Единственото българско подземно газово хранилище е пълно на по-малко от

...
Единственото българско подземно газово хранилище е пълно на по-малко от
Коментари Харесай

Българското газово хранилище е едно от най-празните в Европа

Единственото българско подземно газово вместилище е цялостно на по-малко от 26%, демонстрират данните на Асоциацията на европейските оператори на газохранилищата. Също по този начин числата демонстрират, че ПГХ „ Чирен “ е едно от най-празните складове, до момента в който към момента не е ясно дали ще има спор сред Русия и Украйна и вероятно проблем с доставките на синьо гориво.

Към 8 февруари в България са нагнетени количества с еквивалент на ползване 1.51 TWh (тераватчаса). Капацитетът на „ Чирен “ е 5.81 TWh.

Агрегираните данни на платформата демонстрират, че като цяло хранилищата в Европа са цялостни на към 35%. Има и изключения, като Полша, Англия, Португалия, Швеция и Испания, където запълняемостта е сред 60 и 86%.

По-малък % нагнетено гориво имат единствено хранилищата в Австрия (20.64%) и Нидерландия (25.05%).

Припомняме, че при съмнителната продажба на природен газ за Румъния, осъществена от новото управление на „ Булгаргаз “ на 4 февруари, е имало и суровина от газовото вместилище в Чирен. Когато някогашният енергиен министър и член на Българска социалистическа партия Румен Овчаров първи заяви за договорката, изрази терзание, че запасите на България се изпомпват, макар че светът се приготвя за инвазия на Русия в Украйна и не е изключено да има спиранията на доставките на газ за България, както се случи през 2009 година

Новият шеф на „ Булгаргаз “ Людмил Йоцов се опита да оправдае дейностите на публичния снабдител, като сподели, че количествата от „ Чирен “ са били единствено 3% и общо продадения газ в договорката от 4 февруари, а източването на суровината се случва по авансово направен график.

За този график, който явно не може да се трансформира без значение от изключителните условия, говореше и предходният шеф на „ Булгаргаз “ Николай Павлов. Той също постоянно изтъкваше заложеният график като причина да се употребяват запасите.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР