Древното Силоамско езеро, 2700-годишен скален басейн, използван в Йерусалим през

...
Древното Силоамско езеро, 2700-годишен скален басейн, използван в Йерусалим през
Коментари Харесай

Силоамското езеро, където Исус е извършвал чудеса, ще бъде разкопано

Древното Силоамско езеро, 2700-годишен скален басейн, употребен в Йерусалим през VIII век пр.н.е., ще бъде изцяло разкопано и отворено за обществеността за първи път в съвремието, оповестява IFLScience, представен от " Актуално ".

 

Разположен в южната част на Давидовия град, Силоамският басейн е построен от цар Езекия през VIII век пр.н.е., с цел да обезпечи вода на Йерусалим. Както се загатва в библейската 4 Книга на царете, 20:20: „ А останалите каузи на Езекия, и всичкото му геройство, и по какъв начин направи водоема и водопровода та докара вода в града, не са ли написани в Книгата на летописите на Юдовите царе? "

 

Но басейнът също по този начин поел и по-дълбока духовна роля. Смята се, че през това време той е бил употребен като ритуална баня, известна като „ микве “, от поклонниците, които са се потапяли във водата, преди да се насочат през Давидовия град към храма. Като се има поради, че скалният басейн евентуално е бил с размер над 0,4 хектара (1 акър), тук са могли да се съберат евентуално хиляди хора.

 

Басейнът също се загатва в някои от разказите, свързани с Исус. В Евангелие от Йоан (9:7) има история за това по какъв начин Исус прави чудото да даде зрение на човек, който е кьорав по рождение. Тя гласи: „ И рече му: Иди, умий се в къпалнята Силоам (което значи Пратен). И така, той отиде, уми се, и пристигна прогледал. “ Въпреки че надали в наши дни някой може да подсигурява за чудотворните свойства на водата, мястото явно има голяма историческа и културна стойност. Редица археологически задачи за първи път се натъкнали на свидетелства за басейна в края на XIX век.

 

През 1880 година известният Силоамски надпис е открит във воден тунел покрай басейна. Написан на античен иврит, той изяснява по какъв начин водата от извора Гихон е била отклонена към басейна по време на ръководството на цар Езекия.

 

През идващото десетилетие група британско-американски археолози разкрили някои от стъпалата на басейна. Но едвам през есента на 2004 година размерът на басейна бил  преоткрит по време на изкопни работи за канализация. Сега Израелската работа за антики, Израелската работа на националните паркове и фондация „ Давидовият град “ декларират, че се стремят да разкопаят изцяло мястото с концепцията да го отворят за туристи през 2023 година

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР