Две години на пандемия се отразиха драстично върху туристическия сектор.

...
Две години на пандемия се отразиха драстично върху туристическия сектор.
Коментари Харесай

Сменят статута на летните курорти

Две години на пандемия се отразиха фрапантно върху туристическия бранш. На летните и зимните курорти ще са им нужни най-малко 2-3 години, с цел да възвърнат загубите. През това време обаче са нужни пари за реновиране и поддържка на инфраструктурата, опазване на работната ръка и набиране на нова. Част от средствата могат да дойдат посредством промяната статуса на курортите и превръщането им в индустриални паркове.

" Курортът " Златни пясъци " АД може да стане оператор на промишлен парк по Закона за индустриалните паркове от 2001 година За да бъде промишлен парк споделяме, че произвеждаме стока и стоката е хотел, хранене, туризъм по Закона за счетоводството. Паркингът може да бъде наименуван склад за коли, както е в промишлеността, с цел да може колите автоматизирано да се поставят в кафези и да се редят в етажни паркинги. Тук към този момент е значимо какъв брой метра надолу и нагоре са тези паркинги ", споделя пред ФАКТИ шефът на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов.

По програмата за възобновяване и резистентност има пари, които са предопределени за индустриални паркове. Водени са диалози с министрите на туризма и стопанската система и надлежно се минава към осъществяване на сходни индустриални паркове. " Де факто обръщаме туристическите курорти в индустриални паркове - Албена, Златни пясъци, Константин и Елена, с цел да може те да употребяват всички прерогативи на вложители, т.е. електронна обработка на документите, намирането на бързи позволения и редица други преимущества ", добавя Драганов.

Индустриалните паркове също по този начин вземат решение редица обществени въпроси, защото може да се влага в производства, които могат да са отвън сезоните и те да бъдат свързани със сувенирната, преработващата индустрия, с всичко това, което се употребява или използва на територията на комплекса. " Вместо да са импорт от чужбина мога да се създават от работещите в комплекса през зимните месеци и сътворено да се продават през летните ", добавя Драганов и добавя: " Също по този начин решаваме въпроса със снабдяването, във връзка с това да може в туристическите комплекси да се продават локални млечни артикули, плодове и зеленчуци, питиета, с цел да не питаме за какво българите вървят в Гърция, а да питаме за какво българите в " Златни пясъци " ядат гръцки домати и краставици ".

Технически курортите могат да бъдат превърнати в индустриални паркове до края на настоящата година и да се възползват от сумата отредена по Националния проект за възобновяване и резистентност, която възлиза на 416 млн. лева До края на годината би трябвало да се записват в министерство на стопанската система, да показват документите - идея, бизнес проект, проект за устройство на територията, както и всички други документи, които се изискват.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР