Доскоро културистът Добри Делев беше единственият българин, участвал на конкурса

...
Доскоро културистът Добри Делев беше единственият българин, участвал на конкурса
Коментари Харесай

Харчех всичко за пилешко, нямах пари за ток - пътят към Мистър Олимпия

Доскоро културистът Добри Делев беше единственият българин, взел участие на състезанието „ Мистър Олимпия “. През 2015 година той се класира на 15-то място, а година по-късно – на 12-то място.   Само на незапознати с този спорт такова класиране може да звучи като едва достижение.   Истината е, че с цел да стигнеш до „ Олимпия “ би трябвало да положиш неимоверни старания, да направиш положителни класирания на други надпревари и да търпиш страхотни ограничавания. Самото явяване на този конкурс се смята за победа. За културистите „ Олимпия “ е като връх Еверест за алпинистите. По-високо от това няма.   Да си културист в България е извънредно сложна задача. И тук не става дума за нацепените квартални батки, които показват бицепси в чалготеките.

Говорим за хора, занимаващи се полупрофесионално или професионално с този спорт, искащи да се явяват на състезания и да печелят победи. Големият проблем постоянно са парите. За да може да тренира, да се храни и почива пълноценно, един културист би трябвало да е подсигурен финансово. А това е скъпо и постоянно искащи няма. Затова и всяко достижение е още по-ценно.   

Делев от няколко години не се състезава. Има бизнес и семейство. Неведнъж той е разказвал за лишенията, които е трябвало да изтърпи през годините, с цел да може да тренира. Той е от Димитровград и приключва музикално учебно заведение.   Баща му се занимава с музика и счита, че и синът би трябвало да се заеме с това. Макар и с отвращение, бъдещият културист стартира да пее по заведения за хранене.   „ Това беше нещо, в което бях добър. В девети клас започнах да работя като артист, тъй като алтерантивата беше или да работя в механа, или на автомивка. Аз таман почвах да упражнявам и си направих сметката, че в случай че вървя по през целия ден да мия коли, ще се унищожавам работа и няма да мога да упражнявам. И започнах да пея нощно време. Но не с изключително предпочитание, просто беше по-добрият вид “, споделя Делев в изявление за YouTube канала The Jungle Of Sports.    Като артист изкарва осем години. През това време тренира непрестанно и желае да се занимава с нещо друго от пеенето. Казва, че към края на музикалната си кариера е изкарвал по 40 лева на седмица.    „ Те не стигат нито за храна, нито за ток, нито за нищо. И взех решение, че напущам. Имах 400 лева спестени, направих си сметката, че мога да изкарам към месец и половина. И напуснах “, споделя той.    Крои проекти да замине за чужбина, само че тъкмо преди парите да свършат му се обажда немският фотограф Улрих Оимен и му предлага да го снима. Пита го дали може да влезе във форма за сесията, а Делев дава отговор, че е незает. Немецът му дава обещание по 1200 $ на месец.    „ Аз отново си се приготвих с 300 лева на месец, а останалите ги закътах за черни дни, щото не се знаеше какво ще се случи. Но от там потегли всичко, на шанс “, споделя културистът.    След това отпътува за чужбина, където печели редица надпревари. Това му дава право в последна сметка да се яви и на „ Олимпия “.           View this post on Instagram                      
A post shared by IFBB PRO Dobri Delev???????? (@ifbb.pro.dobri.delev)

Фотосесията е преломен миг, тъй като, както споделя самичък, за първи път вижда пари на куп. 
„ Имах едни три-четири хиляди $. Винаги се обръщаха в пилешко, постоянно смятах за какъв брой месеца напред ще ми стигат за пилешкото. Помня, че тогава имаше птичи грип и бяха понижили пилешкото. Това ми беше най-щастливият интервал в живота, беше супер “, споделя със смях през днешния ден Делев. 
Споменът за немотията в юношеските му години го съпровожда и на по-късен стадий и става мотив за смешни случки, подбудени от непрекъснатото икономисване. 
В подкаста „ Легенди “ Делев споделя по какъв начин преди явяване на съревнование в Америка взема решение да си купи от България багра, с която се маже тялото. От боязън, че в
Съединени американски щати може да е доста скъпа. Оказва, че се купената у нас багра е неразрешена зад Океана, тъй като цапа. Делев въпреки всичко се намазва с нея и докарва подобен тип, че другите почват да му викат „ Golden boy ”. 
„ Тя е една такава, лъска. Където минеш, всичко цапа. Купих си за 40 лева една кутийка. Който мине около мене, вика „ Golden Boy “. И ме наказаха “, споделя той.  
  Днес той се е отказал от дейна спортна активност, тъй като към този момент не вижда смисъл. Казва, че и да печели, единствено ще поставя на стената титли, които ще прашасват. 
Макар и дълго време Делев да бе единственият профикултурист у нас, това се промени.

През предходната година България бе показана от трима спортисти на „ Олимпия “.

Техните истории са не по-малко забавни от тази на Делев. 
Валетнин Петров от Русе е единствено на 23 години.

Той е някогашен геймър, решил да става културист в гимназията и зарязал игрите и програмирането, с цел да се посвети на спорта. Той е най-младият професионален културист у нас. За изключителната си мотивация за победа той приказва в едно от видеата в YouTube канала си.  

„ Изживях си дискотечните години на 17-18-годишна възраст ", споделя той.

" Рано ги изживях и в никакъв случай не съм бил чак подобен почитател на този нощен живот в случай, че съм доста непоколебим към себе си и имам толкоз предпочитание и хъс да съумея, тъй като знам, че не пристигам от богато семейство и имам малко време да мога да натисна и да се развия, с цел да осигуря един ден аз паричните средства и прекрасен живот на моето семейство “. 

       View this post on Instagram                      
A post shared by IFBB CLASSIC PHYSIQUE PRO (@valentinpetrov_ifbbpro)

Петров е живял известно време в Австрия, където отпътувал поради обич. След това се прибира в България, а предходната година излезе и на „ Олимпия “. Неговата младост и неизменност допускат още доста триумфи в спорта.  
 Радослав Ангелов споделя за себе си, че мечтае да е културист от четиригодишен.

Тогава получава от татко си първите гири, с които тренира. В изявление за Jungle Of Sports споделя, че е избрал за себе си бавното развиване в културизма, тъй като другояче има риск да прегори доста бързо.

Освен, че тренира той и работи, което прави задачата още по-трудна. Допълва, че едвам през последните годините се е почувствал като експерт откакто няколко компании почнали да оказват помощ за подготовката му. Въпреки че години наред самичък си е плащал всичко, изяснява, че не е чак толкоз скъпо да си културист и се е научил да се оправя. 
         View this post on Instagram                      
A post shared by Radoslav Angelov (@theradoslavangelov)

„ На елементарния човек като му обясниш и той вика: „ А това излиза доста скъпо “. А в това време отива и дава осем лв. за един дюнер и вечерта яде пица по 20 лева и отново надвишава моя бюджет “, споделя той. И още във връзка с яденето:
„ Трудният миг е с храната, с навика да я носиш на всички места с теб, тъй като в случай че стане време за хранене, а не е в теб, си правиш една неприятна услуга. Не я стоплям, непрекъснато хапвам студена храна. Но аз не я хапвам за усет, а за функционалност, за резултати “. 

Третият български играч на миналогодишната „ Олимпия “ е Валери Енчев.

Той е от Тутракан, само че от дълго време живее във Варна. Бивш герой, играч в продължение на 12 години. Миналата година е взел участие в четири надпревари, на които е спечелил призови места и по този начин пътят му към „ Олипмия “ се открива. Казва, че е не имал за цел тъкмо този конкурс и се е явил, с цел да види по какъв начин стоят нещата в неговата категория.  

Засега нито един български играч не е стигал до финалите на „ Олимпия “. Отчитайки изискванията у нас обаче, е триумф, че въобще имаме представители на този конгрес. А в бъдеще може да доближат и до по-добри класирания.

       View this post on Instagram                      
A post shared by VALERI ENCHEV - IFBB PRO (@enchevvaleri)
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР