Един от основните компоненти на здравословния начин на живот е

...
Един от основните компоненти на здравословния начин на живот е
Коментари Харесай

Приемате тези 6 консерванта, без дори да си давате сметка

Един от главните съставни елементи на здравословния метод на живот е чистата храна. Много хора считат, че ограничавайки така наречен джънк фуд и модифицираните хранителни артикули, стопират да одобряват каквито и да било „ токсини ” в организма си.

Оказва се обаче, че в някои от храните даже не допускаме какъв брой консерванти се съдържат. Вероятно един от най-известните образци за консервант е солта, а надали си представяте някоя вкусна храна, без да е посолена. Разбира се, отровата се крие в дозата. Солта може да бъде доста потребна за човешкия организъм, само че не и в случай че прекалявате с нея.

В доста други хранителни добавки се съдържат консерванти, а ние даже не осъзнаваме. Ето кои са те:

№1 Сорбати

 В сиренето се съдържат консервантите сорбати

Обичате ли да пиете портокалов сок или пък да ядете сирене? А може би предпочитате спагети, кисело мляко, кисели краставички, сладолед, сушени меса или печени артикули? Във всички тях се съдържат консервантите от групата сорбати. В това число попадат сорбиновата киселина и нейните соли – натриеви, калиеви или калциеви.

Сорбатите са консерванти, които се употребяват, с цел да се предотврати растежът на плесен. При сензитивните хора сорбатите провокират тежки алергични реакции. Ето за какво е неразрешено да се дават на кърмачета.

Страничните резултати от приема на сорбати са мощно главоболие, мигрена, кожни раздразнения, астма или хиперактивност.

№2 Пропионати

В тестените произведения като самун, кифли, банички, даже галета ще намерите така наречен консервант на хляба. Това е калцевият пропионат (282), които се създава от пропиновата киселина. Този консервант се прибавя към тестените произведения, с цел да се предотврати развиването на плесени и други бактерии.

За страдание обаче пропионатите имат странични резултати при по-чувствителните хора. Сред тях са мъчно концентриране и липса на централизация.

№3 Бензолати

 Във мехлемите се съдържат консерванти

Комбинацията от натриевия бензоат с витамин С образува бензен. Това е канцероген, който потвърдено води до образуването на доста от типовете ракови болести. Макар че са едни от най-старите консерванти, бензолатите водят до съществени странични резултати. Забранено е да давате храна, съдържаща този консервант, на кърмачета, тъй като предизвикват астма. При други хора страничните резултати от бензолатите са главоболие, хиперактивност, стомашни разстройства или кожни раздразнения.

Бензолати се съдържат в безалкохолните питиета, портокаловия сок, сосовете и другите топинги. Но освен – тази група консерванти ще намерите в сиренето и киселото мляко, както и в някои медикаменти срещу кашлица или други мехлеми.

№4 BHA и BHT

Бутилираният хидроксианизол – ВНА и бутилираният хидрокситолуен – BHT са необятно употребявани консерванти в хранителната промишленост. Те се извеждат от петролни антиоксиданти, а приложението им е най-често при другите мазнини и масла, защото предотвратяват гранясването им.

Дали са безвредни за консумация, от години текат усилени полемики. В Обединеното кралство, да вземем за пример, ВНА е неразрешен за приложимост в инстантни храни. Доказано е, че топлоустойчивата добавка ВНА, която се среща при печените артикули, е канцерогенна. Въпреки това в доста елементи от Европа и Япония този консервант продължава да се употребява.

ВНА ще срещнете в маргарините, растителните масла и маслиновите масла. Но освен – този консервант се намира в доста торти, бисквити, сладкиши, бонбони, дъвки. Доказано е, че ВНА има в замразените картофи за пържене, както и в други замразени артикули, в млякото на прахуляк, в някои зърнени храни, даже и в хляба.

 Замразените картофи съдържат консервантa BHA

Страничните резултати, които може да наблюдавате след несъразмерен банкет на тези консерванти, са стомашно неразположение, промени в настроението (вкл. бодърствуване или депресия), експанзия, хиперактивност. При доста хора се стига до кожни проблеми (копривна тресчица, обриви, дерматит, екземи) или астма.

№5 Нитрити и нитрати

Това са евентуално най-известните скрити консерванти в храните. Свикнали сме да чуваме за тях и доста от нас ги считат за нещо изцяло естествено. Все отново имайте поради, че те могат до доведат до съществени здравословни проблеми, измежду които рак на стомаха или на червата, главоболие, раздразнени вътрешности, рецидивиращи инфекции.

Нитрати се съдържат в доста хранителни артикули като шунка и салами. Те се употребяват, с цел да удължат периода им на валидност. Освен това предотвратяват появяването на бактерии и резервират цвета на продуктите.

№6 Сулфити

 В сушените плодове има доста консерванти

Това е най-често срещаният консервант. Ще го намерите в сушените плодове (кайсии, стафиди и др.), в саламите и деликатесите, плодовите сокове, модифицираните зеленчуци, печените артикули, сосовете и хамбургерите.

За да се удължи срокът на валидност на продукта и с цел да бъде защитена храната от бактерии, се употребяват серният диоксид и синтетичната му форма. При плодовете сулфитите се употребяват, с цел да бъде непокътнат цветът им.

Те обаче имат някои вреди за човешкия организъм. Сулфитите водят до астма, кожни обриви и екземи, главоболие, нарушавания в държанието.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР