Един от най-влиятелните концесионери на южното ни черноморие -"Ауто фактор“

...
Един от най-влиятелните концесионери на южното ни черноморие -"Ауто фактор“
Коментари Харесай

Марияна Николова поряза концесионера на плажа в Созопол

Един от най-влиятелните концесионери на южното ни черноморие - "Ауто фактор “ ЕООД ще отнесе санкция поради несъблюдение на контрактуваното с Министерството на туризма, оповестиха от ведомството през днешния ден ( 8 декември).

Причината за осъществената инспекция са били сигналите от медии и от жители, че тежка техника копае пясъка на Централния плаж в Созопол. В края на предишния месец самият концесионер разгласи желанията си да построява защитни пясъчни валове (диги). Дружеството ги аргументира като подготовка за отбрана и предотвратяване на пясъка от морските талази през зимните месеци, а единствената цел била да се запази целостта на плажа.

От "Ауто фактор “ тогава обясниха, че дейностите по запазване на линията изрично не включват изкопни работи - няма да се изравя пясък, а съставляват способ, при който се изтегля пясък в по-задната й част. Това депониране и разстилане на пясъка по-навътре върху линията пък представлявало формиране на контраборд, който да лишава ударната сила на морската вълна. Този способ бил благонадежден за съхраняването и предпазването на линията и по никакъв метод не се засягало Черно море и не се нарушавали Закона за водите, Закона за биологичното многообразие и Закона за околната среда, уверяваха тогава представители на сдружението - концесионер.

За всичко това даже с публични писма са били известени Министерството на туризма, Басейнова дирекция и Регионалната ревизия по запазване на околната среда и водите.

Само, че явно

обещанията и дейностите са се разминали,

защото през днешния ден Министерството на туризма оповестява, че за дигите е употребен пясък от заливаемата повърхност на морето, което е нарушаване на съществени договорни отговорности, посочат от ведомството. И ги конкретизират по този начин:

„ 1.Задължение по член 21, т. 12, изречение 2-ро, според което, концесионерът следва да обезпечи опазването на околната среда, чистотата на морската вода в прилежащата акватория, флората, както и съхранението на биологичното многообразие в сходство с естествената биогеографска характерност.

2.Задължение по член 21, т. 20, според което при употреба на обекта на концесията концесионерът не би трябвало да поврежда околната среда.

3.Задължение по член 21, т. 25, според което концесионерът следва да не прави и да не позволява осъществяване на действия от трети лица, които могат да унищожат, увредят или да доведат до смяна в площта и качеството на морския плаж, или да увредят околната среда посредством допускане на придвижване на моторни транспортни средства върху морския плаж и рандеман на пясък. “

Всичко това е дало съображение на министъра да наложи глоба на концесионера в размер на 5% от годишното концесионно заплащане, оповестяват от министерството.

"Ауто фактор “ ЕООД получи 20 - годишна концесия за морския плаж "Созопол-централен “ преди две години, при което даде обещание да влага 381 720 лева за организацията на целогодишно санитарно-хигиенно поддържане на плажа. А годишното концесионно заплащане беше несъмнено на 136 434 лева без Данък добавена стойност.

С други думи,

санкцията, която ще отнесе сдружението в този момент е под 10 хил.лева.

Фирмата - концесионер „ АУТО ФАКТОР “, която е еднолична благосъстоятелност на Кирил Георгиев Спасов от години е един от главните играчи в плажните концесии по южното черноморие.

Както в. „ Банкеръ “ писа преди година, когато тя завоюва и концесията на плаж „ Поморие-изток “, Спасов на процедура се трансформира надали не в „ самодържеца “ на Южното Черноморие, защото няколко месеца по-рано той получи и концесията на морски плаж "Созопол-Харманите ", само че посредством друга негова компания - "Ирида-71″ ООД. В нея той е съучастник с Надя Иванова. И посредством нея е концесионер и на плажа "Слънчев бряг-юг " (известен още като "Какао бийч ").

Малко по-рано пък в неговите здрави ръце попаднаха и плажовете "Несебър-юг " и „ Созопол-централен “ - той беше определен и за техенза концесионер. Тук е моментът за следващ път да напомним историята на самата компания на Спасов.

Дружеството е основано още през 1997-а от взривения през 2002-ра Димитър Димитров-Маймуняка, един от най-близките довереници на шефа на ВИС-2 Васил Илиев. Следва поредност от прехвърляния на дялове през годините, до момента в който премине в ръцете на сегашните си притежатели. До лятото на 2012-а мажоритарен притежател на "Ирида-71 " е бил Радостин Бързанов - Радо Слънцето, някогашен телохранител на Васил Илиев и по-късно - на брат му Георги Илиев. В "Хемус инвест " Бързанов е съучастник на Афродита Боримирова, сестра на Христофорос Аманатидис-Таки. Съдружник в тази компания е и Веселин Стоименов. Според електронното издание "Биволъ " Стоименов поема част от бизнеса на "ВАИ холдинг " след убийството на Георги Илиев в "Слънчев бряг " през 2005-а. Свързаната със Стоименов и записана във Англия "Стоименов груп лимитид " е притежател на "Венис марина " - компанията, която изливаше онезаконно бетон в резерват "Ропотамо " и владееше предлагането на услугата "разходка с лодка ". "Стоименов груп лимитид " е притежател и на "Ер Ви инвестмънт " ЕООД, която пък си партнира с Христофорос Аманатидис–Таки в несебърската компания "Интертур " ( това демонстрира информация в Търговският регистър). Самият Стоименов беше убит преди зве години, при започване на януари в комплекс покрай столичния бул. "Симеоновско шосе ".

Разказвайки всичко това, не е неприятно да споменем, че до момента нито един министър не си беше разрешавал „ лукса “ да поставя ред в връзките си с този концесионер. Точно противоположното - всички командващи концесиите през годините го обслужваха безапелационно. Случващото се насочва към мисълта, че през днешния ден министър Маряна Николова няма желание да се преценява с досегашната недостижимост на любимците на предшественичката си Николина Ангелкова.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР