Една руска рубла вече е на стойност от само 1

...
Една руска рубла вече е на стойност от само 1
Коментари Харесай

1 рубла = 1 цент: Защо се срина рублата?

Една съветска рубла към този момент е на стойност от единствено 1 американски цент. Това значи, че 100 рубли се разменят за един щатски $. Рублата загуби стойност и по отношение на еврото, като против едно евро се получават 110 съветски рубли.

Това е най-ниското равнище на съветската валута от март 2022 година насам, когато цената на рублата се срина след началото на съветската война против Украйна. За съпоставяне преди противозаконното анексиране на Крим през 2014 година 30 рубли костваха 1 щатски $. Само през актуалната година рублата е изгубила 30% от цената си спрямо $ и еврото.

Обвинения против Руската централна банка

Гуверньорката на Руската централна банка Елвира Набиулина изясни слабия курс на рублата с понижената външна търговия. Високата инфлация съгласно нея се дължи на увеличените разноски на държавното управление и на дефицита на фрагменти на трудовия пазар, породени от войната.

Тези дни заместник-управителят на Централната банка Алексей Заботкин въпреки всичко съобщи пред кореспонденти, че не виждат никакви опасности за финансовата непоклатимост. " Централната банка продължава да се придържа към политиката на плаващ валутен курс, която разрешава на стопанската система да се приспособява дейно към изменящите се външни условия ", сподели той.

Икономическият консултант на Кремъл Максим Орешкин упрекна Централната банка, че е съдействала за обезценяването на рублата. По думите му казусът с съветската валута се корени в “меката парична политика ” на държавната финансова институция.

Путин към този момент пожела всички страни, които внасятприроден газ от Русия, да си заплащат за това в рубли, вместо в долари, както е разказано в договорите им. Западните страни не се съобразиха с това искане. Точно противоположното - значително те към този момент прекъснаха съветските доставки на газ, нефт и въглища.

Защо цената на рублата пада?

Анализаторите считат, че сривът на съветската валута е обвързван с нарасналите равнища на импорт и засиления отлив на задграничен капитал. Според Албрехт Ротахер, който дълги години работи за Европейската комисия, има и различен проблем - фактът, че Русия продава петрола си на цени доста под пазарните. Приходите от експорт на газ и нефт в Русия са спаднали до 6,9 милиарда $ през юли 2023. За същия интервал през предходната година те са били 16,8 милиарда $.

Друг фактор е и изтеглянето на редица задгранични компании от Русия след нашествието на Москва в Украйна. По калкулации на “Блумбърг ” всички компании, които са напуснали Руската федерация, са продали активи на стойност сред 15 и 20 милиарда $. Завишените цени за импорт на западни технологии през трети страни като Турция, Казахстан, Китай и Сърбия също са фактор, изяснява Ротахер.

Западните наказания - част от казуса?

Банкомат и банкноти в Русия Снимка: Anton Novoderezhkin/TASS/dpa/picture alliance

“Санкциите имат по-сериозен резултат, изключително европейското ембарго за пазаруване на съветски нефт и газ ”, изяснява Елина Рибакова от Института по интернационална стопанска система „ Питърсън “. Мнозина обаче настояват, че отслабването на рублата не е директно обвързвано със глобите, а с дълготрайните вреди, които войната нанася на съветската стопанска система. Сред тях е и увеличаващата се взаимозависимост от Китай.

“Китай употребява Русия като своя колония за първични материали, на която може да постанова отстъпки в цените като на подвластен снабдител и да разхищава намаляващите активи на Русия в една непечеливша война на безсилие ”, споделя Ротахер за Дъждовни води.

Какви са прогнозите

Рублата може да се срине и още - до 115-120 $ за една рубла, изяснява анализаторът Алексей Антонов. “За да спре сриването на рублата, би трябвало да има или понижаване на вноса, или съществени стъпки от финансовите институции ”, твърди той.

Според съветския икономист Александър Исаков вътрешната парична политика на Русия е от основно значение за положението на рублата. “За да се стабилизира рублата, считаме, че главният лихвен % би трябвало да се увеличи до към 10%, а разноските на съветския бюджет да се поддържат в границите на фискалния таван ", сподели той пред “Блумбърг ”.

Други икономисти обаче имат вяра, че съветското държавно управление поддържа последователното намаляване на рублата. Анализаторът Тим Аш счита, че Отслабването на рублата „ оказва помощ да се увеличи цената на петролните приходи в бюджета, като по този метод се смекчава повишаването на недостига ".

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР