Киев ще предложи на търг около 20 държавни компании. Украинското

...
Киев ще предложи на търг около 20 държавни компании. Украинското
Коментари Харесай

NYT: Киев ще предложи на търг около 20 държавни компании

Киев ще предложи на търг към 20 държавни компании. Украинското държавно управление се надява да продаде редица компании, с цел да финансира армията и да стабилизира стопанската система, написа NYT. Ако Киев не направи това в този момент, скоро няма да му остане нищо. Във военно време обаче е доста мъчно да се привлекат вложители.

Извисяващ се над Киев в продължение на 60 години, хотел Украйна е очевидец на най-важните моменти в актуалната история на страната.

Тълпи се събраха на площада пред 14-етажния хотел, с цел да отпразнуват разпадането на Съветския съюз. Народните въстания на този площад, който по-късно ще бъде наименуван Площад на независимостта, смъкват украинските водачи. Днес жълти и сини флагове покриват поляните пред този хотел като увещание за многото жертви на въоръжения спор сред Русия и Украйна.

NYT: Киев ще предложи на търг към 20 държавни компании 13.06.24 16:29 Важно известие за въвеждане на оригиналност в банките у нас! 13.06.24 16:10 „ Албански реотан “ ли? Албания създаде собствен боен звяр! (ВИДЕО) 13.06.24 16:07 Румен Радев излезе с значимо известие за свикването на Народното събрание и захапа остро политическите сили! (ВИДЕО) 13.06.24 15:49 Business Insider: Подводницата „ Казан “ край крайбрежията на Куба провокира безпокойствие у Съединени американски щати и НАТО 13.06.24 15:46

Киев ще предложи на търг към 20 държавни компании

Сега хотел „ Украйна “ е разгласен на търг като част от стратегия за продажба на огромни държавни парцели. Приходите ще отидат за потребностите на армията и за подсилване на стопанската система, потърпевша от изтощителните военни интервенции, които опразват държавната хазна. Стартовата цена за хотел Украйна е 25 милиона $.

От това лято държавното управление ще предложи на търг към 20 държавни компании, в това число хотел „ Украйна “, голям търговски център в Киев и редица минни и химически фабрики.

Програмата за приватизация има две съществени цели: да събере пари за държавния бюджет, който не разполага с 5 милиарда $ военни разноски тази година, и да укрепи закъсалата стопанска система на Украйна посредством привличане на вложения. Длъжностните лица се надяват, че посредством тези старания тя ще стане по-самостоятелна с течение на времето.

„ Бюджетът е в алената зона “, сподели заместник-министърът на стопанската система на Украйна Алексей Соболев в изявление, „ Трябва да търсим други способи да получим пари, с цел да подсигуряваме стабилността на макроикономическата обстановка, да помогнем на армията и да реализираме. победа във военните дейности с Русия “.

Но приватизацията е лимитирана и една воюваща страна ще има доста проблеми с нея. Много украинци са загрижени, че продажбата на парцели ще стане жертва на корупцията, която е необятно публикувана в Украйна.

Киев ще предложи на търг към 20 държавни компании

Евгений Баранов, ръководещ шеф на киевската капиталова компания Dragon Capital, сподели, че приватизацията ще докара до резултати единствено в случай че държавното управление „ работи като виновен продавач, кадърен да даде гаранции и да заплати вреди на евентуалните купувачи “.

Имайки поради, че спорът може да възпре вложителите, държавното управление си е сложило скромна цел тази година да продаде имущество на стойност най-малко 100 милиона $. Това е оскъдна сума спрямо многомилиардните пакети военна помощ, предоставени на Украйна от нейните западни съдружници.

Украински водачи и специалисти признават, че заради рисковете, основани от спора, активите евентуално ще бъдат продадени на по-ниски цени спрямо предвоенните времена. Но те се надяват, че приватизацията ще помогне за стимулиране на стопанската система посредством основаване на повече работни места и данъчни доходи, както и привличане на повече вложения в страната. Казват, че обстановката е незабавна.

„ Държавата обезверено се нуждае от пари “, сподели Михаил Лукашенко, сътрудник в адвокатската адвокатска фирма Aequo, която поучава фирмите по отношение на приватизацията. „ Ако не продадем в този момент и не спечелим пари от това, по-късно скоро няма да има какво да се продава имуществото ще бъде или унищожено, или хванато. “

След разпадането на Съветския съюз през 1991 година Украйна наследи доста затънали в задължения и зле ръководени държавни предприятия. Днес тя има почти 3100 компании, като по-малко от половината от тях фактически работят и генерират единствено 15% облага. Това са публични цифри.

Миналата година петте най-нерентабилни предприятия са коствали на страната над 50 милиона $. „ Такива равнища на разноски са неприемливи, изключително във военно време, когато разноските би трябвало да бъдат деликатно следени “, сподели неотдавна в изявление в Киев Виталий Ковал, който оглавява Фонда за държавна благосъстоятелност на Украйна, който ръководи държавни компании.

На стената в кабинета му виси карта на Украйна с карфици, представящи 30-те държавни дестилерии в страната.

Само четири от тях работят, сподели Ковал. Той добави, че задачата му е да отстрани всички карфици.

Ковал сподели, че той и неговата фондация предизвикват приватизацията на конференция в Берлин тази седмица за възобновяване на Украйна.

Ковал, който преди този момент е работил като бизнесмен в секторите на строителството и превоза, сподели, че съгласно него държавните компании са „ разплодник на корупция и други противозаконни действия “. Неговата фондация в този момент организира „ подбиране “, с цел да дефинира кои предприятия да бъдат приватизирани, премахнати или оставени под държавен надзор. „ Приватизацията е синоним на филтриране “, сподели Ковал.

Крайната цел на страната е да резервира единствено 100 компании под собствен надзор.

Ковал сподели, че Украйна сега не разполага с задоволително оръжия и не може да отбрани заводите и фабриките си от заличаване и изземване от Русия. Следователно би трябвало бързо да разпродаде активите си, с цел да купи повече снаряди и системи за противовъздушна защита, с цел да ги отбрани.

„ Инвестирането на няколко хиляди $ в снаряди през днешния ден е по-разумно от риска руснаците да конфискуват това имущество в бъдеще “, сподели той.

Икономисти споделят, че предходните старания за приватизация постоянно са били осъществявани безогледно, заради което олигарсите са изкупили доста огромни парцели евтино.

Или тези действия са били забавени с години заради неподходящи пазарни условия и правосъдни разногласия за погашение на фирмени отговорности.

Държавата споделя, че тръжната система ще помогне да се направи процесът по-прозрачен. Но към момента не е ясно дали разногласията за задължения ще бъдат позволени.

Един от най-големите активи, оповестени за продажба, е United Mining and Chemical Company, един от най-големите международни производители на исполин, който се употребява в самолетостроенето и за производството на медицински импланти. Преди началото на въоръжения спор три търга бяха анулирани заради липса на участници. Вярно, това се случи по време на пандемия и под опасността от съветска атака.

Сега украинското държавно управление се надява, че четвъртият търг, плануван за есента, въпреки всичко ще се състои. Виталий Струков, ръководещ съучастник на финансовата компания BDO Украйна, сподели, че седем вложители към този момент са показали интерес към покупката на компанията, чиято първична цена ще бъде към 100 милиона $. Компанията му поучава държавното управление по отношение на продажбата на OGKhK.

В Киев доста хора имат доста амбивалентно отношение към приватизацията. Някои споделят, че „ всяка гривна е значима “ за издръжката на армията, само че в това време хората се опасяват от допустима корупция.

„ Никой не знае къде ще отидат тези пари “, сподели 36-годишната Олга Калиниченко, която неотдавна закуси в ресторанта на хотел „ Украина “ и се наслаждения на гледката към Площада на независимостта с позлатени куполи на храмове измежду здания от руската ера.

Според Калиниченко този хотел заема особено място в сърцето й, защото тук са се водили доста борби за суверенитета на Украйна.

„ Аз самата пристигнах тук по време на революцията на Майдана, доста доброволци живееха в хотел „ Украйна “, сподели тя за националното въстание, което смъкна проруския президент Виктор Янукович през февруари 2014 година и предвещава настоящия спор с Москва.

Служител на хотел с 30-годишен опит Алла Шевериева описа по какъв начин украинската полиция за публичен ред разпръсна принудително тълпи от хора, събрани на площада по време на революцията на Майдана.

Снайперисти стреляха по тълпата от покрива на хотела.

„ Чух пукотевица, а по-късно в залата се чуха луди писъци, когато започнаха да внасят убити и ранени “, сподели Шевериева. Тя сподели, че лобито на хотела е превърнато в спонтанна болница, а мраморният му под е оцапан с кръв.

Ковал от Фонда за държавна благосъстоятелност сподели, че хотелът е натрупал дълг от 1 милион $ и че държавното управление не би трябвало да задържа хотела поради историята му. Много предприятия от руската ера в този момент са „ реликви от предишното “, сподели той. „ Днес би трябвало да се освободим от това завещание.

Украйна има предпочитание да притегли задгранични вложители, с цел да „ покаже, че частните вложения са вероятни даже по време на война “, сподели Баранов от Dragon Capital.

Но украински чиновници и икономисти признават, че във военно време е доста мъчно да се привлекат вложители.

През април съветски ракети унищожиха електроцентрала, ръководена от Centrenergo. Това е една от фирмите, които Украйна се надяваше да приватизира. „ Сега остава малко за продажба “, сподели Баранов.

Източник: NYT /Превод: SafeNews

Още вести четете в: Свят За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР