Думата "инвалид" отпадна официално от българското законодателство. Това стана с

...
Думата "инвалид" отпадна официално от българското законодателство. Това стана с
Коментари Харесай

Думата инвалид отпадна от законодателството

Думата "инвалид " отпадна публично от българското законодателство. Това стана с гласуваните от Народното събрание на второ четене промени в Закона за държавните такси, препоръчани от левицата.

"Инвалид " се заменя с "човек с увреждане " и "хора с увреждания ", което постанова промени в още редица закони. Според вносителите по този начин се улеснява обществената интеграция на хората с увреждания и се способства за превъзмогване на стереотипното мислене за тях като неспособни.

"Решението е безсмислено, тъй като няма да докара до действителна смяна. Не виждам какво обидно има в думата "инвалид ", от нея никой не би трябвало да се визира ", разяснява Павел Шопов от "Обединени патриоти ", цитира от Българска телеграфна агенция.

Според вносителите на законопроекта думата „ неработоспособен “ носи отрицателен заряд и с отпадането ѝ ще се направи позитивна крачка към общественото приобщаване на хората с увреждания.

През 2017 година параолимпиецът и народен представител от Българска социалистическа партия Михаил Христов изиска отпадането на думата неработоспособен, тъй като значи недействителен, т.е. противозаконен. Въпреки че е в съпротива, той очакваше поддръжка от всички сътрудници народни представители.

Хората с увреждания в България са към 800 000.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР