Ефектите от глобалното изменение на климата не се ограничават до

...
Ефектите от глобалното изменение на климата не се ограничават до
Коментари Харесай

Изследване: Климатичните промени допринасят за войната в Сирия и миграцията

Ефектите от световното изменение на климата не се лимитират до рискови климатични и естествени бедствия. Променящият се климат е причина и за многочислените спорове и всеобщата миграция, превзела Европа през последните години, настояват изводи в ново научно проучване.
Изследване, извършено от учени от Международния институт за прибавен систематичен разбор , за първи път показва причинно-следствена връзка сред изменението на климата и възходящия брой спорове, както и за всеобщата миграция от региони, наранени от естествени бедствия. По-специално, изследването показва, че изменението на климата е най-малко една от аргументите за националните въстания през интервала 2010–2012 година в Тунис, Либия, Йемен и други страни на Арабската пролет, написа БГНЕС.
Като обособен образец е дадена обстановката в Сирия, където експлоадирането на революцията прерасна в пълномащабна революция, продължаваща и до през днешния ден и лишила към този момент стотици хиляди човешки животи. Изследването потвърждава, че причина за това развиване е повишението на междинните температури в този район. Поради продължителна суша и изострен дефицит на прясна вода в страната, години наред бе събирана доста неприятна годишна продукция, което докара до всеобщо изселване на селското население към градовете. В резултат на тази принудена урбанизация сирийските градове се оказаха пренаселени, жилищата недостигаха и безработицата внезапно набъбна. На фона на продължаващото нарастване на цените (причинено от сушата, разследване от която е неналичието на продукти) това докара до увеличение на недоволството, всеобщи митинги, политическа борба - и в последна сметка революция и милиони бежанци, заключва изследването.
Според последните данни на Организация на обединените нации, през ноември 2018 година повече от 5,6 милиона сирийци са избягали от страната, а други 6 милиона са вътрешни преселници.
Проучването отбелязва, че доста сходни събития са се развили през този интервал и в други африкански страни, в това число и в разположените на юг от Сахара.
" Нашето проучване визира тематика, която беше необятно отразена в средствата за всеобща информация ", споделя един от създателите му, Рая Муттарак от университета в Източна Англия. Учените са загрижени, че през днешния ден изменението на климата и миграцията не се възприемат от обществото като взаимосвързани феномени - макар че тяхната връзка е явна.
Причина и разследване
За да се откри по-точно естеството на връзката сред изменението на климата и миграционния напредък, създателите на труда са употребявали комплициран модел - в действителност откакто са провели няколко изследвания по едно и също време, обединени в едно.
Първо, те са разглеждали молби за убежища, подадени от 2006 до 2015 година от бежанци в 157 страни по света. След това са изследвали климатичните условия в страните, от които са избягали създателите на подадените заявки и са съставили последователен динамичен модел.
Като главен знак за изменението на климата е взето съотношението сред количеството на преваляванията и количеството на изпарението (SPEI).
За количеството и мащаба на споровете е съдено по информацията от световната база данни за въоръжените спорове, която от 1946 година се поддържа от Шведския университет в Упсала. Проучването е взело поради единствено данните за жертвите на конфликтите.
Разработеният от учените модел регистрира доста други индикатори, като да вземем за пример дистанцията сред страната по генезис и страната на идване, размера на популацията на двете страни, техния политически статус, наличието на етнически и религиозни групи в тях и така нататък
Резултатите от изследването безапелационно демонстрират, че през 2006-2015 година изменението на климата играе значима роля в нивото и посоката на миграцията, а по-силните суши провокират по-силни спорове с огромен брой жертви. Въпреки това,.
" Изменението на климата не води безусловно до спорове и увеличение на миграцията ", разяснява един от създателите на изследването, Креспо Куарешма от Виенския университет по стопанска система и бизнес. " Но в условия на неприятно държавно ръководство и снижено равнище на народна власт, мощното изменение на климата може елементарно да докара до спорове и битка за лимитирани запаси ", прибавя тя.
Международният институт за прибавен систематичен разбор е авторитетен проучвателен център, ситуиран в Австрия и сплотяващ водещи учени от целия свят. Създаден е през 70-те години от Съединените щати и Съветския съюз за взаимно изследване на проблеми в региона на екологията, стопанската система и обществената сфера. Оттогава към тях се причисляват още две дузини страни, в това число Англия, Германия, Израел, Китай и Украйна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР