Двамата водещи членове на Сенатската комисия по международни отношения в

...
Двамата водещи членове на Сенатската комисия по международни отношения в
Коментари Харесай

Влиятелни сенатори призоваха Байдън да провери случая с Кристалина Георгиева

Двамата водещи членове на Сенатската комисия по интернационалните връзки в американския Конгрес приканиха в президента Джо Байдън " да обезпечи цялостна отчетност " по случая с изказванията, че Световната банка е манипулирала данни за един от най-прочутите си годишни отчети и че с това евентуално е обвързвана Кристалина Георгиева, сегашният ръководещ шеф на МВФ.

Това са ръководителят - демократът Робърт Менендес, и Джеймс Риш, който е най-високопоставеният републиканец в комисията. Двамата са създатели и на, обвързвана с началото на предизборната акция в България, която в действителност продължава до момента, защото не съумява да създаде постоянно определено държавно управление. Тогава те непосредствено показаха държавното управление на Бойко Борисов за отговорно за корупцията и пристрастните на ръководството му медии.

Сега Менеднес и Риш приканват президента на Съединени американски щати да инструктира министерството на финансите " да направи своята проверка (due diligence) допустимо най-скоро и, в случай че е належащо, да обезпечи поемането на цялостна отговорност " от възможните извършители.

Те показват, че Георгиева не е показала никакви доказателства, оспорващи заключенията в отчета, и приканват нея, Световната банка и МВФ да обезпечат " незабавна и цялостна бистрота и съдействие " в инспекцията на случилото се.

Кристалина Георгиева изрично отхвърля да одобри заключенията на частния отчет за процеса към съставянето на Doing Business през 2018 и 2020 година Според нея заключенията на създателите от адвокатската адвокатска фирма, наета от Световната банка, са подправени и погрешни.

 В понеделник с нея във Вашингтон се срещна и зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който разгласява по-късно три фотоси с нея и коментар: Винаги е добре да се срещам с Кристалина Георгиева. Обсъждахме световната стопанска система, МВФ сподели действително водачество с решението за специфичните права за тираж и в този момент работим по това да насочим тези средства към разрастващите се страни. Сравнихме и позиции по стратегиите си за поддръжка за Украйна
© twitter.com/VDombrovskis

В понеделник с нея във Вашингтон се срещна и зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който разгласява по-късно три фотоси с нея и коментар: Винаги е добре да се срещам с Кристалина Георгиева. Обсъждахме световната стопанска система, МВФ сподели действително водачество с решението за специфичните права за тираж и в този момент работим по това да насочим тези средства към разрастващите се страни. Сравнихме и позиции по стратегиите си за поддръжка за Украйна "
Досега финансовото министерство във Вашингтон, контролиращо преобладаващи дялове от гласовете в двете международни организации, не е коментирало съвсем нищо към случая, като се изключи че ревизира отправените обвинявания. Говорителката Александра Ламана отхвърли да разяснява, в който се твърди, че министърката Джанет Йелън е отказвала да одобри позвънявания от Кристалина Георгиева след експлоадирането на разногласието преди 10 дни. Личният представител на Георгиева също не разяснява обявата.

Менендес и Риш назовават в писмото си обвиняванията " доста тревожни " и приканват данните на МВФ и Световната банка да не подлежат на подозрение. Но в текста си те не приканват Георгиева да подаде оставка.

" Сериозността на изказванията, че госпожа Георгиева би рискувала честността на данните и на Световната банка, с цел да удовлетвори китайското държавно управление, са доста съществени ", пишат още двамата сенатори в писмото си с дата 22 септември.

" Все още са незнайни последствията от тези изказвания, може да се отразят на силата и репутацията на нашите интернационалните финансови институции и системата от Бретън Ууд. Но сигурно те няма да са положителни. "

Сенаторите припомнят, че отчетът Doing Business, който Световната банка дефинитивно приключи, се употребява от американски институции за разпределение на интернационална помощ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР