Едва ли има институция в България, от зала на която

...
Едва ли има институция в България, от зала на която
Коментари Харесай

Запознайте се с Левски от извора

Едва ли има институция в България, от зала на която да не ни гледат тези очи . На публични празници, в публични речи и приветствия, възвания името и думите на Левски, Апостола на свободата, непрекъснато се цитират. Къде правилно, къде не... само че името му, заветите му, идеалите му - те като че ли са на всички места. Но в действителност знаем за него или се доверяваме на цитиращите го. А те знаят ли, познават ли го - нашия Апостол на свободата - по този начин самоуверено и непрестанно да го цитират, и да се базират на него?

За значимостта да се четат първоизточниците припомня самодейността на Държавната организация " Архиви ", която през днешния ден, 1 ноември, Денят на националните будители,

Председателят на ДАА доцент Михаил Груев съобщи пред News.bg, че датата не е определена инцидентно. По думите му макар, че тя не е директно обвързвана с Апостола на свободата, Васил Левски е един от най-забележителните българските будители.

Целта на уеб страницата и дигитализирането на документите е да приближи тези писма, кореспонденцията на Левски, фотографии, бележки, всичко, което имаме от Левски до днешния българин , да ги направи всеобщо налични и да оживи спомените за него. От първоизточниците, от извора.

Документалното завещание на Левски , като се изключи тефтерчето, не е необятно известно, даже е едва познато. А самото писмено завещание е много разпръснато - съхранява се на доста места измежду които Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий ", Националният музей " Васил Левски " в Карлово и Регионалният исторически музей в Ловеч и Държавна организация " Архиви ", изяснява Михаил Груев.

Именно поради това реализирането на плана на ДДА събира това завещание на едно място . За задачата са били нужни шест месеца, като подпомагане са оказали Министерството на културата, Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий ", Националният музей " Васил Левски " в Карлово и Регионалният исторически музей в Ловеч, както и други институции. Министерство на културата е осигурило финансирането на плана, което е в размер на 12 000 лв., добави той.

На въпрос попадал ли на неверно представени думи на Васил Левски , Груев дава отговор, че това се случва постоянно, даже е станало паразитно . Макар и че би трябвало да се има поради, че цитирането на път и през път на Апостола, къде сполучливо, къде не, е и част от ориста на великите персони и от тяхната иконичност в националната памет.

Но във всеки случай публичността на документалното завещание на уеб страницата, уверен е Михаил Груев, не може да деидеализира облика на Васил Левски . Документите показват Левски освен като икона, а и като жив човек със своите житейски неволи и разочарования .

Затова - запознайте се с Левски, не преразказан, не представен, а същинският Левски, нашият Апостол на свободата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР