- Доц. Мангъров, служебният министър на здравеопазването обяви нов режим

...
- Доц. Мангъров, служебният министър на здравеопазването обяви нов режим
Коментари Харесай

Доц. Мангъров: Новото правителство да отмени мерките и да проучи колко хора имат имунен отговор

- Доц. Мангъров, служебният министър на опазването на здравето разгласи нов режим на имунизация. Приоритет стават възрастните и хората с тежки хронични болести. Какво мислите по въпроса?

- Това е разумно. То трябваше да стане още през цялото време, тъй като задачата на упражнението беше не да се имунизират всички, а най-много тези, които са най-рискови. Това е доста разумно, стига да може да се реализира, тъй като не виждам огромно предпочитание да се имунизират тъкмо тези рискови групи хора. Но би трябвало да се има поради, че груповият имунитет се получава както след естествено преболедуване, по този начин и след имунизация. И няма никакъв смисъл да се ваксинират хора, които са прекарали заболяването и имат антитела.

- Но въпреки всичко Вие присъединявате ли се към апела на доктор Кацаров за имунизация?

- Да, хората, които имат съпътстващи болести и които са в така наречен рискови групи, биха могли да се имунизират с която и да е от имунизациите, в случай че желаят. Ако желаят – тъй като постоянно съм казвал, че тези ваксини не са направени по разпоредбите на положителната лабораторна и клинична индустриална процедура. Към тях има запаси.

- Д-р Кацаров сподели, че и той е бил запазен, само че към този момент имало стотици милиони имунизирани, а страничните резултати са доста малко. Съгласен ли сте?

- Това е избор, който всеки човек би трябвало да направи и за което, преди да му сложат каквато и да е ваксина, би трябвало да подпише осведомено единодушие. Т.е. тук решението се трансферира върху главата на обособения човек, тъй като ние ги съветваме да се имунизират, само че в това време желаеме да подпишат осведомено единодушие. Ако нещата бяха толкоз сигурни, нямаше да ги караме да вършат това.

Но и ограниченията би трябвало да паднат. Извънредната епидемиологична конюнктура може да остане, с цел да може засегнатите бизнеси да си получават помощите, само че това не значи, че не би трябвало да се махнат маските, че децата не би трябвало да тръгнат на учебно заведение и да се махнат всичките тези ограничавания. Защото ще излезе, че едно се приказва, преди да станеш министър, и друго, откакто станеш подобен.

- Нещо друго смятате ли, че би трябвало да направи новият министър на опазването на здравето?

- Д-р Кацаров споделя, че броят на случаите намалял, тъй като се затоплило времето, което въобще не е по този начин. Просто ние продължаваме да не си даваме труда да установим до каква степен е стигнало разпространяването на вируса измежду популацията на страната. Т.е. той още веднъж заобикаля потребността да се направи едно сероепидемиологично изследване, с което да се откри каква част от популацията на страната се е срещало с вируса. Защото в Индия е доста топло и отново има вирус. Т.е. това дали е студено или топло, очевидно тук не е значително. А у нас най-вероятно случаите понижават, тъй като забележителна част от хората са се срещали с вируса. И тези, които са карали някои от разновидностите на ковида, те няма по какъв начин да се разболеят от възможния нов, който ще пристигна. Само че ние не желаеме да узнаем каква част от популацията има имунен отговор против ковида. Т.е. каква част се е срещала с него. И това отново се замита под килима. В същото време зоват да се имунизираме. Хубаво! Който желае, да се имунизира.

- Ще участвате ли на идващите парламентарни избори?

- В момента не съм решил. Може би. Още е рано да се каже.

- От АБВ отново, допускам?

- Най-вероятно.

- Логична ли е политическата изолираност, в която изпаднаха Бойко Борисов и ГЕРБ?

- Да, разумна е. Просто не може да се работи по този метод – една група от хора да изхождат само от личните си ползи, пренебрегвайки ползите на цялото общество. Това докара до актуалното състояние. Това важи и за стопанската система, и за медицината, и за всичко.

- Вие въпреки всичко бяхте консултант на Бойко Борисов, само че това не трансформира отношението Ви към него?

- Бях консултант по чисто медицински въпроси...

- Да, неофициално.

- Точно по този начин, неофициално. В последна сметка той си имаше публични съветници, които го доведоха докъдето е сега. Но въпреки всичко Борисов беше от хората, които дадоха ухо на някои разнообразни отзиви, което е и една от аргументите за много по-свободния режим у нас във връзка с ограниченията в съпоставяне със страни като прилежаща Гърция, Турция... да не приказваме за Испания, Франция, Англия. Заслугата за това е в забележителна степен негова. Само че, като всичките неща, и тези останаха незавършени.

- Възможна ли е четвърта коронавирус вълна у нас?

- За да се случи коронавирус вълна, би трябвало да има задоволителен брой хора, които не са се срещали с вируса. В момента за този индийски вариант, който се чака и който сега се вихри в Индия, се споделя, че имунизациите, които са в приложимост, работят. Това значи, че той има същия или доста подобен антигенен градеж с началния вариант на коронавирус, както и с английския вариант, който провокира третата вълна у нас. И в случай че имунизациите работят, това би означавало, че хората, които един път към този момент са карали коронавирус, без значение дали от истинския или от английския вариант, - те няма по какъв начин да се разболеят от новия индийски вариант. Досега не съм виждал някой, който е карал коронавирус, да се разболее още веднъж. Или в случай че има, това са извънредно редки случаи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР