Една година след като руските войски превзеха южния украински град

...
Една година след като руските войски превзеха южния украински град
Коментари Харесай

Войната в Украйна | Руснаци изкупуват евтини жилища в окупирания Мариупол

Една година откакто съветските войски превзеха южния украински град Мариупол, окупационните сили имат желание да " русифицират " града, като заменят украинските пътни знаци с съветски, вкарват съветска образователна стратегия и принуждават останалите в града поданици да придобият съветски паспорти. Според сателитни фотоси, оценени от BBC Verify, макар че Русия прави ново строителство в крайморския град, в него към момента се виждат огромни опустошения, а украински поданици, с които изданието се е свързало, оповестяват за усложнения с придобиването на нови парцели, с които да заменят разрушените по време на боевете.Не по този начин обаче наподобява стоят нещата с жителите на " остаряла " Русия. " Намерих парцел. Мариупол ще бъде хубав град ", декларира пред BBC Владимир от северния съветски град Мурманск. " Най-важното е, че е на морето ", споделя той, добавяйки, че се насочва в този момент, защото цените са ниски.

Една година откакто съветските войски превзеха южния украински град Мариупол, окупационните сили имат желание да " русифицират " града, като заменят украинските пътни знаци с съветски, вкарват съветска образователна стратегия и принуждават останалите в града поданици да придобият съветски паспорти. Според сателитни фотоси, оценени от BBC Verify, макар че Русия прави ново строителство в крайморския град, в него към момента се виждат огромни опустошения, а украински поданици, с които изданието се е свързало, оповестяват за усложнения с придобиването на нови парцели, с които да заменят разрушените по време на боевете.

Не по този начин обаче наподобява стоят нещата с жителите на " остаряла " Русия. " Намерих парцел. Мариупол ще бъде хубав град ", декларира пред BBC Владимир от северния съветски град Мурманск. " Най-важното е, че е на морето ", споделя той, добавяйки, че се насочва в този момент, защото цените са ниски.

Владимир е един от десетките, може би даже стотици руснаци, които през последните месеци са търсили парцели в окупирания украински град в съветската обществена мрежа " ВКонтакте ". Освен това по държавните малките екрани непрекъснато се излъчват репортажи, показващи, че възобновяване на Мариупол се развива с " рекордни " темпове и животът се възстановява. " На мястото на руините в този момент има нови жилищни блокове, детски градини, учебни заведения - всичко се възвръща с най-модерни технологии ", се споделя в репортаж на държавната телевизия " Россия 1 ".

Според сателитни фотоси, оценени от BBC, в града фактически се правят строителни действия, като през последната година в съществуващите квартали, най-много в покрайнините, са се появили голям брой нови многоетажни здания. Освен това в северозападния завършек на града има новопостроен жилищен комплекс, наименуван " Невски ".
Реклама
Снимките обаче демонстрират, че вредите в Мариупол към момента са обилни, изключително в центъра на града, където доста здания към момента са без покриви. В същото време доста жилищни здания биват събаряни, откакто е било преценено, че не подлежат на реституция, в това число и цялостен квартал с повърхност към 315 хиляди кв.м, намиращ се в източната част на града.

Според чиновник на станалия прочут цех " Азовстал ", който BBC назовава Александър, това, което се демонстрира по съветската телевизия, е " нелепост ". Той твърди, че до момента са възобновени единствено към 10% от засегнатите по време на боевете за града жилища и не се прави съвсем нищо на мястото на съборените здания. " И по този начин, събарят жилищен блок и в този момент има единствено дупка в земята. Не се поставят основи, нищо не се прави ", споделя той пред BBC.
Трудности с придобиването на парцели
Официално хората, чиито домове са били разрушени или съборени, могат да аплайват за ново жилище в новостроящите се комплекси. Мнозина локални, в това число и поданици, с които BBC се е свързал, обаче оповестяват, че процесът е извънредно муден и на процедура има доста ограничавания, вследствие на което новите здания стоят полупразни.

Според украинка, напуснала страната поради войната, баба ѝ към момента чака за жилище, с което да размени това, което е изгубила при събарянето на постройката ѝ, месеци откакто е била известена, че ще получи новия си апартамент през март. " Хората са включени в някакъв лист на чакащите и не знаят къде ще получат апартамент ", споделя тя пред BBC. Александър декларира пред изданието, че съгласно него жилища се дават " доста спестовно и доста изборно " на хора, които " явно са с проруски възгледи ".
Реклама Често срещана причина за отвод на ново жилище
за която оповестяват жителите на Маруипол, е притежаването на благосъстоятелност, друга от разрушеното жилище, даже имот земя, дял от апартамент или ваканционна вила в страната. Според изявления на локална жителка, чийто блок е бил съборен, пред локалната телевизия " Мариупол 24 ", управляващите са ѝ отказали ново жилище, защото има барака от 8 кв.м в населено място, намиращо се на 40 км от града.

На мястото на опустошения блок сега се построява нов комплекс, наименуван " Дом на Нахимова ". Строителният бизнесмен на комплекса декларира пред BBC, че множеството от жилищата към този момент са непокътнати, и като цена за апартамент с повърхност 35 кв.м показва 3.55 млн. рубли (около 37 500 долара).

BBC оповестява, че руснаците, с които изданието се свързва, наподобяват необезпокоявани от мащаба на разрушенията в града или от проблемите, с които жителите се сблъскват на място. Оксана от Татарстан, която споделя, че " постоянно е мечтала да живее край морето ", показва угриженост по отношение на вероятността за завръщане на украинците, които съгласно заместник-министъра на защитата на Украйна Хана Маляр се пробват да се придвижат на юг към града като част от контраофанзивата. Уна Хатауей, професор по право от " Йейл ", разяснява пред BBC, че в случай че Украйна успее да си върне града, правата на благосъстоятелност, предоставени по време на неговата окупация, евентуално ще бъдат оповестени за невалидни.
Свързани публикации Войната | Следващият удар на Украйна се чака в Запорожие 6 октомври 2022, 12:25 Войната в Украйна | Киев отхвърли опцията за помирение, даващо земя на Русия 22 май 2022, 16:45 Путин ще търси " по-бавна " победа в Украйна 12 май 2022, 10:07 Войната в Украйна | Около 100 цивилни са евакуирани от Мариупол, още хора остават блокирани; Сигнали, че Русия се готви да завземе Молдова 2 май 2022, 08:44
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР