Древната цивилизация на маорите е навярно тази, която първа вкарва

...
Древната цивилизация на маорите е навярно тази, която първа вкарва
Коментари Харесай

Маорите са измислили татуировките

Древната цивилизация на маорите е вероятно тази, която първа вкарва в приложимост татуировката като рисунка по кожата на човек. Именно индонезийските и полинезийските племена, при които татуирането се предава от потомство на потомство, са най-хубавия образец в антропологичните доказателства за общественото значение на татуировката.

Маорите са антична езическа просвета, която счита, че лицето би трябвало постоянно да е на показ. Именно по тази причина лицевите декорации са преди всичко измежду тези коренни поданици на Нова Зеландия. Маорите от австралийския континент носят на лицата си маскообразни татуировки наречени " Моко ".

Тези удивителни и хитроумни рисунки служат като непрекъсната бойна декорация и са индикатор за доблестта и публичното състояние на притежателят им. Според локалния бит в случай че на починалия в борба боец има маска " Моко ", той се удостоява с висша почит-неговата глава се отрязва и се резервира като светиня на племето. А труповете на нетатуираните воини са хвърляни на дивите животни.

 Маорите са измислили татуировките

Образците " Моко " са толкоз самостоятелни, че постоянно бивали употребявани като персонален автограф или отпечатък от палец. В началото на предишния век, продаващите на британски мисионери земя маори, подписвали договорите като изобразявали тъкмо своите маски " Моко ".

Маорите мигрират в Нова Зеландия от Източна Полинезия сред 1280 и 1300 година. Днес в света има по-малко от 800 000 души, които са наследници на тази антична цивилизация. Наред с езическите ритуали, тотемизма и множеството племенни табута, маорите са племе, което извънредно доста държи на връзката сред човек и природа и хармонията сред тях.

Маорите са отзивчиви племена, само че са и канибали - канибализмът се стопира чак през 20 век. Стресът е непознато събитие за маорите, а опазването на околната среда е приоритет в тяхната просвета. Основната им вяра е тотемизмът, като процедура на разнообразни форми на магия.

Тотемичните легенди на маорите описват за предците, отиването им в подземния свят и за така наречен чуринги. Наследниците на античните маори до ден сегашен имат вяра, че тотемът дава мощ тук-там, скали, водоеми, мощ за изобилие и мощ на войните. На тези избрани места маорите към момента правят ритуали.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР