Един от най-мрачните периоди в украинската история настъпва в самия

...
Един от най-мрачните периоди в украинската история настъпва в самия
Коментари Харесай

Преди 14 години в Украйна започна Оранжевата революция

Един от най-мрачните интервали в украинската история настава в самия завършек на 2004 година. След очевидно манипулиране на изборите в интерес на президента на Украйна Виктор Янукович стартират всеобщи митинги.

Столицата Киев е център на придвижването за гражданска опозиция, където хиляди стачкуващи всекидневно излизат на улицата. Из цялата страна демократичната гражданска война е съпроводена от гражданско непокорство и общи стачки, проведени от опозиционното придвижване.

Бунтовете, станали известни като Оранжевата гражданска война, са подтикнати от отчети на няколко вътрешни и задгранични изборни наблюдаващи, както и от необятно публикуваната обществена визия, че резултатите на балотажа от 21 ноември сред главните претенденти Виктор Юшченко и Виктор Янукович са нагласени от управляващите в интерес на последния.

Протестите из цялата страна са сполучливи, защото резултатите от втория тур са анулирани и Върховният съд в Украйна постановява прегласуване. Под строгия надзор на локални и интернационалните наблюдаващи вторият балотаж е разгласен за " почтен и свободен ".

Резултатите демонстрират ясна победа за Юшченко, който получава 52% от гласовете, до момента в който резултатът на Янукович е 44%.

Юшченко е разгласен за победител и с встъпването му в служба като президент на 23 януари 2005 година Оранжевата гражданска война завършва. Любопитен факт е, че през 2010 година след почтено извършени избори за президент въпреки всичко Виктор Янукович получава поста президент и измества Юшченко от властта. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР