Една от най-добре запазените мумии и несъмнено една от мумиите

...
Една от най-добре запазените мумии и несъмнено една от мумиите
Коментари Харесай

Интересната история на Хуанита, която вече не е човек

Една от най-добре непокътнатите мумии и безспорно една от мумиите с най-интересна история е Хуанита, която се намира в музей Арекипа, Перу.

Тъмната ѝ коса е съвсем напълно непокътната, а по кожата на ръцете ѝ съвсем не се виждат следи от разложение.

Учените са открили, че тялото на мумията е на момиче на възраст сред 12 и 15 години, което е принесено в жертва на боговете на инките.

Преди гибелта си Хуанита

най-вероятно дълго време е водела напълно елементарен метод на живот, само че последните ѝ месеци несъмнено са били по-различни.

Чрез ДНК проби от добре непокътнатата коса на момичето учените са съумели да схванат по какъв начин е живяло преди гибелта си и даже са съумели да схванат каква е била специфичната му диета.

Тестовете демонстрират, че Хуанита е определена към година преди самото ѝ принасяне в жертва. След като се трансформира в годеница на инките тя фрапантно трансформира храненето си – вместо главно да се храни със зеленчуци, тя стартира да приема високо протеинова храна, кока и алкохол.
 Преглед на изображението в Twitter

 Преглед на изображението в Twitter

 Преглед на изображението в Twitter

С годините инките са съумели да открият съвършената композиция от опиати, които да приспят жертвата на боговете вечно. Въпреки че археолозите считат, че при настъпването на гибелта на Хуанита тя е била много опиянена, по това време инките още не са били разкрили „ приспивателното “.
Младото момиче е убито със стрела в черепа, която е провокирала кръвоизлив в мозъка и е довела до гибелта му.

Хуанита умира някъде сред 1450 и 1480 година

и в продължение на повече от 500 години лежи в своя гроб в Андите, покрай вулкана Ампато. Открита е през септември 1995 година от антрополога Джоан Рейнхард и неговия сътрудник Мигел Зарате.

Благодарение на вулканичната интензивност в района ледовете в планината се разтапят и обгърнатото тяло на момичето, както и целият ѝ гроб се свличат надолу в планината. Студеният климат съумява да резервира мумията Хуанита съвсем недокосната от времето.

Заедно с детското телце Рейнхард и Зарате откриват и редица погребални предмети, измежду които керамични произведения, раковини е дребни фигурки. След Хуанита Рейнхард се връща в планината и открива още две мумии на деца – момче и момиче. Учените считат, че двете мумии са „ съпътстващи жертви “ за Хуанита.

Тези открития ги карат да считат, че най-вероятно в Андите лежат още стотици непокътнати детски мумии от инките.



Източник: Vesti.bg.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР