Едва ли някой ще се опита да спори с твърдението,

...
Едва ли някой ще се опита да спори с твърдението,
Коментари Харесай

EERE сравни ефективността на електромобилите, хибридите и на ДВГ автомобилите

Едва ли някой ще се опита да спори с изказванието, че електрическите автомобили са доста по-ефективни от техните дизелови и бензинови събратя. Но към този момент не бяха правени измервания на успеваемостта на потреблението на силата от страна на другите типове коли.

Американското ръководство по енергийна успеваемост и възобновими източници на сила (EERE) реши публично да осветли този въпрос, да тества и да разгласява успеваемостта на потребление на силата от страна на електрическите автомобили, хибридите и бензиновите коли с мотори с вътрешно горене.



Електромобилите изразходват 60-65% от своята сила за задвижване на колелата. Но с потребление на рекуперация (+17%), този параметър нараства до невероятните 77-82% потребно потребление на акумулираната в батериите сила. При електрическите автомобили най-големи са загубите при зареждането на акумулаторния блок – (-16%) и в трансмисията (-16%). Паразитните загуби и спомагателните системи губят надлежно 2,5% и от 0 до 4%. Интересно е, че електрическите автомобили са най-ефективни в града (85-94% при рекуперация +32%). Те са по-малко ефикасни отвън града – (72-74% при рекуперация +6%).



Резултатите на хибридните коли са доста по-скромни – 24-38% в смесен режим, 26-69% отвън града и 21-40% в градски условия. Основните загуби (65-69% от всички загуби) идват от хибридното задвижване. Загубите от трансмисията не надвишават единици проценти.



Най-зле се показват ДВГ колите , които съумяват да оползотворят едвам 16-25% от силата на своето гориво. В града 12-20%, а отвън града – 20-30%. Най-големите загуби идват от непродуктивната работа на мотора с вътрешно горене – 64-75% дял от всички загуби.

Изводът от тези данни е явен – в близко бъдеще електрическите автомобили напълно ще изхвърлят от пазара ДВГ моделите освен поради екологията, само че и поради доста по-ефективното потребление на силата.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР