Допреди световното първенство в Катар талисманите на Мондиала бяха седем

...
Допреди световното първенство в Катар талисманите на Мондиала бяха седем
Коментари Харесай

Талисманите на световните първенства по футбол

Допреди международното състезание в Катар талисманите на Мондиала бяха седем животни, пет индивида, два плода и зеленчуци и едно извънземно семейство. 

Предлагаме на вашето внимание историята на талисманите и на предходните международни шампионати:

Англия (1966) – Уили

Първият амулет на международното състезание по футбол е измисленв Англия, това е царят на животните – лъвчето Уили. Лъвът е обичаен знак на Англия, той е изобразен на емблемата на британския тим, тъй че почитателите незабавно го харесаха.

На фланелката си имаше английския байрак на Юниън Джак, а самият той риташе топката с радостна усмивка. Футболните почитатели изметоха от рафтовете всеки артикул с изображение на сладкото лъвче с топка, а имаше много от тях. Организаторите направиха голяма облага с помощта на Уили и тимът на Англия завоюва Световната купа. От този шампионат стартира историята на талисманите.

Мексико (1970) – Хуанито

Следващият амулет беше радостното мексиканско момче Хуанито. Носеше огромно сомбреро, усмихваше се предизвикателно и играеше футбол. Забавно е, само че художникът решил, че индивидът не може да бъде без гол пъп и го нарисувал в къса тениска. Хуан е най-популярното име в Мексико, по тази причина хиляди момчета се видяха в ролята на талисмана.

Федерална Република Германия (1974) – Тип и Тап

Талисмани на международното състезание в Западна Германия са двете момчета в екипи на Маншафта Тип и Тап – розовобузести, занимателни и, несъмнено, с футболна топка. На фланелката на едното написа „ WM “ (Weltmeisterschaft – Световно първенство), а на другото – ’74.

Това е и единственият към този момент амулет в двоен тип, а усмихнатите Тип и Тап са на кадем на домакините, тъй като точно те сграбчват международната купа. А създателят на талисмана завоюва над 7 милиона немски марки.  Според някои неслучайно талисмани на този Мондиал са двама като знак на бъдещото обединяване на двете Германии. Тази доктрина обаче не е доказана.

Аржентина (1978) – Гаучито

Кой да е амулет на Мондиала, домакинстван от Аржентина, в случай че не момчето Гаучито? Аржентинското овчарче Гаучито приличаше на мексиканския си другар. Той беше облечен в фланелка на Аржентина, носеше шал към врата си, овчарска лула и обичаше да рита топката.

Бащата на Гаучито беше известният овчар воин Гаучио, който пази всички небогати и нещастни хора. Ясно е, че подобен благ облик просто подсигурява триумфа и любовта на почитателите.

Испания (1982) – Наранхито

Време беше и за един апетитен амулет, че от тия момчетии ни писна. Организаторите на шампионата в Испания избрали за амулет сладкия радостен и зрял… портокал Наранхито! На испански „ naranja “ значи „ портокал “, а испанските портокали се считат за най-вкусните в целия свят.

Необичайният амулет, облечен в екиша на испанския народен тим, се хареса на почитателите, само че също по този начин стана причина за разногласия. Много почитатели на конспирациите видяха скрити политически нюанси в неговия облик. Те настояват, че този плод не е нищо повече от митинг против господството на задгранични артикули в Пиренеите и културна офанзива от страна на северните съседи.

Може би по тази причина портокалът не се трансформира в благополучен амулет за неговия народен тим и италианският тим завоюва.

Мексико (1986) – Пике

През 86-та мексиканците още веднъж би трябвало да мъдрят амулет на Световното и този път се стопират на лютата чушка Пике – барната със наложителното сомбреро и колоритни мустаци.

Пиперката Пике се трансформира в същински знак на едно от най-забавните международни шампионати. Мексиканците възприеха концепцията на предходното международно състезание и направиха забавен анимационен амулет от националното ядене.

Той получил името Пике от испанското „ picante “ – систематизирано наименование на локалните подправки.. Адашът на бранителя на Барселона беше ухилен, носеше сомбреро и огромен мустак, който единствено наблягаше усмивката му. Забавно е, че бразилски художник стана създател на Пике, а Аржентина завоюва Световната купа.

Определено това е един от най-оригиналните талисмани до момента. Дали, живот и здраве, един ден при третия си опит ацтеките няма още веднъж да се надскочат?

Италия (1990) – Чао

Италианците не измислиха амулет, а същинско произведение на актуалното изкуство. Тялото му наподобява на разглобено кубче на Рубик, боядисано в националните цветове на Италия. Вместо глава талисманът имаше футболна топка, върху която нямаше никакви страсти. Не е кой знае какво, само че бива.

За името на талисмана Чао е определена най-популярната дума в Италия, като за първи път създател не е един художник, а няколко души. За страдание на италианците, най-модерният амулет Чао не съумя да помогне на тима си да победи и немските футболисти завоюваха.

Съединени американски щати (1994) – Страйкър

Стигаме и до обичаното ни състезание в Америка, където показахме, че отпушим ли се един път, нямаме спирка. Талисман на шампионата през 1994 година е кучето „ Страйкър “ (нападател), измислено от компанията „ Дисни “. Какво нещо е ориста, тъй като голмайстор тогава става точно нападател по прякор Кучето.

Нарисувано в най-хубавите обичаи на американската анимация, кучето стана второто животно амулет след британското лъвче. Той беше облечен в цветовете на националния байрак на Съединени американски щати и черни бутонки. Бразилия стана международен първенец, а продажбите на сувенири Страйкър възлизат на повече от 11 милиона $.

Франция (1998) – Футикс

В случая домакините от Франция подхождат банално и за емблема си избират петела Футикс. Името му е формирано от думите „ футбол “  и окончанието „ икс “ в чест на анимационния галски воин Астерикс. Галският петел донася шанс на Франция, която за първи път става първенец.

Феновете към момента помнят по какъв начин той жонглираше на телевизионните екрани. Благодарение на Футикс уредниците получиха най-високата облага в историята на талисманите – Щатски долар 27 милиона, само че породиха проблеми с неговото авторство. Създателят Франк Летори беше упрекнат в плагиатство, само че процесът приключи с цялостната му победа.

Япония и Южна Корея (2002) – Ато, Каз и Ник

Световното състезание през 2002 година в Япония и Южна Корея е първото извършено отвън Европа и Америка и първото на което домакини са две страни. Все прецеденти, задължаващи да се измислят неповторими талисмани.

И азиатците ненапълно го вършат: знаци на шампионата стават Ато, Каз и Ник – същества в оранжево, розово и синьо, които са основани благодарение на компютърна технология. Това не е инцидентно – по този метод японците и корейците желаят да покажат високотехнологичното си предимство.

Полупрозрачното и многоцветно семейство Атмо несъмнено удиви. Начело на фамилията беше популярен водач, златният Атмо. Той имаше и двама сина, които обожаваха футбола – лилавият Ник и синият Каз. Във всеки воин блестеше сила, която основателите нарекоха футболни усеща, от което талисманите изглеждаха живи. От ФИФА даже се опасяваха, че те могат да изплашат дребните почитатели, само че те, в противен случай, ги харесаха и Атмо имаше максимален триумф с децата. Бразилия завоюва Световната купа, а талисманите за първи път станаха интерактивни.

Германия (2006) – Голео VI

Най-нещастните талисмани бяха лъвът Голео VI и неговият другар топката Пиле. Те са измислени от основателите на известната „ Улица Сезам “. Голео беше изработен под формата на кукла, а Пиле беше говореща топка.

Героите излязоха с доста реалистични и дълги биографии и бяха вложени доста старания за тяхното разпространение. Само че не се получи, а талисманите нямаха огромен триумф измежду почитателите.

Причините са няколко: първо, немските ентусиасти по този начин и не схващат за какво лъвът няма долни гащи (б.р. – това правилно е озадачаващо). Второ, лъвът не е измежду националните знаци на Германия.

И трето, името Голео идва от думите „ гол “ и „ лео “ – думи, които не са с немски корен. Съвсем разумно, компанията, която създава продуктите с Голео, афишира банкрут поради ниските си продажби. И ето по какъв начин един противен лъв без „ гаще “ може да ти разкатае целия бизнес.

ЮАР (2010) – Закуми

2010 – годината, в която за първи път африканска страна приема шампионата. Талисман на Мондиала е леопардът Закуми, а името му произлиза от ЗА (стара абревиатура на Южна Африка) и „ куми “, което значи цифрата 10 на няколко африкански езика. Организаторите на международното състезание в Африка не повториха грешките на немските си сътрудници и се върнаха към класическия ръчно рисуван амулет.

Феновете незабавно харесаха радостния анимационен воин с петна по кожата под формата на топка.Интересното е, че Закуми е роден на 16 юни 1994 година, денят, в който апартейдът е надвит и демокрацията в Южна Африка е открита.

16 юни също е Ден на младежта в Южна Африка. Испания стана международен първенец, а на 16 юни 2010 година, в деня на мача сред Испания и Швейцария, който стана 16-ти следващ в шампионата, Закуми навърши 16 години.

Бразилия (2014) – Фулеко

Талисман на Световното състезание 2014 в Бразилия е броненосецът Фулеко.

Веселият и ослепителен броненосец живее в източната част на Бразилия. ТТой е в цветовете на бразилските екипи (синьо, зелено и жълто), а на фланелката му написа „ Бразилия 2014 “. Името му е композиция от думите Fu (Futebol, футбол) и LECO (Ecologia, екология).

Тези думи не са определени инцидентно, тъй като симпатичното животинче е дипломат на един огромен естествен проблем: броненосците в Централна и Южна Америка са изчезващ тип, тъй като горите, които населяват, са подложени на всеобща сеч.

Обича да танцува, изключително самба, а когато вкара гол, се върти на черупката си. „ Моята най-висока цел е да обединя света посредством футбола. Животът ми е отдаден на опазването на удивителната природа на Бразилия и запазването й за бъдещите генерации “, споделя Фулеко. Германия стана международен първенец, а Бразилия получи същински герой за околната среда в лицето на талисмана.

Русия (2018) – Забивака 

 забивака

Талисман на Мондиала в Русия беше вълкът Забивака. Името на симпатичното зверче може да се преведе като „ голмайстор “, „ вкарвач “, а руснаците го избраха за амулет посредством гласоподаване пред тигър-космонавт и котарак.

Повече от един милион души участваха в гласуването, а вълкът събра повече от половината от гласовете. Той беше подсилен от вицепремиера Виталий Мутко, старши треньора на националния тим Станислав Черчесов и известния зоолог Николай Дроздов. Вълкът носи екип в цветовете на съветското знаме и очила, които носи по време на мач за повече акуратност.

Катар (2022) – Ла’ееб

 Катар-талисман

Талисман на международното в Катар за първи път става предмет – това е летящата куфия (традиционна арабска забрадка за глава) Ла’ееб.

ФИФА разшифрова името Ла’ееб като „ супер умел състезател “. Създателите на талисмана взеха решение да не се лимитират до една-единствена формулировка на Ла’ееб, като дадоха опция на всеки да го пояснява по собствен метод. „ Ла’ееб предизвиква всички да имат вяра в себе си. Той ще донесе наслада от футбола на всички “, се споделя в формалния уебсайт на ФИФА.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР