Две картини от прочута руска частна колекция са задържани от

...
Две картини от прочута руска частна колекция са задържани от
Коментари Харесай

Франция задържа 2 картини от прочута руска колекция

Две картини от фамозна съветска частна сбирка са арестувани от управляващите във Франция поради войната в Украйна. Творбите, благосъстоятелност на съветски олигарх и на украински музей, са взели участие във краткотрайна галерия в Париж.

Войната в Украйна осуетява връщането на две картини от сбирката на братя Морозов. Платната ще останат във Франция до ново решение, както оповестява пред Агенция Франс Прес френското министерство на културата.

Творбите са в Париж от предишния септември като част от огромна галерия на фондация " Луи Вюитон ", която сподели 200 шедьоври на френската живопис, закупени от фамилията съветски колекционери при започване на ХХ век.

Едната картина е благосъстоятелност на съветски олигарх, попаднал под глобите против Русия и чиито активи във Франция са замразени, прецизира БНР. Властите не показват името на притежателя.

Другата творба, портрет на мецената Маргарита Морозова, принадлежи на музей за изящни изкуства на Днепропетровск в Украйна и остава във Франция по молба на украинските управляващи, до момента в който обстановката разреши безвредното ѝ връщане.

Останалите експонати от преди малко завършилата галерия, измежду които има произведения на Гоген, Моне, Матис и Реноар, ще бъдат върнати на съветските музеи, откъдето са пристигнали.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР