Две трети от най-заможните държави в света се намират в

...
Две трети от най-заможните държави в света се намират в
Коментари Харесай

Българите са с най-ниска покупателна способност в ЕС

Две трети от най-заможните страни в света се намират в Европа, само че все пак неравенството в приходите на европейските жители остава необятно публикувана наклонност.

Това са изводите от новата ранглиста на за 2023 година

Според определението на статистическата работа на Европейски Съюз Евростат,  разполагаемият приход на семействата е този, с който те разполагат за разноски и спестявания след налози и прехвърляния.

Той се " приравнява " – поправя се съгласно размера и състава на семейството, с цел да бъде съпоставим с всички семейства в района, се отбелязва в класацията.

Средните приходи на семействата, отделяни за разноски и спестявания, варират доста освен сред членките на Европейски Съюз, само че и в други европейски страни, отбелязва Euronews.

Освен това, съществува ясно географско разделяне:

Най-високите равнища на междинния наличен приход са регистрирани в западните и скандинавските страни, до момента в който в множеството южни и източни страни те са по-ниски.

Лидер в класацията е Люксембург, където показателят на наличен приход за жителите е 33 214.

На дъното на класацията остава България, където цената на разполагаемия приход е най-ниска от всички страни членки на Европейски Съюз – 9671.

Под нас остават само страни, които към момента не са присъединени към Общността – Сърбия, Черна гора, Турция, Северна Македония, Албания.

Неравенството се задълбочава

Когато се преглеждат приходите в евро, а не в стандарт на покупателна дарба, равнищата на неравноправие наподобяват изключително съществени.

През 2022 година в Европейски Съюз диапазонът на медианния наличен приход на гражданин варира от 5 378 евро в България до 45 310 евро в Люксембург. Медианата на разполагаемия приход за Европейски Съюз като цяло е 19 083 евро.

Освен в Люксембург тази стойност е по-висока от 35 000 евро в пет страни, а точно Швейцария (44 753 евро), Исландия (39 918 евро), Норвегия (39 206 евро) и Обединеното кралство (37 934 евро).

В Германия тя възлиза на 25 000 евро, а във Франция - на 23 053 евро.

Може би не е изненадващо, че медианният наличен приход в евро е доста по-нисък в страните кандидатки за участие в Европейски Съюз: 3000 евро в Албания, Турция и Северна Македония.

Скандинавските страни са над междинното равнище на покупателна дарба за Европейски Съюз

В пет скандинавски страни медианният наличен приход на гражданин е над междинния за Европейски Съюз.

Въпреки това обаче, отпред на класацията е Люксембург, Норвегия е на второ място, а нито една от останалите скандинавски страни не попадна в челната петица.

Финландия е на 10-то място, а Швеция заема 13-та позиция от 35-те страни в листата.

Исландия и Дания се класират надлежно на 7-мо и 8-мо място.

Разпределение измежду " огромната четворка "

Разглеждайки четирите най-населени страни от Европейски Съюз, медианният наличен приход е над междинния за Европейски Съюз в Германия (23 197 СПС) и Франция (20 575 СПС), до момента в който в Италия (18 472 СПС) и Испания (17 254 СПС) той е бил по-нисък.

В Хърватия, последната страна, която се причисли към Европейски Съюз, медианният наличен приход е по-висок от този в шест страни от Европейски Съюз.

Страните кандидатки са с най-ниски приходи

Страните-кандидатки за участие в Европейски Съюз имат най-ниските междинни разполагаеми приходи в листата.

Албания (4385 СПС) е на дъното на класацията, следвана от Северна Македония (5988 СПС) и Турция (6210 СПС).

Как се е трансформирал разполагаемият приход за последните пет години

Няколко страни са нараснали доста медианния си наличен приход на гражданин в евро през последните пет години, в случай че се гледа процентното нарастване.

Той е повишен с повече от 40% в девет страни членки на Европейски Съюз и две страни кандидатки сред 2017 и 2022 година, или по последните налични данни в границите на последните пет години. За Европейски Съюз като цяло смяната е 17%.

Най-голямо нарастване е записано в Румъния - 101%, следвана от Сърбия (68%) и Литва (66%).

Процентното изменение в страните, в които медианният наличен приход е по-висок от междинния за Европейски Съюз, е доста едва - 1% в Швейцария, 2% в Норвегия и 5% във Франция и Швеция.

Медианата на разполагаемия приход е намаляла единствено в Турция

Турция е единствената страна, в която медианният наличен приход е намалял - по-конкретно с 27%, или с 1000 евро.

При разглеждане на измененията в евро, а не в проценти, най-голямо нарастване е записано в Люксембург (8 995 евро), следван от Ирландия (6 181 евро) и Нидерландия (5 976 евро).

Средното нарастване в Европейски Съюз е 2 802 евро, като в Германия то е повишено с 3 080 евро, а във Франция - с 1 093 евро.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР