Драмата в парламента около хартиените бюлетини се развива като надлъгване

...
Драмата в парламента около хартиените бюлетини се развива като надлъгване
Коментари Харесай

Казусът с хартиените бюлетини увисна на процедурни трикове

Драмата в Народното събрание към хартиените бюлетини се развива като надхитряне сред другите политически фракции. За момента поддръжниците на хартията не престават да губят.

Миналия петък парламентарната правна комисия заседава изключително по искане на ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и „ Възраждане “. Тогава бяха прегледани 3 плана за промени в Изборния кодекс, два от които засягаха връщането на хартията в всеобща приложимост при гласоподаване, наедно с машините. Заседанието се организира при липса на кворум поради протеста на Политическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България, които упорстват машинният избор да остане главен способ за гласоподаване. Не се появи даже ръководителят на комисията Милен Матеев, който е народен представител от „ Промяната “. Опонентите им обаче не се впечатлиха от протеста и самички си организираха разискване на законопроектите. А гласуването им оставиха за през днешния ден, защото не можеха да го създадат без кворум.

На днешното съвещание обаче тройката, която поддържа машинния избор, отхвърли да признае, че петъчното съвещание е било постоянно извършено. Това означаваше, че не признава и извършеното разискване на законопроектите. А без такова разискване те не могат да бъдат гласувани.

Мирослав Иванов, който е краткотраен ръководител на Народното събрание и член на правната комисията, подсети, че на петъчното съвещание са останали единствено неколцина депутати. „ Колко потребно съгласно вас е било това разискване? “, попита реторично той.

„ Самият вие в петък направихте разисквания по 3 точки с 6 народни представители “, жегна го в отговор Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС. Тогава Иванов разреши да се прегледат 4 плана за промени в Кодекса на труда, както и проекторешение за основаване на Национален боен университет, като остави гласуването им за през днешния ден, защото в пленарната зала нямаше кворум. И упрекна „ Промяната “, че ползват двойни стандарти.

Намеси се и ръководителя на комисията Милен Матеев. Той подсети друга преживелица от предишния петък. Тогава, безусловно броени часове преди правната комисия, се организираше съвещание на парламентарната антикорупционна комисия, на което беше повикавъзрази н за чуване основният прокурор Иван Гешев. Тогава депутатите от ГЕРБ-СДС упорстваха, че чуването на може да се организира, тъй като антикорупционната комисия е нямала кворум. „ Толкова за двойните стандарти “, отсече Матеев.

А соцдепутатът Крум Зарков уточни, че депутатите могат да работят без кворум, единствено когато при започване на съвещанието е имало подобен, само че по някаква причина е паднал след това. Това е така наречен процедура на падащ кворум. Очевидно обаче казусът с петъчното съвещание на правната комисия не е подобен.

Последва свада върху наредбите на парламентарния устав, като двете страни в разногласието по този начин и не стигнаха до общо мнение. Накрая Матеев подложи на гласоподаване да се включи в дневния ред разискване и гласоподаване на измененията в Изборния кодекс. ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ обаче събраха единствено 11 гласа. Политическа партия, Има Такъв Народ, Демократична България имаха 13 гласа, като към тях се причисли и Крум Зарков, който се опълчва на формалната позиция на Българска социалистическа партия за връщането на хартията.

Поддръжниците на хартиените бюлетини обаче дадоха да се разбере, че няма да оставят нещата по този начин.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР