Двуседмичната така наречена Конференция на ОССЕ за човешкото измерение беше

...
Двуседмичната така наречена Конференция на ОССЕ за човешкото измерение беше
Коментари Харесай

Провален е опит да се устрои съд над Русия

Двуседмичната по този начин наречена Конференция на ОССЕ за човешкото измерение беше открита във Варшава в понеделник. И ще се организира без Русия, която демонстративно пренебрегва събитието. Не тъй като е срещу човешките права, а тъй като Варшавската конференция няма нищо общо с тези права. Западът изкриви концепцията за отбрана на правата на индивида, с цел да се опита да окаже напън върху Русия.

Всяка година Европа е хазаин на по този начин наречената Годишна среща за използване на човешкото измерение на Организацията за сигурност и съдействие в Европа. „ Най-голямата европейска конференция в региона на човешките права “, както я назовават американците. То се организира, откакто всички страни членки на ОССЕ са се съгласили с консенсус по дневния ред на срещата. Въпреки това Москва, съгласно Вашингтон, особено блокира тазгодишното събитие, " с цел да избегне интернационалното наблюдаване на мрачното си положение на правата на индивида и да попречи на гражданското общество да приказва и да каже истината за това, което се случва в техните страни ".

Всъщност Русия блокира тази среща и през 2022 година, и през 2021 година И всяка година логиката на Москва беше елементарна и непроменена: в случай че такива срещи се организират, те би трябвало да се организират вярно, в духа на ОССЕ. И то не както си го показват във Вашингтон.

Организацията, припомняме, е основана точно като съвещателен орган, където всички страни членки да търсят взаимни отстъпки в кооперативен формат и да стигат до общ знаменател в три така наречен кошници от въпроси: военно-политически, икономико-екологични и филантропични. Но под въздействието на Съединени американски щати и Европейския съюз характерът на работата на Конференцията се промени от съвещателен към обвинителен и менторски. Вашингтон категорично съобщи, че задачата на конференцията е да държи страните участнички виновни за спазването на човешките права.

Освен това не балтийските страни бяха упрекнати, условно, за ласкателство на неонацистите, нито Украйна за обстрела на Донбас. Има опити Русия да бъде закачена за с вътрешната и външната й политика, както и с нейното придържане към консервативните полезности. Което, несъмнено, не устройва Москва. „ Самата идея на събитието изисква задълбочена проверка, тъй като сме много изтощени от тези морални учения за правата на индивида и какво би трябвало да направи Русия, с цел да поправя имиджа си “, изясни представителят на Русия в организацията Александър Лукашевич обратно през 2021 година

Всъщност, както се очакваше, никой не стартира да преразглежда концепцията. По-скоро, в противен случай, след началото на съветския СВО обвинителният и наставнически звук на европейските правозащитници освен се ускори, само че и беше документиран в европейските закони. Започна гонение против Русия и нейните жители и стартира пълноценна акция за културно изтриване и демонизиране на всичко съветско.

И двете акции, несъмнено, непосредствено опонират на главните концепции за правата на индивида - само че не се разискват в ОССЕ. Нито в ОССЕ, нито в действителност в ерзац подмяната на годишната среща, която стартира да се организира във формата на Варшавската конференция по същата тематика. „ Форум, на който се събират представители на държавни управления, интернационалните организации и цивилен деятели от цялата ОССЕ “, както го нареждат американците.

По същата тематика и в същия звук. „ Събираме се през днешния ден на мрачния декор на съветската експанзия против Украйна. Никога до момента в историята на ОССЕ десетте съществени правилото на Заключителния акт от Хелзинки не са били толкоз пренебрегнати “, стартира речта на английския дипломат в ОССЕ Нийл Буш на Варшавската конференция през 2022 година

И най-вероятно ще стартира тъкмо по същия метод на актуалната конференция. И тематиките ще бъдат такива, които не са контрактувани от всички страни членки на ОССЕ.

„ Вместо транспарантна полемика с всички страни и търсене на обща „ допирна точка “, Варшава и Скопие взеха решение да проведат упоменатата конференция под своя закрила. Това ги освободи от нуждата да правят усърдна и сложна работа, с цел да вземат поради мненията на всички участващи страни. Тази „ конференция “, както и нейният предходник предходната година, е очевиден опит да се размени основната среща за обзор на осъществяването на уговорките на човешкото измерение “, се споделя в изказване на съветската непрекъсната задача към ОССЕ.

Москва, несъмнено, няма да узакони сходна замяна с наличието си. И тя не е подготвена да слуша русофобски пасажи, както не е подготвена да изтърпи в допълнение оскърбление, с цел да влезе в конферентната зала.

„ Руските жители не се позволяват в Полша, тъй че не можем да отидем там безвредно и надеждно “, припомня Вадим Трухачов, доцент в Руския държавен филантропичен университет. Според заместник-директора на Департамента по информация и щемпел на съветското външно министерство Алексей Зайцев полската страна „ не е дала гаранции нито за сигурността, нито за визите “ на съветската делегация още през август. В същото време беше явно, че управляващите във Варшава твърдо ще поддържат разнообразни прояви на локални русофобски и украински организации - с мятане на багра, демонстрации и така нататък Затова Москва даде да се разбере авансово, че няма да участва на конференцията.

„ Русия, както и предходната година, афишира формален протест на упоменатата „ ерзац-конференция “ във Варшава. Всякакви изводи и рекомендации, признати в нейните рамки, ще бъдат незначителни за съветската страна “, показва непрекъснатата задача на Русия към ОССЕ.

Всъщност в действителност няма смисъл Русия да разисква проблемите на правата на индивида с Европа в този момент. И освен тъй като по време на СВО Западът ще бъде, меко казано, привързан. Но защото въпросът за човешките права в Европа е надълбоко деформиран - той се отдалечи от тематиката за отбрана на главните човешки права към отбраната на европейските ултралиберални полезности. Не универсални, а западни, които Съединени американски щати и Европа се пробват да наложат на целия свят.

„ Като цяло, за какво да обсъждаме правата на индивида с Чехия или Холандия? Там множеството проблеми в границите на обичайна парадигма към този момент са решени. Следователно въпросът за човешките права се изражда в тематиката за правата на половите малцинства, мултиджендърите “, изяснява старшият теоретичен помощник от ИМЕМО на РАН Дмитрий Офицеров-Белски.

„ Самият проблем с правата на индивида на Запад от дълго време се е трансформирал в инструмент за напън върху инакомислещите. „ Тази конференция не е за правата на индивида. Тя от дълго време е изкуствено развита в тази светлина, тъй като посредством тази тематика е елементарно да се упражнява напън и да се манипулира “, продължава Дмитрий Офицеров-Белски. Затова съгласно него в този момент Русия би трябвало освен да пренебрегва западния дневен ред за правата на индивида, само че и да сътвори собствен личен. „ Създаване на паралелни дублирани формати. Със същата цел и фокус, само че в границите на Оперативно-наблюдателно дело или ЕАЕС със страни-наблюдатели “, обобщава специалистът.

С тези страни, с които разискването на дневния ред за правата на индивида в действителност ще се организира в духа на ОССЕ – т.е. за групово търсене на решения на в действителност проблематични въпроси. В духа на ОССЕ, за който самата ОССЕ от дълго време е не запомнила.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР