Един от най-големите експерти по калабрийската мафия Ндрангета, Антонио Никазо

...
Един от най-големите експерти по калабрийската мафия Ндрангета, Антонио Никазо
Коментари Харесай

Никазо: Мафията гледа на боклука като на новия кокаин, а България е апетитна

Един от най-големите специалисти по калабрийската мафия " Ндрангета ", Антонио Никазо разяснява пред НоваТВ, че " мафията гледа на боклука като на новия кокаин, а България е апетитна дестинацията за складирането му. " Никазо работи дружно с прокурор Никола Гратери, уредникът на акция предишния месец, с над 300 задържани мафиоти.

" При телефонен диалог сред членове на Ндрангета, засечен от управляващите преди няколко месеца, излязоха нескрито нови, много притеснителни обстоятелства . А точно, че търсят нови места, където да складират токсични и индустриални боклуци . Името на България , като евентуална дестинация, се споменаше постоянно в диалога. Това, с изключение на всичко друго, значи и още нещо - че връзката сред Ндрангета и българската проведена престъпност става все по-солидна . Вече не приказваме единствено за трафика на дрога, с който до момента най-често ги свързвахме ", изяснява Никазо.
 В Италия хванаха 815 т отпадъци за България
В Италия хванаха 815 т отпадъци за България

Карабинерите в Милано са разкрили 582 бали боклуци

" Ндрангета е свирепа и жестока мафия . Там всички са родственици и никой никого не издава . Може би, един на хиляда задържани прави самопризнание. Кокаинът е най-доходоносния им бизнес. Всички към този момент използват кокаин - това е дрогата на масите. В Италия коства 50 евро на грам. В Колумбия цената е 1200 евро на кг. От един кг чист кокаин обаче, се вършат четири за обмен ", разяснява Никола Гратери.

Според прокурор Гратери шест мафиотски клана перат пари в България , като повода са ниските налози .

" Ако не беше засечен този диалог и в случай че не беше спрян влакът , претрупан с отпадък, може би отпадъците щяха към този момент да са завхърлени някъде към вас и никой нямаше да знае за това ", добавя Никазо.

" Всъщност, първоначално отровен отпадък се складираше в Италия . Освен в региона станал прочут като " Тера дей фуоки " до Неапол, бяха открити и други противозаконни сметища . Но обществото реагира извънредно бурно против тоновете токсични боклуци, захврълени в близост. Имаше митинги и кавги. Тогава з апочнаха да товарят боклука на кораби и го потапяха в Средиземно море, надалеч от Италия. Но и това не можеше да продължава постоянно. Трябваха им нови територии ", изяснява той.

По думите на Никазо, " в България, явно, някой е оказал помощ . Направил е по този начин, че част от този отпадък да стартира да идва у вас . Със сигурност е било обезпечено и място, където да се складира. Много е евентуално от българска страна да са престъпни организации , с които и преди са работили дружно - може би по каналите за трафик на дрога. Обикновено схемата е такава, спечелили са си доверието взаимно и в този момент просто сменят бизнеса ".
 Още 7 места се ревизират за отпадък на Ндрангета
Още 7 места се ревизират за отпадък на Ндрангета

Санкция за всеки, който е правил далавери, даде обещание Борисов

" За обработката на токсични боклуци , тъй че да не основават заплаха за живота и здравето, трябват пари. Страшно доста пари . Затова на този, който ги създава, му е доста по-лесно просто да ги захвърли някъде, като заплати на някого да направи това за него. Парите отново са много, само че са доста по-малко от това, което другояче би платил за обработката им. Печели се доста и се рискува малко . В числа облагата е десетки милиони евро ", разяснява още той.

" Боклукът , сигурно, е източник на големи облаги . Въпреки че други постоянно го подценяват , мафията от ден на ден разчита на боклука като източник на приход. Това е печеливш бизнес , цяла промишленост даже и мафията от дълго време е поставила ръце върху него ".

" В момента Ндрангета е ужасно богата, най-много с помощта на кокаина . Когато влага тези пари обаче, към този момент не го прави в Италия, а тук-там, където е по-лесно да се скрие произхода им. Страни, където дейностите на проведената престъпност, не се наблюдават толкоз изкъсо. Затова Източна Европа е доста привлекателно място . А еврофондовете, които се насочват натам, ускоряват този интерес още повече ".

" Едно време Ндрангета правеше това в Южна Италия. Създаваха най-различни сдружения със смесено присъединяване, вложиха, аплайваха, точеха фондове, перяха пари . Сега фондовете са главно във вашия район . Така, парите от дрогата се озовават необикновено елементарно на легалния пазар. Те схванаха, че не би трябвало да подвигат звук . Насилието и показните убийства към този момент не са част от метода им на работа, както беше преди. Сега съвременна е корупцията, еврофондовете и бизнеси като боклука , да вземем за пример. Стратегията им е друга - пробват се да са тихи и неведими ", изяснява откривателят на " Ндрагента ".
 ДАНС и Министерство на вътрешните работи потеглят по следите на боклука у нас
ДАНС и Министерство на вътрешните работи потеглят по следите на боклука у нас

Главният прокурор разпореди взаимни проверки
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР