Край на ядката на раздора между Турция и САЩ! Двете

...
Край на ядката на раздора между Турция и САЩ! Двете
Коментари Харесай

Край на ядката на раздора между Турция и САЩ – подписаха ключов договор!

Край на ядката на раздора сред Турция и Съединени американски щати! Двете страни подписаха контракт за продажба на военни самолети F-16, откакто Вашингтон даде зелена светлина на договорката на стойност 23 милиарда $ след месеци на договаряния, оповестиха източници от турското министерство на защитата.

„ Договорът беше подписан и делегации от двете страни договарят за детайлностите “, обявиха източниците от министерството.

По силата на договорката Турция ще получи 40 нови F-16 и рационализация на 79 от самолетите в съществуващия си флот.

Миналата седмица Държавният департамент приветства „ огромната крачка напред “ в закупуването от Турция на нови изтребители F-16, наричайки ги „ най-модерните F-16, предоставяни в миналото единствено на най-близките съдружници и сътрудници “.

Край на ядката на раздора сред Турция и Съединени американски щати – подписаха основен контракт! 13.06.24 17:43 Нещо ужасно става в Израел! Стотици снаряди летят към него след ликвидирането на водач на „ Хизбула “ (СНИМКИ/ВИДЕО) 13.06.24 17:19 Захарова: Съединени американски щати и Англия подтикват режима в Киев да прави терористични офанзиви против Русия 13.06.24 17:11 Проф. Коларова особено за SafeNews: И Дянков може да бъде министър председател 13.06.24 16:41 Циркът влезе в СОС: Подариха плюшен розов еднорог на столичен общинар 13.06.24 16:35

„ Последният образец за трайния ангажимент на Съединени американски щати към партньорството в региона на сигурността с Турция “, се споделя в обява в обществените медии.

Както се изисква по закон, Държавният департамент уведоми Конгреса за съглашението през януари, както и за обособената продажба на 40 F-35 за 8,6 милиарда $ на Гърция.

 

 

Съединените щати не дадоха зелена светлина на договорката, до момента в който във Вашингтон не дойдоха ратификационните документи на Турция за участието на Швеция.

Парламентът на Турция ратифицира участието на Швеция в НАТО през януари след повече от година забавяния, които разстроиха устрема на Запада да се сплоти пред лицето на съветската война в Украйна.

Ердоган би трябвало да се причисли към срещата на върха на водачите на НАТО във Вашингтон идващия месец.

Миналия месец той трябваше да беседва с американския си сътрудник Джо Байдън, само че това, което щеше да бъде първата им среща в Белия дом, беше отсрочено заради проблеми с графика.

През октомври 2021 година Турция подаде искане за придобиване на 40 нови самолета F-16 и 79 комплекта за рационализация на изтребителите в съществуващия си флот. През януари тази година администрацията на Байдън публично осведоми Конгреса за желанието си да пристъпи към продажбата, оценена на към 23 милиарда $, малко откакто Анкара публично ратифицира участието на Швеция в НАТО.

Миналата седмица Държавният департамент приветства „ огромната крачка напред “ в закупуването на новите изтребители от страна на Турция, като ги назова „ най-модерните F-16, предоставяни в миналото единствено на най-близките съдружници и сътрудници “.

Джефри Флейк, дипломат на Съединени американски щати в Анкара, също похвали напредъка и съобщи, че договорката е „ добра за националната сигурност на Съединени американски щати, националната сигурност на Турция и оперативната съгласуемост на НАТО “.

Продажбата демонстрира възходящото доверие сред страните, акцентира Флейк.

Първоначално Турция се стремеше да закупи по-съвременните изтребители F-35 на Lockheed Martin, само че Съединени американски щати я отстраниха от многонационалната стратегия за закупуване и подкрепяне на създаването и построяването на бойния аероплан през 2019 година, откакто тя се снабди с противовъздушни системи С-400 от Русия.

 

 

Източник – AFP/Превод:SafeNews

Още вести четете в: Свят, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР