Думата определяща отиващата си 2020 г. е "пандемия". Тя промени

...
Думата определяща отиващата си 2020 г. е "пандемия". Тя промени
Коментари Харесай

Големите успехи и гафове на Брюксел през 2020 г.

Думата определяща отиващата си 2020 година е "пандемия ". Тя промени освен делника и празника на хората в целия свят, само че и връзките сред страните. Ефективността на европейските институции бе подложена на най-голямото тестване до момента. Забележителното обаче е друго - те съумяха да прокарат незабавни здравни и стопански ограничения, макар бюрократичните пречки, които сами си сътвориха.

Пет месеца бюджетни несгоди

На срещата на върха на Европейския съвет на 10 и 11 декември в Брюксел водачите от общността предизвестиха, че битката против пандемията от COVID-19 не би трябвало да отслабва и да стопира. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи избавителния пакет през юли след дълги прегори с държавите-членки и по-специално с "пестеливите " северни страни.

Намерението й беше тези средства да доведат до най-амбициозната реорганизация на европейската стопанска система от десетилетия насам. Плановете й обаче се провалиха с гръм и тропот, когато Европейският парламент отхвърли да поддържа предлагането, тъй като са орязани парите за цифровизация, климат и юношески политики.

След месеци "ходене по тъгите ", евродепутатите най-накрая споделиха "да ", само че... откакто Комисията и Съветът им дадоха обещание спомагателни 15 милиарда евро за значимите за тях браншове. Първоначално договарящите от Екологичен потенциал желаеха 39 млрд евро, само че като видяха, че няма да стане, се съгласиха на по-малката сума.

Веднага откакто спорът с Екологичен потенциал беше позволен, Полша и Унгария постановиха несъгласие на бюджета и възстановителния проект - поради обвързването на "националните " пари в еврофондовете с върховенството на закона.

Полското държавно управление разгласи, че Европейски Съюз бил поробил страната му и желал да се меси във вътрешните й работи. Защото такава била практиката на Брюксел - да мачка и изнудва по-слабите. А унгарският министър председател Виктор Орбан отиде още по-далеч - съпостави Европейски Съюз със Съветския съюз, тъй като обичал да дава инструкции.

В отговор на обвиняванията, ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен и ръководителят на Съвета Шарл Мишел "обещаха " на Варшава и Будапеща тълкувателна декларация, в която да обяснят какво съответно значи правовата страна и... всичко си пристигна на място.

Бюджетът и проектът за възобновяване в действителност са триумф за Брюксел, само че неуспехът си е неуспех: дългите и комплицирани - а на моменти даже безсмислени - процедури за пробутване на животоспасяващи решения в сериозни обстановки, си остават. Толерантността към Унгария и Полша също идва малко допълнително, тъй като те - макар откровеното си държание "Анти Брюксел " - ще получат най-вече пари от избавителния пакет.

Спасителната ваксина - обслужване на едно гише

Седмица преди Коледа, Европейската организация по медикаментите бе подложена под голям напън за бързо одобрение на имунизацията против COVID-19, създадена от американския колос Pfizer и немската BioNTech. Причината е, че Англия и Съединените щати към този момент бяха почнали имунизациите.

Натискът сподели напрежението сред регулаторите и държавните управления, които желаят бързо да лимитират пандемията, която умъртви повече от 1.6 милиона души по целия свят. Забавянето на утвърждението повдига въпроси за способността на Европейския съюз да работи уверено по време на рецесия.

Евроинституциите обясниха, че не е значимо да сме първи, а да предложим най-безопасен препарат. Само че, като се вземат поради общоприетите периоди за разработка и одобрение една ваксина - приблизително към 10 години - концепцията Европейската организация по медикаментите да вземе решение единствено за две седмици, си е чиста проба... парадокс. Или най-малко по този начин наподобява на пръв взор.

Фактът, че Брюксел ще обезпечи голямо количество ваксини за всички страни членки, че и даже за по-бедните страни по света, е триумф. Като гаф обаче може да бъде регистрирано бавното и мъчно взимане на решения, когато всеки час е скъп. Другият проблем е, че Брюксел не направи никакво изпитание, с цел да убеди хората в изгодата от имунизацията, т.е. да завоюва доверието им.

Върховенството на закона

Едно от огромните достижения за целия блок е изискването за господство на закона при разпределението на евросредства. На 16 декември Европарламентът и Съвета за законодателство се споразумяха за основаване на механизъм, посредством който ще "връткат кранчето " на страните членки, нарушаващи правилата на правовата страна.

Решението за прекъсване ще се взема от Съвета - по предложение на Комисията и с квалифицирано болшинство. Новите правила влизат в действие от 1 януари 2021 година. Мярката е огромен пробив, тъй като все още съвсем няма страна членка на Европейски Съюз, в която да не са регистрирани злоупотреби.

И тук обаче триумфът не е цялостен. Оказва се, че поради ветото на Полша и Унгария, обвързването на парите с върховенството на закона няма да се ползва напълно от 1 януари. Причината е, че Съдът на Европейския съюз би трябвало да вземе решение дали да утвърди, или да анулира инструмента.

Брексит

Преговорите за излизането на Англия от общността са най-големият неуспех. Правителството на премиера Борис Джонсън цяла година разиграваше Европейската комисия и основния договарящ Мишел Барние. Постигането на комерсиално съглашение се оказа почни невероятно, а най-реалистичният вид е Лондон и Брюксел да продължат да търгуват при изискванията на Световната комерсиална организация.

Двустранната търговия е за към 1 трлн. евро, а "горещите картофи " са два - равнопоставеността и рибарството. Фон дер Лайен съобщи, че полемиките за достъпа до риболовни води на Обединеното кралство за корабите на Европейски Съюз са толкоз доста сложни, колкото и гаранциите за лоялна конкуренция за фирмите.

Без договорка - всички ще пострадат. Заради опразването на пазарите, безпорядъка по границите и хаоса по веригите за доставки от Континента към Острова и назад.

Международната политика

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел предизвести за възходящи разлики сред играчите на международната сцена, оттегляне от битката против световната беднотия и усилване на властническите режими.

Най-големият проблем, съгласно него е, че рецесията на мултилатерализма продължава: Г-7 и Г-20 на практика отсъстват, Съветът за сигурност на Организация на обединените нации е неподвижен, а доста секторни структури - като Световната комерсиална организация и Световната здравна организация - се трансформират в сцена на междудържавни, районни и световни сражения.

Безспорният неуспех № 1 са връзките с Турция. Президентът Реджеп Ердоган продължава да извива ръцете на евроинституциите, тъй като в ръкава си има мощен коз - мигрантите. А страните от блока не са единни по въпроса с налагането на енергийно ембарго против Анкара, тъй като част от страните членки й продават оръжие. По данни на Стокхолмския интернационален институт за мир, главните снабдители на оръжие за Турция през 2015-2019 година са Съединени американски щати - 38%, Италия - 24% и Испания - 19% %.

Отношенията с Русия също са във фризера. Напрежението към "Северен поток 2 ", глобите поради отравянето на опозиционера Сергей Навални и влошените търговски връзки не допускат взаимноизгодна развръзка в близко бъдеще. Някои страни членки обаче осъзнаха интереса си. Германия, да вземем за пример, се споразумя с "Газпром " и ще строи цех за водород от природен газ. На равнище Европейски Съюз обаче тези изгоди към момента не са осъзнати.

За да се оправи с конкуренцията на Китай на всички равнища, Брюксел ще призове Съединени американски щати да образуват нов световен алианс посредством който да "отговорят " на стратегическото предизвикателство, отправено им от азиатския колос. Планът на Европейски Съюз за възкръсване на трансатлантическото партньорство предлага ново съдействие във всичко - от цифровото контролиране и битката с пандемията от ковид до битката с обезлесяването. Излишно е да се споделя, че ще има доста работа, тъй като след ерата "Тръмп " съвсем всички връзки сред Брюксел и Вашингтон са прекратени.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР