Едва около половината от жените по света работят срещу заплащане,

...
Едва около половината от жените по света работят срещу заплащане,
Коментари Харесай

Клаудия Голдин спечели Нобелова награда за икономика за изследванията си за ролята на жените на пазара на труда

Едва към половината от дамите по света работят против възнаграждение, до момента в който при мъжете този дял е 80%; а когато дамите работят, нормално печелят по-малко от мъжете. Какви са аргументите за тези разлики? Дългогодишните изследвания по този въпрос на икономическата историчка Клаудия Голдин, професор в Harvard University, ѝ донесоха тазгодишната Нобелова премия за стопанска система. Едва третата жена притежател на оценката, тя се причислява към лист от 92-ма лауреати, измежду които са някои от най-влиятелните икономисти на този и предишния век като Фридрих декор Хайек, Милтън Фридман и Пол Кругман.

" Разбирането на ролята на дамите на пазара на труда е значимо за обществото. Благодарение на революционното проучване на Клаудия Голдин в този момент знаем доста повече за главните фактори и кои бариери може да се наложи да бъдат адресирани в бъдеще ", сподели Якоб Свенсон, ръководител на Комитета на най-престижната премия в региона на икономическите науки.

Въпросът за другите равнища на претовареност и възнаграждение сред мъжете и дамите е значим в обществен и стопански подтекст както в кратковременен, по този начин и в дълготраен проект, защото е обвързван с ефикасното потребление на ресурсите, стимулира решението си комитетът. Ако дамите нямат равна опция да вземат участие на пазара на труда или пък вземат участие при неравни условия, част от труда и експертния опит остават неоползотворени. Икономически неефективно е обещано работно място да не отива при най-квалифицирания за него човек, а в случай че заплащането е друго за осъществяване на една и съща работа, дамите може да бъдат демотивирани да работят и да имат кариера.
Реклама
Като събира и проучва данни, покриващи интервал от 200 години, Голдин разпознава няколко фактора, които въздействат на търсенето и предлагането на труд от страна на дамите. Сред тях са опцията те да съчетават платена работа и грижа за семейството; решенията, свързани с обучение и развъждане на деца; техническите иновации; законите и нормите, както и структурната промяна на стопанската система.
Нобеловите лауреати през 2023 г.След като Нобеловата премия и в последната категория, стопанска система, е връчена, става явен цялостният лист на тазгодишните спечелили: Физика - Пиер Агостини, Ференц Краус и Ан Л`Юлие " за пробни способи, които генерират атосекундни светлинни импулси за проучване на динамичността на електроните в материята " ; Физиология и медицина - Каталин Карико и Дрю Вайсман " за техните открития по отношение на модификации на нуклеозидни бази, които разрешиха създаването на ефикасни иРНК ваксини против COVID-19 " ; Химия - Мунги Г. Бавенди, Луис Е. Брус и Алексей И. Екимов " за откриването и синтеза на квантовите точки " ; Литература - Джон Фос " за неговите реформаторски пиеси и прозаичност, които дават глас на неизразимото " ; Мир - Наргес Мохамади " за битката ѝ против потисничеството на дамите в Иран и за поощряване на правата на индивида и свободата за всички " ; Икономика - Клаудия Голдин " за това, че усъвършенства разбирането ни за ролята на дамите на пазара на труда ". За премията
Познато като Нобелова премия за стопанска система, оценката в действителност официално не е част от първичните награди, учредени през 1895 година по волята на шведския инженер Алфред Нобел, най-известен като откривател на динамита. Наградата за стопанска система е добавена през 1968 година, повече от 70 години след гибелта на Нобел, от Sveriges Riksbank. Тя се финансира от Шведската централна банка, само че се управлява от Нобеловата фондация и се връчва " в памет на Алфред Нобел ". Тазгодишният победител получава 11 млн. шведски крони, или малко над 999 хиляди $.

Първоначално избраните пет награди в региона на физиката, химията, медицината, литературата и мира се присъждат на " тези, които през миналата година са донесли най-голяма изгода на човечеството ", по думите на Нобел. За разлика от тях, " мемориалните Нобелови награди по стопанска система се дават за дълготрайни проучвания, а не за ролята на икономистите в актуалните диспути, тъй че те нямат безусловно огромно значение за политическия миг ", както показва икономистът и притежател на премията Пол Кругман.
Реклама
През 2022 година оценката за своите проучвания върху банките и финансовите рецесии.
Работата на ГодлинГолдин открива, че присъединяване на дамите на пазара на труда в Съединени американски щати не следва възходяща наклонност през 200-годишния интервал, който тя изследва. Заетостта измежду дамите в действителност образува U-образна крива: тяхното присъединяване понижава с прехода от земеделска към индустриала стопанска система при започване на 19-ти век, само че по-късно стартира да се усилва с развиването на бранша на услугите при започване на 20-ти век. Голдин изяснява този модел със структурната смяна на стопанската система и разрастващите се обществени правила за отговорностите на дамите за дома и фамилията.Въпреки модернизацията, икономическия напредък и възходящия дял на заетите дами през двадесети век, за дълъг интервал от време разликата в приходите сред дамите и мъжете съвсем не се трансформира. Според Голдин част от обяснението е, че просветителните решения, които оказват въздействие върху опциите за кариера през целия живот, се вземат в относително ранна възраст. Ако упованията на младите дами се образуват от опита на предходните генерации - да вземем за пример техните майки, които не са се върнали на работа преди децата им да пораснат - тогава развиването е постепенно. В исторически проект огромна част от разликата в приходите сред половете може да се изясни с разликите в образованието и избора на специалност. Голдин обаче сподели, че по-голямата част от тази разлика в този момент поражда с раждането на първото дете. Свързани публикации Българското потомство Z: Децата са добре, само че са разнообразни 8 септември 2023, 06:47 ИПИ: Жените работят повече, само че взимат приблизително с 18% по-малко 8 март 2023, 13:50 Луиз Глик написа за обособения човек, не за тълпите 12 януари 2023, 06:11 Бернанке, Даймънд и Дибвиг са носителите на тазгодишната Нобелова премия за стопанска система 10 октомври 2022, 14:45
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР