Двустайните жилища са най-предпочитани за краткосрочно наемане с резервация през

...
Двустайните жилища са най-предпочитани за краткосрочно наемане с резервация през
Коментари Харесай

Двустайните апартаменти са най-търсени за кратко наемане

Двустайните жилища са най-предпочитани за краткосрочно наемане с резервация през интернет. Това сподели за " Сега " Борис Павлов, изпълнителен шеф на Flat Manager, чиято компания е сътрудник на онлайн мрежата Airbnb.

" В такива жилища се настаняват най-често по двама души и единствено от време на време по трима и четирима. Заради ковида към този момент понижава броят по-многолюдните компании от хора, идващи в България ", разясни Павлов. По думите му, през първите 6 месеца на годината резервациите най-често са за 6-7 дни. Причината е възобновяване на туризма. Все още обаче главните наематели остават българите.

" На второ място, по понятни аргументи, са украинците. Немалко от тях към момента живеят в такива квартири. По-нататък в Топ 10 са жителите на Англия, Съединени американски щати, Израел, Италия, Франция, Русия и Испания. В идната десетка до 20-о място са единствено страни от Стария континент ", разясни предприемачът.

Цитираната от него статистика демонстрира още, че 38% от наемателите на такива жилища (без децата) са на възраст до 30 години. Между 30- и 40-годишни с 31 на 100. 15% са тези сред 40 и 50 години, а гостите сред 51 и 60 години имат дял от 11 на 100. По-възрастните - над 60-годишни, са единствено 5%.

Според Павлов към момента не са се завърнали туристите от други по-далечни дестинации, които ги е имало преди пандемията.

" Много пътуващи има от Израел, Англия, Испания, Германия. Основната маса идва с полетите на евтините авиопревозвачи. Българите търсят най-често такива жилища през интернет за отмора, основно през лятото. Други нашенци пък, връщащи се за малко от чужбина, също наемат такива жилища за известно време ", посочи той.

Павлов разясни още, че наемите на жилищата, резервирани през мрежата в последните месеци, са се повишили с 15% и в този момент най-често те варират от 50 до 70 евро на вечер за двустаен апартамент.

" Търсенето на къщи е едва и е главно по морето. Този сегмент обаче не е известен и поради възбраната за празненства. Те се наемат нормално за по-дълги интервали от време - месец-два. Освен в София, Пловдив, Варна и Бургас огромно е търсенето в този момент и в дребните градчета и курорти по морето. В листата имаме парцели и във Велико Търново, към които също има интерес, само че те са доста малко. В България към 10 000 са общо парцелите в нашата мрежа ", добави той.

Преди дни гръцкият в. " Катимерини " писа, че в този момент в Европейски Съюз 1,3 млн. притежатели на жилищаги оферират за наемане посредством Airbnb или други сходни платформи. Всъщност от тях един милион оферират единствено по един парцел и са в категорията на дребните притежатели, а не са професионални компании за ръководство на недвижимости. Преди пандемията приносът за Брутният вътрешен продукт на този пазар в целия Европейски Съюз се оценяваше на €19 милиарда годишно.

Гръцкото издание осведоми още, че през последната седмица представители на Европейския парламент са били на посещаване в централата на Airbnb в Сан Франциско. Американската компания е предложила основаването на общоевропейски указател на недвижимите парцели, отдавани краткосрочно, усилване на инспекциите за заличаване на противозаконни реклами (без регистрационен номер).

В Гърция да вземем за пример още преди пандемията всички парцели, отдавани чартърен, в това число и тези през интернет, не може да излязат на пазара, без да имат регистрационен номер. Без него не може да се разгласяват и обявите в мрежата. У нас към този момент сходни ограничавания към момента единствено се разискват.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР