Един от най-известните генерали в Русия, следователят, който се занимаваше

...
Един от най-известните генерали в Русия, следователят, който се занимаваше
Коментари Харесай

Путин уволни ключов генерал. Опозицията ликува

Един от най-известните генерали в Русия, следователят, който се занимаваше с едни от най-шумните каузи против опозицията на Кремъл, беше изненадващо уволнен от президента Владимир Путин директно преди Нова година. 41-годишния военачалник майор Рустам Габдулин от Следствения комитет на Руската федерация участваше в следствието на големия пожар в търговски център, лишил живота на 60 руснаци, клането в Пермския университет, както и в следствието на пране на пари от Фондация за битка с корупцията (организация, неразрешена в Русия).

Габдулин разследваше и други нашумели случаи на корупция като случая с някогашния кмет на Владивосток Игор Пушкарев и с някогашния началник на RusHydro Евгений Дода. През 2019 година той беше награден с орден 1-ва степен "За заслуги към Отечеството ", напомня "Комерсант ".

Подписаният декрет за уволнението от Путин обаче не бе оповестен на кайта на Кремъл, само че бе огласен от юрист Сергей Бадамшин с думите: Ерата си отиде “.„ Интересно: Най-обещаващата кариера на млад гестаповец е покрита с меден леген “, написа като коментар в Twitter Леонид Волков, един от сътрудниците на Алексей Навални.

Според обществените мрежи Габдулин е подал оставка по лично предпочитание, тъй като желал да премине на по-свободна работа като печели повече. Други настояват, че той се готвел да стане юрист. „ Очакваме появяването на нова звезда, генерал-майор, в юридическата специалност “, написа като пост един от известните адвокати Сергей Бадамшин. Напускането на Габдулин се случва на фона на поредност от кавги, свързани с отношението на ръководителя на Следствения комитет Александър Бастрикин към подчинените. Носкоро ръководителят на Следствената дирекция в Следствения комитет за Пермска област Сергей Сарапулцев се самоуби след сборичкване по време на заседание, проведено от Бастрикин.

Само преди 5 дни Путин уволни генерал-лейтенант Анатолий Якунин от поста заместник-началник на Федералната работа за осъществяване на наказванията. Официална причина за отстраняването му не беше посочена, само че съветски медии о означиха, че то идва на фона на скандал с изтезания на пандизчии.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР