Една от гордостите на главния изпълнителен директор на ББР Стоян

...
Една от гордостите на главния изпълнителен директор на ББР Стоян
Коментари Харесай

Fitch понижи перспективата по рейтинга на ББР от положителна на стабилна

Една от гордостите на основния изпълнителен шеф на ББР Стоян Мавродиев е съглашение с Китай, само че мотив за понижението на вероятността по рейтинга е и множеството финансиране от институции отвън Европейски Съюз.

© Анелия Николова Международната организация Fitch промени вероятността по рейтинга на Българска банка за развиване (ББР) от позитивна на постоянна. Така за пръв път оценката за кредитоспособността на институция става по неприятна от тази на притежателя й в лицето на страната, която по скалата на Fitch е на равнище BBB с позитивна вероятност.

Аргументите на анализаторите

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Агенцията обосновава решението си с постепенната смяна на структурата на пасива на банката, което залага от ден на ден на финансиране на едро, което не е предоставено или обезпечено от българската страна. " През 2019 година ББР е диверсифицирала финансирането си най-вече посредством средства от разнообразни интернационалните финансови институции, в това число и от отвън Европейски Съюз, което се насочва към растящия й портфейл от директни заеми ", пишат анализаторите на Fitch. Според техните калкулации делът на капитала и държавното финансиране в салдото й е понижен до 69% към септември 2019 година при 77% година по-рано.

Тези негативи се балансират от подобряващия се рейтинг на страната и по този начин се стига до стабилната вероятност по рейтинга на ББР. Според Fitch привнесеното в България законодателство от Европейски Съюз лимитира държавното управление да дава изключителна поддръжка на банката при потребност, а поемането на загуби от огромните й кредитори ще е по-политически задоволително. Все отново упованията са, че при разтърсванията ще работи превантивно и няма да допусне банкрут, защото огромната част от пасива на ББР е държавен или държавно обезпечен. Предвид размерите на банката от Fitch нямат терзания за способността на България да я поддържа.

Изгубеният фокус

Голяма част от разбора на организацията е отдаден на от ден на ден изменящата се роля на ББР. Тя има специфичен статут на насърчителна банка, написан в специфичен закон, и по план би трябвало да организира държавна политика. " Тази роля на банката, обаче, до момента е недоразвита, а законът й дава независимост да развива и комерсиална активност ", изясняват от Fitch, които виждат риск в неналичието на разделяне сред тези две функционалности.

По план стартегическия фокус на ББР би трябвало да е към дребни и междинни предприятия и рефинансиране на портфейли на търговски банки. В последните две години все по-голяма част от активите на ББР са съсредоточени в огромни заеми, в това число и за близки до политици компании. Тенденцията се ускори откакто банката мина от финансовото към икономическото министерство и откакто за неин основен изпълнителен шеф бе определен Стоян Мавродиев. За задачата бяха подхванати и промени в закона и устава й, посредством които отпадна лимита да отпуска най-много 10% от капитала си на една група и по този начин за нея важи общия таван 25%. Някои от най-големите клиенти на ББР с заеми покрай този най-много са " Булгартабак холдинг " и официално отделеното от него в обособена група " Техномаркет ", които се смятат за следени от депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Друг заем от 150 млн. лева беше отпусната на дребната строителна компания " Роудуей кънстракшънс ", обвързвана с близкия до Движение за права и свободи Румен Гайтански-Вълка.

Концентрационният и политическият риск обаче не са наранени от Fitch. Агенцията акцентира, че рейтинга на ББР е произходящ от този на България и на склонността на държавното управление да й окаже поддръжка. Тази връзка обаче очевидно към този момент не е автоматизирана, като категорично е посочено, че до каква степен повишаване на рейтинга на страната ще се придвижи при този на ББР ще зависи от законовия й статут, структурата на пасива, ролята й в осъществяване на държавни политики и опциите страната да я поддържа без нарушение на локалното законодателство за преструктуриране и европейските правила за държавна помощ.

" Fitch може да присъди на ББР рейтинг едно равнище под държавния при нов растеж на финансирането, което не идва или не е обезпечено от страната, при сензитивно стесняване на финансовия остатък на банката над регулаторните минимуми или при нов сензитивно разширение на корпоративното кредитиране ", пишат още анализаторите на организацията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР