Долината Джатинга по нищо не се различава от стотиците други

...
Долината Джатинга по нищо не се различава от стотиците други
Коментари Харесай

Нощите на падащите птици

Долината Джатинга по нищо не се разграничава от стотиците други в планините на индийския щат Асам. Тя е с размери два на 10 километра, обкръжена е от гористи скатове. В средата й има малко селце, където животът тече по този начин постепенно, както и преди век.

Само един път в годината Джатинга оживява. Към края на август тук се стичат селяни от целия окръг, с цел да вземат присъединяване в извънредно тържество, чието наименование в превод значи " Нощта на падащите птици ".

Това не е пресилено. В последните дни на лятото, когато нощите стават по-дълги, на селският площад пламват клади. Около среднощ във въздуха се появяват ята птици. Те летят над самите глави на хората, тъй че могат да бъдат свалени елементарно с бамбуков кол. А някои напряко падат на земята. Остава единствено да се вдигне изпратената от небето плячка, да се оскубе и да се опече на огъня за празничната трапеца.

 Нощите на падащите птици

Птицепадът продължава две-три нощи поред и това се повтаря от десетки години. Жителите на Джатинга настояват, че по тази необикновен метод боговете и възнаграждават за праведността.

За първи път това необичайно събитие станало известно на европейците пред 1957 година от книгата " Дивата природа на Индия ", написана от Е Джи. Разказаното обаче било сметнато за небивалица. Чак двадесет години по-късно индийският зоолог Сенгупта се заинтересувал от необикновеното държание на птиците и се отправил към планината на Асам.

Всичко от написаното се оказало по този начин, както било в книгата. Нещо повече, по време на загадъчните събития, някои от птиците влитали напряко в стаите, в случай че там имало светлина. По думите на Сенгупта те се намирали в полубезсънно положение и даже не се опитвали да бягат, когато ги хващали.

За феномена в Джатинга Сенгупта съобщил на 50 видни орнитолози в Европа и Съединени американски щати. Никой от тях не съумял да даде пояснение на птицепада. По тяхно единомислещо мнение на никое място в света не е следено нещо сходно. Те изявили предпочитание да пътуват за Джатинга, обаче това се оказало невероятно. Поради неспокойната конюнктура в Асам влизането на чужденци в щата било неразрешено.

Зоологът Сенгупта изяснява явлението по следния метод. Птиците се ориентират по Слънцето, звездите, магнитното, а може би и по гравитационното поле на Земята. Някои са способни да разграничават дори незначителни разлики във въздушното налягане, да вземем за пример на нивото на пода и на тавана в затворено помещение.

Те реагират на измененията на времето, когато още нищо не ги предвещава. Вероятно в Джатинга под селото се намира център на мощна магнитна особеност. Обаче тя влияе на птиците единствено при избрани условия и то в безлунни нощи. Именно тогава става нещо такова, което буди спящите в гнездата си птици. Те се издигат във въздуха и привлечени от кладите, летят към селото.

Първи усещане и фактът, че пернатите, които живеят в самото село, в нощта на птицепада остават в гнездата си, а и през деня в никакъв случай не отлитат в близките гори.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР