Докладът за състоянието на върховенството на закона в ЕС е

...
Докладът за състоянието на върховенството на закона в ЕС е
Коментари Харесай

Петър Витанов: Проблемите с върховенството на закона могат да доведат до финансови санкции за българите

Докладът за положението на върховенството на закона в Европейски Съюз е напълно предстоящ, показа пред Радио „ Фокус “ Петър Витанов, началник на делегацията на Българска социалистическа партия в Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал и член на Националния съвет на партията. Част от тежките и мъчителни констатации са направени още преди 10 месеца в първия отчет, само че смяна няма, посочи той.

" Очаквани, тъй като видяхме и реакцията на нашия трансатлантически сътрудник и на процедура Брюксел и Вашингтон работят от време на време като положителното и неприятното ченге. Брюксел фактически е малко по-дипломатичен, напълно естествено, само че шамарите всъщност са напълно същите. Тези тежки констатации не престават, вие обърнахте внимание на някои елементи от тях свързани със правосъдната власт. Ние не видяхме през последните месеци да се създадат приходи към тяхното поправяне. Проблемите с медийната независимост, с сигурността на публицистите освен, че не са решени, само че и се задълбочават “, сподели още той.

Петър Витанов посочи, че него към този момент нищо не го изненадва и акцентира, че и хората - също и това е една от аргументите българското общество да потърси смяна. Тяхното политическо посланичество не съумя за 1 година да се оправи с тежките провокации, които Европа уточни, безапелационен бе той. Всички проблеми свързани с върховенството на закона се явяват проблематични за Брюксел.

" Вие виждате, че върховенството на закона се трансформира във фундамента на действието на европейските институции. То е обвързано с отпущането на финансови средства от европейските институции и тежките констатации несъмнено са проблем номер 1, тъй като те могат да доведат до финансови наказания и да страдат българските жители и българската стопанска система. Това е огромният проблем “, заключи Витанов.

Голяма част от изводите, които се вършат в настоящия отчет на Европейска комисия са попадали и в предишния отчет. Липсата за опция на надзор над основния прокурор е бил един от главните проблеми на предишния отчет, стремежът за намаляването на въздействието на института на основния прокурор над Висш съдебен съвет и магистратурата – също, безапелационен бе Петър Витанов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР