Докато всички говорят за Threadripper и Core i9, потребителския пазар

...
Докато всички говорят за Threadripper и Core i9, потребителския пазар
Коментари Харесай

Ревю на Core i7-8700K: Ryzen има сериозна конкуренция



Докато всички приказват за Threadripper и Core i9 , потребителския пазар на процесорни решения има потребност от самобитно сверяване на часовника. Истинската борба за портфейла на елементарния Иван и Петър надали ще се състои с 16-ядрени чудовища на цени от над 1000 $ . Тук на сцената се появява Core i7-8700K Coffee Lake – шестядрен процесор с цена, която е приятна изненада – най-малко съгласно стандартите на Intel – 359$ .

Всъщност, Core i7-8700K е действително първият отговор на Intel към линията процесори Ryzen 5 и 7 , с която AMD се върна с гръм и тропот при потребителския сегмент десктоп машини. Колко бърз е новият чип на Intel, заслужава ли си да пестите от закуски и кое решение е най-подходящо за вас – ще намерите отговорите в този материал.
Какво съставлява Coffee Lake
Въпреки предсказанията на доста анализатори, законът на Мур към момента е в действие, само че способността на инженерите да миниатюризират чиповете, да усилват плътността и тактовата периодичност, е към този момент доста лимитирана. Coffee Lake е основан на същия 14-нанометров индустриален развой , показан още с чиповете Broadwell през 2014-а година. От този миг до през днешния ден Intel употребява този размер на чиповете в няколко свои генерации - Skylake, Kaby Lake и в този момент - Coffee Lake.

Въпреки сходния индустриален развой, Intel настояват, че са създали задоволително промени, с цел да могат да нарекат Coffee Lake – 14nm+ чип. Най-просто казано, можем да приемем тази генерация за подобренa Kaby Lake архитектура с две спомагателни ядра. По-цинично настроените ще кажат, че Coffee Lake има 8-ма генерация само в името си, само че не трябва да забравяме, че Intel оферират четириядрени процесори в този сегмент от десетилетие и това е първият шестядреник на компанията – което е сериозна стъпка. Ако си спомним недалечното минало и цените от 1000$ за шестядрен чип на Intel, нещата добиват още по-важни измерения. Coffee Lake предлага въпросните шест ядра на цени, близки до четириядрените Kaby Lake и Skylake.
Защо Coffee Lake не работи с по-старите дъна
Въпреки че тази генерация е трансформация на Kaby Lake, чиповете Coffee Lake изискват характерно дъно. Което е много необичайно, изключително предвид на обстоятелството, че физически цокълът е еднакъв – LGA1151. Intel изяснява тази нужда, разгневила хардуерните запалянковци, с няколко основни промени. Първата от тях е съществуването на поддръжка за памети DDR4/2666 , вместо DDR4/2400. По-високата тактова периодичност изисква друг дизайн на пътечките в дънната платка или най-малко по този начин настояват от Intel.

Coffee Lake също по този начин заема функционалността „ per core” - която разрешава повишение тактовата периодичност на обособени ядра. Това не е оригиналност – за пръв път видяхме опцията в Core i7-6950X Broadwell-E, само че съгласно компанията, всички дребни промени са довели до нуждата от Z370 чипсет в новите дъна. Не е обяснено за какво пък липсва противоположна съгласуемост и не можем да сложим Kaby Lake в Z370 дъно, въпреки че физически разлики с чипсета Z270 на процедура няма. Според информацията на Intel, хардуерните сътрудници на компанията (големите производители на дъна) са поискали „ нов старт “ и „ късане с предишното “ . Gigabyte Aorus Gaming 7 да вземем за пример, която ползвахме в нашите проби, употребява LGA1151 цокъл, само че работи единствено с осмо потомство процесори на Intel.

1 2 3 4 5 6 7
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР