Доскоро не вярвах в равносметките и обещанията на Нова година.

...
Доскоро не вярвах в равносметките и обещанията на Нова година.
Коментари Харесай

Вместо равносметки и обещания - списък с планове

Доскоро не имах вяра в равносметките и обещанията на Нова година. Запъването в избрана дата, с цел да „ оправиш ” живота си, като че ли другите са без значение, ми се струваше източник на незадоволеност, паника и в последна сметка - безсмислена мъка. Не че нещо изключително се е трансформирало, само че открих метод да означавам промяната на датата в календара по различен метод – доста по-градивен и удобен: Списъкът с проекти.

За да предприемеш писане на листата, не би трябвало да си в кой знае какво изключително положение – да изгледаш клипчета с обзори на миналата година или да разлистиш всичките си фотоси във фейсбук. Просто ти би трябвало да си малко повече почтен със себе си. А честността е добра основа за връзки, изключително, в случай че ще се сприятеляваме с бъдещото си, усъвършенствано аз.

Вадим един бял лист (също едно хубаво начало) и една писалка. И започваме.

“Разделяш листа на три колони – „ което обичам ” и „ което върша ” „ което мога да направя с това, което обичам ” ”

Под всяка колона започваме да изреждаш:

Колона 1 е за всичко, което харесваме да вършим – четене на книги, гледане на филми, градинарство, киснене във фейсбук, говорене по телефона. Колкото по-детайлно изброяваш, толкоз по-добре. Мисли за това по какъв начин минава денят, какъв брой време в кои действия отива и просто хвърляй в колонката.

Колонка 2 е за всичко, което действително вършим – работата заема огромна част от деня, по тази причина раздроби я и нея на обособени действия – преписка, куриери, документи, срещи, пътешестване в и отвън града. После нормалните неща за деня. Не мерете коя колонка е по-дълга. Просто нахвърляй свободно.

Сравняваме. Сега съпостави кои действия от колонка 1 съответстват с действия от колонка 2. Ако са доста – поздравления, наподобява като че ли си осъществил своя капацитет и правиш това, което обичаш. Дори това да е единствено гледане на филми по през целия ден. Не се осъждай, в случай че дейностите не съответстват – при множеството хора е по този начин. Но не свършваме по този начин, за разлика от тях, тъй като я има и колонка 3

Колона 3 е за проектите. Сега скрий колонка 2 и против всяка обичана активност от колонка 1 запиши опция в колонка 3. Това, което някой би могъл да стори, което е допустимо по принцип, което други хора вършат и резултатите са забележими. Бъди самоуверен, нереалистичен, дръзновен идеалист. Съсредоточи се в обичаните си действия и си показа бъдеще, в което те са всекидневие.

Например:

Гледане на филми: започване на блог за кино, започване на магистратура, обвързвана с кино, намиране на общество със подобен интерес, любителско клипчета в You tube.
Градинарство: започване на блог (да, това постоянно прави работа), пускане на личен бизнес, търсене на работа в цветарски ателиета, започване на висше обучение – агрономство, работа е неправителствена или еко организация, доброволчество.
Възпитание - започване на курс, висше обучение, работа в занималня или почасова работа като детегледачка, писане на публикации.

Окачваме на видно място и гледаме всеки ден. Да това е лесното, нали? Трудното е да работиш по проекта, да се движиш по стъпките, с които самичък очерта новия си път. Но това в действителност не е толкоз мъчно - щом го правиш за себе си и щом си решил, че е извънредно време да промениш нещо.

Съвсем съществено е да чертаеш тактика за новата година, за всяка последваща година и всеки ден, съгласно това, което обичаш да правиш, което те вълнува най-вече и в което влагаш цялата си пристрастеност. Дали ще изкараш пари от това, дали можеш да живееш от ползите си, а не от рентабилните коловози, които ни се оферират – мисля, че това е риск, който е изцяло търпим. И колкото по-млад го поемеш, толкоз по-щастлив ще си спрямо обезверените и черногледи хора, които всички срещаме всеки ден.

Мисля, че това е една изцяло реалистична и рационална сметка, която всеки може да направи със себе си. Не единствено на Нова година, само че изключително на Нова година. Да, проблемите няма да останат в остарялата. Да, една разлика в минутата на 31 декември 23.59 часа няма да ни направи изцяло разнообразни, само че хората сме такива – избираме да имаме вяра, че можем, в сравнение с да признаем, че няма да се получи. А по този начин – може и да се получи.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР