Една новина от правосъдно-криминалните хроники остана почти незабелязана. В средата

...
Една новина от правосъдно-криминалните хроники остана почти незабелязана. В средата
Коментари Харесай

Спецакция „Бяло“ – дребни риби в мрежата за избелване на нашия „Джовани Фалконе“

Една вест от правосъдно-криминалните летописи остана съвсем незабелязана. В средата на октомври Софийският градски съд постави точка на делото против групата за разпространяване на опиати в София, ръководена от Стефан Бонев, прочут с прякора си Сако.

Той и останалите близо 20 други участници бяха показно задържани при започване на 2012 година в интервенция, носеща звучното име „ Чук “. Това беше последната година на Цветан Цветанов във вътрешното министерство и една от последните акции от този вид. Делото против групата влезе в Специализирания съд през 2015 година, с цел да приключи седем година по-късно с условни присъди, препоръчани от самата прокуратура.

Съдбата на делото против Сако и групата му е единствено един от образците за потенциала на прокуратурата да се опълчва на разпространяването на опиати.

Пиши ги дози

Именно в този подтекст предходната сряда близки до сърцето на основния прокурор медии оповестиха координирано, че основният прокурор Иван Гешев е разпоредил акция „ Бяло “, ориентирана против наркоразпространението.

„ Дълбоко съм уверен, че безвремието завърши “, разгласи зам. основният прокурор и началник на Националното разследване Борислав Сарафов. Прокуратурата регистрира формирани 470 досъдебни и бързи производства за разпространяване на наркотични субстанции, по които до 24 часа са арестувани 580 лица.

В нито един миг обаче Министерство на вътрешните работи и прокуратурата не оповестиха систематизирани данни за количеството и типа хванати наркотични субстанции. Не стана ясно какъв брой от задържаните са били упрекнати за разпространяване или държане за разпространяване.

Снимките от акцията, които се появиха в медиите, провокираха иронични мнения в мрежата, като да вземем за пример тази на арестувана марихуана, за която консуматор се пошегува, че не може да мине даже и за промишлен коноп.

Нещо повече – прокуратурата прибегна до остарял и изхабен трик, употребен от Министерство на вътрешните работи и митниците при задържането по-дребни количества контрабандни цигари.

Стара процедура е, когато бъдат конфискувани единствено няколко стека, те да бъдат обърнати в „ парчета “. Така 10 стека цигари стават 2000 къса. По същия метод урожаят от акция „ Бело “ беше показан в дози и конфискуваните от оранжерия 200 кг марихуана станаха 200 хиляди дози.

„ В интервенцията „ Бяло “ бяха конфискувани над 10 хиляди дози опиати, като палитрата е доста разнообразна – от метамфетамин, марихуана до кокаин и модерната дрога, дизайнерската дрога. Това са евентуално и над 10 хиляди дрогирани водачи, които са евентуални убийци по българските ни пътища “, съобщи фриволно говорителката на основния прокурор Сийка Милева.

Източник на „ Капитал “ от вътрешното министерство изясни, че огромна част от показаните 580 арестувани са в действителност задържани за държане на дребни дози наркотични субстанции, а не дилъри, каквото беше внушението. „ Сами се сещате, че няма по какъв начин от през днешния ден да на следващия ден да се направи разработка против група за разпространяване на наркотични субстанции “, разяснява източникът ни. „ Става дума за остарели следствия, които просто са форсирани “, добави още той.

Трикратният притежател на премията „ Фалконе(ти) “

Целият мизансцен приключи с награждаването на основния прокурор Иван Гешев (за трети път) с премията на името на италианския съдия-следовател Джовани Фалконе, изгубил живота си в атентат, поръчан от италианската мафия, която имал смелостта да проверява.

Реклама

Наградата се връчва от Областния съвет по наркотични субстанции в Благоевград (това са локалните организации, които би трябвало да се занимават с предварителната защита против използването на наркотични вещества) от 2009 година насам и не за пръв път е ставала мотив за несъгласия. През 2019 година тя беше връчена на тогавашния ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество Пламен Георгиев.

Наградата „ Фалконе “ следваше да доизмаже имиджа на Гешев като герой против използването на опиати. В претекстовете за оценката беше посочена „ позицията му срещу предлагането за промени в Закона за надзор над наркотичните субстанции и прекурсорите за узаконяване на преработката на промишлен коноп в България “.

Вероятно се визират позицията на прокуратурата по препоръчан от депутати от ръководещата тогава коалиция (без БСП) в предходния парламент план, който оферираше плахи стъпки в либерализация на законодателството във връзка с индустриални коноп, чиято преправка в България сега е на практика невъзможна.

Но общото сред индустриалния коноп и марихуана, използвана като опиат, е съвсем колкото общото сред Фалконе и Фалконети – вторият е наркобос, погубен в София в средата на 90-те.

Между другото Областният съвет по наркотични субстанции в Благоевград има печална популярност измежду работещите в областта на зависимостите в България поради метода си, основан на отречени в предишното способи, целящи утопични модели, в които няма лица, употребяващи опиати.

Войната с опиатите не е решението

Войната против „ опиатите, стигащи до нашите деца “ е единствено част от интензивностите в същата гама, с които основният прокурор се пробва да отлепи от дъното на публичното доверие, с което се употребява.

Другата тематика е битката против „ дрогираните водачи “ или обиколките из учебни заведения в страната, на които подрастващите биват запознавани със фотоси от пространствата на следствения арест на „ Г. М. Димитров “ и с това какъв брой малко са пълномощията на държавното обвиняване, и то, видите ли, не се занимавало с производството на слънчоглед и раждаемостта в България.

Бедата от популисткото държание на основния прокурор обаче идва от тона, който задава, и от позицията, която заема. Гешев се пробва да следва стъпките на американския президент Никсън, който при започване на 70-те години разгласи цялостна война на опиатите. Повече от 40 години по-късно има консенсус, че този метод се е провалил и би трябвало да бъде сменен със тактики за декриминализация, учредени на науката, здравето, сигурността и правата на индивида.

Анализ на разноските, които страната отделя по въпросите за наркотични субстанции, направен от Центъра за хуманни политики, сподели, че от всички бюджетни средства, ориентирани към казуса (128 млн. лева за 2019 г.), едвам 6% са за предварителна защита и понижаване на вредите, а останалите отиват за принуда (т.е. в бюджетите на Министерство на вътрешните работи, прокуратурата, съда и затворите). В същото време броят на употребяващите опиати не понижава (около 19% от популацията на възраст сред 20 и 34 години е пробвало опиати най-малко веднъж).

Не понижава и проблематичната приложимост, т.е. методът, налаган от Гешев, просто не работи.

Според оценки на Центъра за проучване на демокрацията към 2020 година престъпният пазар на опиати в България дава доходи 450 – 500 млн. лева на година, т.е. зад него стоят незаконни групи, генериращи извънреден финансов запас под погледа или със съучастието на страната.

И по този начин се връщаме на образеца със Сако. През последните 15 години ориста на неговото дело беше последвана и от други, като най-тежкото наказване отнесе Златко Баретата (получил 6.5 години, колкото съвсем беше прекарал и под стража и домакински арест). Делата на други наркоавторитети като Таки или Братя Галеви безусловно потънаха в Специализирана прокуратура и това към времето, в което Гешев бе неин началник.

Публикация на „ Капитал “, заглавието е на Narod.bg
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР