Две институции - Министерство на отбраната и Военно-медицинска академия съобщиха

...
Две институции - Министерство на отбраната и Военно-медицинска академия съобщиха
Коментари Харесай

Хронология: Какво премълча президентът Радев от естонския скандал

Две институции - Министерство на защитата и Военно-медицинска академия оповестиха публично през днешния ден, че президентът Румен Радев е бил известен още в неделя, преди да отпътува за Талин, че бил в контакт с ковид-заразен - началник на Военновъздушни сили ген. Петров, написа

Това хвърля светлина по "естонския скандал ", който приключи с насилственото преустановяване на визитата на българския държавен глава в чужбина, което се случва за първи път в историята на дипломацията. Удивителното е, че от самото начало на злощастно приключилата му аудиенция в Талин президентът Румен Радев отхвърляше, че преди да замине за Естония е бил в контакт с ковид-заразен.

Защо Румен Радев излъга?

Ето хронологията на събитията, които са в основата на Естонския скандал:

16 октомври, петък - празникът на Военновъздушни сили
София. Президентът, министърът на защитата и висши военни участват на церемонията пред Паметника на летеца в центъра на София по случай 108-ата годишнина от основаването на военновъздушните сили. Новоназначеният началник на Военновъздушни сили ген. Димитър Петров е в центъра на тържествата, в директен контакт с висшия главнокомандващ.

Малко по-късно на празненство в резиденция "Лозенец " в наличието на президента се организира и гала по награждаване на отличените военнослужещи от българските Военновъздушни сили.

На събитието участват министър Каракачанов, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, неговият заместител Цанко Стойков, командирът на Военновъздушни сили ген.-майор Димитър Петров, заместникът му бр. ген. Петьо Мирчев, секретарят по сигурност и защита на президента о. з. бр. ген. Стефан Янев, съветникът по военната сигурност на президента бр. ген. Васил Лазаров, съветникът по сигурност и защита на президента о.з. полк. Илия Милушев, генерали, офицери, сержанти и цивилни чиновници от МО, ЩО, Военновъздушни сили и ветерани - повече от 100 души, сред които и военните аташета на страните-членки на Европейски Съюз, на Съединени американски щати, Русия и други.

Радев държи слово, в което апропо споделя: "Сърцето ми остава вечно с Военновъздушни сили и с вас. Хората със сини пагони от генерации изповядват една и съща концепция - Военновъздушни сили са идея, а България е над всичко ".

17 октомври, събота - позитивна проба на ген. Петров
Сутринта началникът на Военновъздушни сили ген. Димитър Петров демонстрира признаци на неразположение и незабавно е бил откаран във Военно-медицинска академия, където му вършат тест за ковид. По обяд излиза наяве, че тестът му е позитивна.

18 октомври, неделя - президентът е осведомен, че бил в директен контакт с ковид-заразен
Спазвайки военната подчиненост началникът на Военна болница ген. Мутафчийски уведомява началника на Щаба на защитата адмирал Емил Ефтимов. Обажда се и на военния министър Красимир Каракачанов, съобщавайки му, че ген. Петров е с позитивна проба за К-19 и го поучава да се самоизолира.

Преди това с SMS ген. Мутафчийски уведомява президента и висш главнокамандващ Румен Радев, че ген. Петров е с позитивна ковид-проба. Президентът му дава отговор с къс признателен SМS. Адм. Ефтимов също се обажда на Радев и му оповестява за позитивната ковид-проба на ген. Петров

За същото е известен с SМS и секретарят по защита и сигурност на президента ген. Стефан Янев.
По същия метод са известени и всички, които са участвали на тържествата за празника на Военновъздушни сили - висши офицери и непознатите военни аташета.
Военният министър Красимир Каракачанов се самоизолира, макар че първата му ковид-проба е негативна. От МО наблюдават деликатно положението на ген. Петров.

Новината, че измежду висшите български военни има инфектиран с коронавирус се популяризира по всички канали на страните, чийто представители са участвали на тържествата в чест на празника на Военновъздушни сили. Партньорските служби са осведомени надлеждно, както изискват европейските здравни и военни нормативи.

"След диагностицирането на 18 октомври, неделя, на командира на Военновъздушни сили генерал-майор Димитър Петров с COVID-19 всички длъжностни лица, които са били в директен физически контакт с него на 16 октомври, петък, за отбелязване на годишнина на Военновъздушни сили, в това число президента, министъра на защитата, началника на защитата и други висши офицери са били неотложно известени от ВМА на 18 октомври, неделя, според националните и ведомствени процедури, заяви през днешния ден пресцентърът военна болница.

19 октомври, понеделник - президентът отлита за Талин, води и 33-членна делегация
Сутринта военният министър Каракачанов се обажда по телефона на президента Радев и го осведоми за здравословното положение на ген. Димитър Петров.

Малко по-късно президентът отлита Талин, за присъединяване в самодейността "Три морета ". Заедно с 33-членна делегация, формирана от секретари, съветници, предприемачи, протокол, администрация на президента и десетина публицисти.

Талин. Радев взе участие в пленарната среща на "Три морета ", като от 11-те президенти на страните от този конгрес онлайн са единствено българският, полският и домакинята. Останалите са онлайн.

След обяд естонският президент изненадващо оповестява, че визитата на Радев е прекъсната поради негов контакт с положителен на ковид. Новината става водеща за международните организации. Лично президентката на Естония госпожа Керсти Калюлайд написа в профила си във Фейсбук, че са научили за контакта на българския държавен глава със инфектирания пълководец на родните Военновъздушни сили ген. Димитър Петков.

Естонците приключват незабавно плануваната за след обяд аудиенция на Радев в свръхсекретния център на НАТО. Анулирана е поканата на Радев за вечерята на самодейността "Три морета ", както и всичките му срещи за идващия ден като част от формалното посещаване в Естония - с президента и брачна половинка й, с премиера и ръководителя на Народното събрание. Наредено е българският президент и цялата му делегация да бъдат карантинирани в локалните хотели.

„ Официалното посещаване на Румен Радев, планувано за вторник, е прекъснато, защото в понеделник следобяд стана ясно, че преди идването си в Естония българският държавен глава е бил в контакт с COVID-19 позитивно лице, обявиха представители на естонския президент “, оповестява „ Балтик таймс “.

„ След като информацията доближи до Естония, бяха подхванати всички нужни ограничения и българската делегация беше изолирана в хотел “, написа още изданието.

Информацията се подема от "Ройтерс ", „ Интерфакс “, „ Юроактив “, като се натъртва на обстоятелството, че българският президент е дошъл в Талин откакто е бил в контакт с ковид-заразен.

От пресслужбата на Радев обаче прикриват всичко това.

След общественото изказване на естонския президент, от екипа на Радев пускат известие, което се разминава с истината. Те афишират, че "президентът Румен Радев не е имал контакт с лице с открит към съответния миг позитивен резултат от тест за ковид ".

20 октомври, вторник - връщане в София и "активно мероприятие "
Талин. Сутринта българските публицисти, съпровождащи президента, бързат за плануваната среща сред президентите Керсти Калюлайд и Румен Радев, четем в репортажа на Костантин Вълков от Дарик радио.

„ Докато се приготвяме за срещата, безусловно минути преди оповестения начален час, гвардейците и духовия оркестър изненадващо се качиха по рейсовете си и отпътуваха. На нас пък ни оповестиха, че срещата се отсрочва след извършен телефонен диалог сред двамата президенти.

Петдесет и пет минути по-късно на Фейсбук - страницата на президента на Естония се появи следното известие: „ За страдание, би трябвало да прекратим формалната аудиенция на българския държавен глава, планувана за през днешния ден, тъй като през вчерашния ден следобяд стана ясно, че президентът Радев е имал контакт с К-19 положителен преди идването си в Естония.

След като информацията дойде в Естония, всички нужни ограничения бяха взети и българската делегация бе изолирана в хотела. По тази причина президентът на България не участва на вечерята през вчерашния ден във връзка самодейността. Тази заран приказвах с президента Радев и се съгласихме, че поради събитията, най-правилната стъпка е да прекратим визитата.”

А в София абсурдът тече с цялостна мощ.

От екипа на Радев обаче отхвърлят информация на медиите. Във ВМА и в МО се чудят за какво президентът твърди, че не е имал контакт с ковид-заразен, откакто е бил известен персонално за това от трима души.

"Президентът Румен Радев изненадващо прекъсна визитата си в Естония поради контакт със инфектиран с ковид ". Това се схваща от известие на естонското президентство, представено от Интерфакс. От него излиза наяве още, че българската делегация на процедура незабавно след идването си е била изолирана в хотела, откакто е станало ясно, че Радев е контактувал със инфектиран, преди да излети за Талин. Веднага са били взети всички ограничения за сигурност. Радев не е участвал и на вечерята в понеделник във връзка срещата по самодейността “Три морета” в Талин.

В същото време пресслужбата на Радев оповестяват единствено, че президентът е прекъснал формалното си посещаване в Естония заради „ комплицираната обстановка на ковид и невъзможността да се изпълнят всички детайли от плануваната стратегия “.

Българската страна още веднъж прикрива истината за прекратената аудиенция на Радев. Нещо повече - прави се опит да се отхвърли информацията на президентството на Естония.

“Президентът Румен Радев няма контакт с лице с открит към съответния миг позитивен резултат от тест за ковид. По време на визитата на президента в Талин на българската делегация не е налагана карантина.

Още на първия ден от идването на българската делегация в Талин на президента Румен Радев е изработен тест за ковид, който е отрицателен”, гласи съобщенето на българската страна няколко часа по-късно, което в действителност заобикаля истината.

Това още повече задълбочава абсурда. Дипломатически източници обявиха пред Епицентър.бг, че естонската страна е била шокирана от държанието на българския президент и опитите му да прикрие обстоятелството, че преди да дойде в Талин е бил в контакт с ковид-заразен и не е предизвестил за това домакините си.

Въщност Радев въобще не е трябвало да потегля за Естония в понеделник, откакто още в неделя е бил надлеждно осведомен за позитивната проба на ген. Петров, с който той е бил в директен контакт.

В 18.30 часа във вторник Радев кацна на летището в София и пред публицисти разгласи, че благодари на своите “доброжелатели, които надълбоко загрижени за моето здраве, за здравето на моите сътрудници, за моите интернационалните контакти, побързаха зад тила ми да показват на естонската страна своята версия за контакти с К-19”. “За мен това е образец за интензивно мероприятие”, уточни още президентът.

И продължи да прикрива истината, потвърждавайки, че обратно на спекулациите, нито той, нито делегация му са били сложени под карантина. Радев уточни, че от началото на рецесията с К-19 е в непрестанен контакт с хиляди хора в цялата страна, само че прецизно съблюдава всички здравни ограничения и не е имал проблем, защото са му правени два ковид-теста и те са негативни.

Радев отхвърли да отговори на въпроси и по този начин и не даде пояснение, знаел ли е, че е бил контактен преди да отпътува за Талин.

Пътуването на Радев не е било наложително

Присъствието на българския президент срещата по самодейността "Три морета " не е било наложително, тъй като тя е била била виртуална. На живо са били единствено домакините и две делегации - българската и полската. Всички останали - представители те на 9 страни - са били на видеовръзка. Нищо не е пречило Радев също да се включи виртуално.

Той обаче упорства да отиде персонално, с цел да одобри за следващата година семейството на самодейността от естонската страна, която се организира под егидата на президента.

Радев държи изключително на "Три морета " - план, ориентиран против Русия и разделящ Европейски Съюз, първо, с цел да се "сложи " на американците, и второ - с цел да употребява провеждането ѝ в България като пиар акция.

Той е упорствал пред Външно министерство софийското издание на "Три морета " да бъде следващата година през юли, евентуално воден от вероятността да се сътвори подобаваща интернационална среда, в която той да изпъкне като европейски водач и това да се употребява в акцията му за втори президентски мандат.

С оглед на това че следващата година има два избора - парламентарни и президентски, от Министерство на външните работи са изразили мнение, че е по-добре софийското издание на "Три морета " да се отсрочи с една година. Още повече, че както вървят нещата следващата година през юли може и да няма държавно управление.
Радев се е възпротивил.

Пренебрегвайки всичко това, скривайки медицински обстоятелства, за които в Европа няма копромис, президентът Радев освен попадна в конфузна обстановка, само че и изложи България.

Проблемът е, че президентът очевидно не схваща, че е показал освен безнаказаност, подлагайки на риск всички, с които е контактувал след петък, само че и с откровеното заобикаляне на истината сподели извънредно ниска политическа просвета.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР