СподелиЗаконът дава напредък по отношение на регулаторните органи, дава възможност

...
СподелиЗаконът дава напредък по отношение на регулаторните органи, дава възможност
Коментари Харесай

Сенатът на Аржентина одобрява с един глас законопроекта на Милеи за демонтиране на държавата

Сподели
Законът дава прогрес във връзка с регулаторните органи, дава опция за приватизация и предизвиква данъчните облекчения за огромните вложители. Правителството отстъпва от стотици членове, с цел да получи поддръжката на опозицията. Законопроектът се връща в Камарата на депутатите за дефинитивно утвърждение.

Шест месеца след встъпването си в служба и след многочислени отстъпки Хавиер Милей получи утвърждение в Сената на своя план за главен закон – осакатена версия на правната рамка, с която той има намерение да дерегулира стопанската система, да отстрани страната и да поеме законодателната власт. 

Напрежението по отношение на резултата надвисна над напрегнатата сесия, която продължи повече от 13 часа до общото гласоподаване, а по-късно продължи с диспути в частност. Гласуването на сенаторите приключи с еднакъв брой гласове – 36-36, които бяха решени от заместник-председателя Виктория Виляруел в интерес на държавното управление. 

Това беше краят на един ден, белязан от обществени митинги против закона и от полицейски репресии, разпоредени от крайнодясната администрация към Конгреса, с пострадвания и арести, газ, гумени патрони и подпалени коли. Веднага след приключването на гласуването изпълнителната власт отпразнува резултата. 

„ При състояние, че терористични групировки нападат Конгреса и се постанова силите за сигурност да бъдат задействани в отбрана на демокрацията (…) довечера е успех за аржентинския народ и първа стъпка към възобновяване на нашето великолепие, откакто одобрихме най-амбициозната законодателна промяна за последните 40 години “, се споделя в изказване на президентската канцелария.

Строго видяно, с цел да се трансформира в закон, законопроектът на Милеи би трябвало да бъде прегледан още веднъж в Камарата на депутатите, като се има поради, че бяха направени промени в признатата там през април половинчата глоба.

Докато в сряда сутринта сенаторите започнаха дебатите, политически, обществени и синдикални организации, свързани с левицата и перонизма, се събраха по улиците, с цел да изразят своето противоречие с ограниченията, насърчавани от държавното управление.

„ Родината не се продава, тя се пази “ – това беше най-често издиганият девиз. 

Инцидентите избухнаха след обяд. Многобройните сътрудници по сигурността, ситуирани в региона, се пробваха да разчистят публичния път и конфликтите с стачкуващите се умножиха. От една страна камъни, от друга – гумени патрони и сълзотворен газ. Полицията арестува към 30 души, а измежду десетките ранени имаше даже депутати от опозицията.

Вечерта, откакто законът беше признат, се стигна до нови произшествия. По това време в град Буенос Айрес и в разнообразни елементи на региона на Буенос Айрес хората крещяха тенджери и тигани в символ на митинг. 

Амбицията на президента да приватизира повече от 40 държавни компании към този момент беше орязана в Камарата на депутатите, а Сенатът в допълнение понижи листата. В началото на сесията на Сената беше оповестено, че Aerolíneas Argentinas, аржентинската поща и медийният конгломерат Radio y Televisión Argentina са изключени от законопроекта, като по този метод единствено осем компании могат да преминат напълно или отчасти в частни ръце.

Изпълнителната власт трябваше също по този начин да отхвърли пенсионната промяна, която имаше за цел, наред с другото, да отстрани мораториума, който разрешава на хората, най-вече дами, да се пенсионират без да внасят изискваните от закона вноски върху заплатата. 

Освен това той трябваше да се съгласи да даде последователност на напредналите публични работи или на тези с интернационално финансиране – Милей задържа всички разноски за инфраструктурни работи. Президентът също по този начин няма да може да разпуска обществени органи, свързани с науката и културата. 

В края на сесията, когато стана ясно, че няма задоволително гласове, държавното управление направи нова отстъпка и призна, че ще ограничи индустриалните браншове, в които може да се ползва режимът за стимулиране на огромни вложения (RIGI), който дава данъчни, митнически и валутни облекчения в опит да съблазни задграничния капитал.

Администрацията на Милеи нямаше опция и трябваше да отстъпи, с цел да получи удобния избор на подкрепящата разговора съпротива, законодателите от Радикалния цивилен съюз, некирхеристкия перонизъм и провинциалните партии, които в последна сметка поддържаха държавното управление. Нов неуспех, след дълги месеци на разискване и откакто първият вид на закона изцяло се провали в Камарата на депутатите през февруари, щеше да бъде сложен за превъзмогване удар.

Преговорите в търсене на гласове се водеха отвън залата, до момента в който полемиката напредваше в горната камара. В кулминационния миг на полицейските репресии се стигна до остра замяна на реплики, когато опозиционните законодатели желаеха безрезултатно краткотрайно спиране на дебатите, с цел да изискат отчети за ситуацията по улиците.

„ Хората гласоподаваха за това държавно управление и ние би трябвало да им дадем инструментите. Ние ще ги придружаваме и ще се опитаме да организираме Аржентина към по-добро бъдеще “ – това е аргументът, определен от сенатора на УСР Едуардо Виши, с цел да изясни поддръжката на Радикалната партия за законопроекта.

„ Сериозността “ на държавното управление беше аргументът, бележит от кирхнеристката сенаторка Хулиана ди Тулио от Unión por la Patria, която съобщи, че желае да делегира законодателни пълномощия за възстановяване на действието на страната на президента, който споделя, че обича да бъде къртицата, която ще унищожи страната от вътрешната страна. 

Либертарианският сенатор Езекиел Атауче прикани за поддръжка на „ закон, който слага основите на същинска смяна в Аржентина “. Вицепрезидентът Виляруел се включи в речите, когато имаше опция да разчупи вратовръзката: „ Днес видяхме двама аржентинци, един принуден и един от служащите, които чакат вота, който предходната година избра смяна, която да бъде уважавана “, сподели тя, а на назад във времето се чуха хорски крясъци.

При самостоятелното гласоподаване на всеки раздел от закона, Виляруел трябваше също по този начин да преодолее равенството, с цел да утвърди делегирането на законодателни пълномощия на президента и оповестяването на изключителни обстановки по административни, стопански, финансови и енергийни въпроси за една година. 

Той направи това още веднъж, с цел да утвърди държавната промяна и приватизацията на обществените сдружения. Реформата в региона на труда и обществената претовареност, както и промяната на административните процедури и енергийната политика бяха утвърдени с нормално болшинство. 

Една от най-разгорещено обсъжданите начинания беше основаването на Режим за стимулиране на огромни вложения (RIGI), подложен под въпрос за дерегулации, които биха могли да доведат до отвод от естествени запаси и да провокират екологични опасности.

След гласуването Сенатът към момента не е разгледал втория стадий от законопроектите на Милей, така наречен фискален пакет, който включва възобновяване на налога върху приходите, пране на пари и други данъчни промени. По това време Милей се готвеше да замине за Италия, с цел да взе участие в срещата на върха на Г-7, откакто отсрочи заминаването си, с цел да изчака решението на горната камара.

Когато Основният закон бъде прегледан още веднъж в Камарата на депутатите, където изпълнителната власт е уверена в удобния резултат, президентът ще призове управниците, някогашните президенти, законодателите и водачите „ да изоставят старите предписания за неуспех, да не помнят политическите разлики, да прегърнат концепциите на свободата и да открият 10 основополагащи политики, с цел да върнат бъдещето на аржентинците “, оповестиха от канцеларията на президента, в цялостен възторг от парламентарния резултат.

Следствие от стремежите на Милеи е подписването на „ исторически ангажимент за изваждане на Аржентина от ямата, в която я вкараха персоналните вендети, дребните ползи и прословутата идеология на бедните през последните 100 години “.

Статията е налична в

 

 
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР