Двете дружества вече започнали са трансформацията си към екологично производство

...
Двете дружества вече започнали са трансформацията си към екологично производство
Коментари Харесай

В ТЕЦ Бобов дол и Брикел готови за зелен преход - изненадани, че ще ги затварят

Двете сдружения към този момент почнали са трансформацията си към екологично произвеждане
Топлоелектрическа централа " Бобов дол " и " Брикел " са изпратили отворени писма до президента, премиера и министрите на финансите и на енергетиката, в които показват изненадата си и терзанието по отношение на информация, че следва да бъдат затворени. Писмата са подписани и от локалната власт и структури на КТ " Подкрепа " и КНСБ.

Двете сдружения показват плановете си за екологично произвеждане и акцентират своята стратегическа значимост за регионите, в които работят.

Енергийната промяна на Топлоелектрическа централа " Бобов дол " да вземем за пример надвишава задачите на зеления преход. Заради нейната мащабност обаче ще са нужни години, с цел да бъде приключена.

През октомври 2021 година централата получава позволение за присъединение към газоразпределителната мрежа. Следват още няколко стадия – позволение за градеж, монтаж на уреди, само че процесът към този момент е задвижен. Пред край е и избора на американски уреди, предпочетени поради високата си успеваемост.

Планира се за 2022 година тецът да употребява 99 000 хиляди куб. м газ, през 2023 г.- 165 000 хиляди куб. м и през 2024 г.- 168 000 хиляди куб. м. Това ще спести стотици хиляди въглеродни излъчвания, което значи по-чист въздух и ще остави потребления за разпалване мазут напълно в историята. След това ще се премине на зелен водород, за който ще се употребява личен фотоволтаичен парк върху 1,4 млн кв. м.

Топлоелектрическа централа " Бобов дол " получи позволение за построяването и планът към този момент е в идващ стадий. Ценното е, че освен ще създава възобновима сила, само че и разположението му няма да повреди нито декар плодородна земеделска земя.

Задвижен е и план за 20–25 акумулатори за предпазване на към 20% от създадената от фотоволтаиците сила. Всяка батерия има потенциал за предпазване на 1 мегават. Предстои пускане на рекултивиране на остарели мини в района посредством засаждане на бързорастящи култури. Това ще бъде главен източник на биомаса за потребностите на теца и задачите за диверсифициране на енергийния микс.

Всеки един от тези планове ще води освен до по–чисто произвеждане, само че и до увеличение на работните места, показват от централата, където междинната заплата е към 2000 лева

За " Брикел " се показва, че има стартиран план за потребление на природен газ поради близостта на предприятието до преминаващи газопроводи. Вече се водят договаряния с американска компания за доставката на две газови турбини. Освен това ще се вкарва и биомаса в горивния микс.

" Брикел " обезпечава и на ниска цена парно за 2000 фамилии в Гълъбова и гратис отопление за детски гради, учебни заведения, лечебни заведения и други публични здания. Ако централата спре, прекосяването на тези семейства на дърва за отопление ще има мощен отрицателен резултат върху околната среда. " Брикел " обезпечава и претовареност на 6000 души от пет области, се показва в писмата.

Заради стартираните планове двете сдружения показват, че работят интензивно за енергийната си промяна, а не за затваряне. И че реализирането им ще обезпечи енергийна и икономическа резистентност на Южна България.

Двете предприятия дружно с локалните управляващи канят на среща на място президента, премиера и двамата министри, с цел да им покажат плановете си за произвеждане на екологична сила.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР