Древногръцкият математик, физик, инженер, астроном и философ Архимед, се ражда

...
Древногръцкият математик, физик, инженер, астроном и философ Архимед, се ражда
Коментари Харесай

Любопитни факти от живота на Архимед

Древногръцкият математик, физик, инженер, астроном и мъдрец Архимед, се ражда през 287 година прочие Хр. в Сиракуза, Сицилия. Той е един от първите велики учени, основал науки като механиката и хидростатиката.

Архимед е грък, който е живял в град Сиракуза, Сицилия. Неговият родственик, Хиерон II, е бил цар на Сиракуза.

Приноса му в геометрията и механиката е считан за първо подтик на математическият разбор. Системно е ползвал математиката в естествознанието и в техническите си открития и изобретения.

 Живота на Архимед

По-голямата част от научните му постижения са достигнали до нас, с помощта на сведенията на Ератостен, Досифей и Конон.

Други забавни обстоятелства от живота на Архимед са:

1. Успява да пресметна със забележителна акуратност приблизителната стойност на цифрата " Пи ", наричано от време на време Архимедова константа.

2. Негово изобретение е законът: " Всяко тяло, потопено в течност, олеква толкоз, колкото тежи изтласканата от него течност ". Има легенда, че античният физик достигнал до това си изобретение, взимайки си вана, и бил толкоз вдъхновен, че извикал: " Еврика! ". Оттогава това нарицателно се употребява от всеки, когато осъзнае нещо явно.

 Статуя на Архимед

3. Открива правилото на работа на лоста, обвързван с известната му мисъл: " Дайте ми опорна точка и задоволително дълъг лост, и ще повдигна Земята! "

4. За да помогне на Сиракуза в отбрана от римските нападатели през Втората пуническа война, Архимед изобретил доста военни машини, като огнехвъргачката. Застанал и отпред на съпротивата в отбрана на родния град.

5. Когато римляните пленяват Сиракуза има специфичен отряд подготвени бойци, чиято работа е била да пленят Архимед жив.

6. Римски боец убива Архимед при обсадата на Сиракуза през 212 година прочие Хр. Твърди се, че през това време ученият пишел някакво уравнение върху пясъка. Последните думи, приписвани на Архимед, са „ Не ми разваляйте кръговете “

7. Архимед е заровен в гроб, който се състои от сфера и разказан към нея цилиндър, като височината на цилиндъра е равна на диаметъра на сферата. Това е неговото обичано доказателство.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР