Двойките с репродуктивни проблеми вече няма да чакат цяла година

...
Двойките с репродуктивни проблеми вече няма да чакат цяла година
Коментари Харесай

Опитите за ин витро - повече и двойките ще чакат по-малко

Двойките с репродуктивни проблеми към този момент няма да чакат цяла година за безвъзмездни инвитро процедури. Сроковете за утвърждение се редуцират съществено, дадоха обещание здравните управляващи. Държавата към този момент ще заплаща до 8 опита инвитро, а освен 3, както до момента, съобщи NOVA.

Половината от тях ще бъдат със свежи ембриони, а останалите – със замразени. Дейността по асистирана репродукция към този момент няма да има стеснен бюджет. Очаква се смяната да влезе в действие още до края на тази година.

„ Ще може повече хора, повече двойки да се възползват от тази процедура с публични средства и второ, само че не на последно място – доста ще се съкрати интервала на изчакване. Сега двойките чакат към година, с цел да получат утвърждение за процедура. Сега чакаме да се съкрати до 2-3 месеца чакане”, разяснява зам.-министърът на опазването на здравето доктор Мирослав Ненков.

"Би било нечовешко,

която и да е институция да принуждава дамите яйчниците им да бъдат подтиквани по 5000 пъти. Броят искащи да получат този тип помощ е безлимитен, а не броят опити ", изясни още Ненков.

Той обясни, че няколко ембриона могат да бъдат замразени за години и да бъдат размразени и вградени назад, без дамата да минава през цялата процедура отначало.

„ Правителството взема решение да финансира с публични средства още един цялостен комплект с процедури, с които те стават общо четири. Освен това с публични средства ще се заплаща един замразен ембрион да бъде вграден още веднъж “, уточни зам.-министърът на опазването на здравето.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР