Едно интересно явление, което се наблюдава на много от основните

...
Едно интересно явление, което се наблюдава на много от основните
Коментари Харесай

Пазарът на коли втора ръка по света се побърка

Едно забавно събитие, което се следи на доста от главните пазари за използвани коли по света, само че най-много в Съединени американски щати, притегля от ден на ден вниманието на разнообразни анализатори. Става дума за цените на използвани коли, които през последните шест месеца стремително порастват нагоре.

Добре прочут факт е, че когато един нов автомобил излезе от шоурума, цената му автоматизирано пада с към 20%, а за три години - с повече от 40%. Примерът, който изследват експерти от Bloomberg, касае пазарът на коли " втора употреба " в Съединени американски щати, където вследствие от пандемията Covid 19, тригодишните използвани коли са поскъпнали c повече от три % за последните шест месеца.

Това " нечувано повишаване ", както го дефинират американците, се дължи на любопитна композиция от фактори. Първият от тях е, че автомобилната индустрия прекрати производството на нови коли за значителен интервал, а за похлупак се добави и уплахът на популацията от пандемията и несигурното му финансово бъдеще.

Наред с това обаче хората, изплашени от ковид, стопираха да употребяват всеобщия градски и междуградски превоз и избраха да се возят сами в коли. Тези, които нямаха, не си купиха нови, тъй като желаеха да спестят пари и се обърнаха към доста по-евтините използвани коли.

Продавачите на използвани коли от своя страна, започнаха да изпитват дефицит от стока и започнаха да изкупуват по-стари коли на по-висока цена. Естествено надценката не е в техен ущърб и респективно те покачиха цените на колите втора ръка. Това все още касае главно Съединени американски щати, само че наклонността последователно стартира да се придвижва е в Европа.

Което значи, че ще стигне и до нашата страна. Към момента на родния пазар на използвани коли не се следи съществено повишаване на моделите, като това елементарно може да се ревизира в най-големия уебсайт за коли у нас mobile.bg. Може да се предвижда обаче, че такова ще има, само че то надали ще е повече от 10%.

Ако това се случи, то, отново съгласно прогнозите, наклонността няма да се задълбочи, тъй като автомобилните производители пуснаха конвейерите на цялостна мощ и последователно би следвало нещата да се възстановяват. Но дали ще се случи по този начин, надали някой може към днешна дата да планува сигурно, поради непрестанно изменящата се пандемична конюнктура.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР