Допълнителни средства за дейностите по извеждане от експлоатация на затворените

...
Допълнителни средства за дейностите по извеждане от експлоатация на затворените
Коментари Харесай

Увеличава се безвъзмездната помощ за битова газификация

Допълнителни средства за дейностите по извеждане от употреба на затворените дребни реактори на АЕЦ " Козлодуй " и увеличение на размера на безвъзмездната помощ за битовата газификация, утвърди Асамблеята на донорите на Международен фонд " Козлодуй " (МФК) която заседава в понеделник в Лондон.

Фондът се финансира от Еврокомисията като отплата на предварителното закриване на І до ІV блок на нуклеарната ни централа и в този момент е решено България да получи в допълнение 41 млн. евро.

С 27 млн. евро се усилват средствата за ръководство на боклуци от спрените реактори като срокът за разплащанията в този бранш се удължава до 2022 година, оповестиха от Министерството на енергетиката. На Асамблеята е било регистрирано, че са били икономисани 10 млн. евро от плановете от първи и втори стадий на извеждането от употреба на четирите блока.

Донорите на фонда са одобрили и отпущането на спомагателни 24 млн. евро за прехрана на плановете в нуклеарния бранш и тяхното разплащане се удължава до края на 2020 година

В така наречен неядрен прозорец донорите на фонда утвърдиха промени по програмата ДЕЗИРЕ, с която се подкрепя битовата газификация.

Безвъзмездното финансиране по нея се усилва от сегашните 20 % от допустимите разноски на 30%, а цената за присъединение на парцела към газоснабдителната мрежа към този момент става позволен разход по плана. Досега даже и утвърдените за безплатно финансиране домове трябваше да платят разноските за пробутване на мрежата до тях, които оскъпяваше доста газификацията и отхвърляше евентуалните клиенти.

Българската страна е поискала удължение на периода за деяние на стратегия ДЕЗИРЕ до края на 2020 година, когато е крайната дата за осъществяване на планове в неядрения прозорец на фонда. След формалното одобрениe на измененията от страна на донорите на МФК, през първото тримесечие на 2018 година следва да бъде подписано ново съглашение за безплатна помощ, допълниха от енергийното ведомство.

Международен фонд " Козлодуй " е основан с рамково съглашение сред Европейска банка за възстановяване и развитие и Република България през 2001 година Целта на фонда е поддръжка за дейностите по извеждане от употреба и понижаване на отрицателните последствия от предварителното затваряне на дребните блокове на АЕЦ " Козлодуй ". Фонда се финансират планове в нуклеарен и неядрен прозорец. Администратор на средствата е Европейска банка за възстановяване и развитие, а усвояването им от българска страна се реализира от Министерството на енергетиката и Директива за птиците " Радиоактивни боклуци ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР