Досега преобладаваше теорията, че източникът на материята, на атомите които

...
Досега преобладаваше теорията, че източникът на материята, на атомите които
Коментари Харесай

Половината от материята в нашата галактика идва от далечни галактики

Досега преобладаваше теорията, че източникът на материята, на атомите които ни заобикалят и построяват всичко към нас, в това число и планетата и нашите тела, произлиза от нашата Слънчева система и от нашата вселена. Учени от Северозападния университет в щата Илинойс сложиха под подозрение тази доктрина. Изследването им демонстрира, че най-малко половината материя в нашата вселена – Млечния път, идва от други, доста по-далечни галактики.

Новото проучване е оповестено в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. За него е употребен супер компютър, симулиращ образуването на галактиките. Учените са се пробвали да схванат от кое място се е появила материята, която е основала звездите в нашата вселена, планетите към тях.

Докато раждането на звездите е давало източника на напредък в ранната вселена, на по-късен стадий сред галактическите прехвърляния, основно посредством галактическия вятър, са били в основата на по-късното увеличение на масата на галактиката.

„ Това, което моделът ни демонстрира е, че към половината от атомите към нас, в това число в слънчевата система, на Земята и във всеки един от нас, идват не от нашата вселена, а от други галактики отдалечени до 1 милион светлинни години от нас “, споделя Клод-Андре Фуше, един от създателите на проучването.

Галактическите ветрове са бързо движещи се заредени частици, подхранвани от дейни космически ядра, т.е. от черни дупки със супер маса. Те пътуват сред галактиките със скорост от няколко стотици километри в секунда, което е разрешило за милиарди години галактическите ветрове да довеят газове от далечни галактики по-близо до нас.

За хората постоянно е бил забавен въпросът „ от кое място идваме “, „ по какъв начин е формирана нашата вселена “? Това проучване ни дава вероятен отговор в основата на който е значимата роля изиграна от галактическите ветрове.

Екипът от Северозападния университет чака да поддържа теорията си и посредством потреблението на галактическият телескоп Хъбъл, което е идно.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР