Докато турската армия финализира плановете си да нападне Североизточна Сирия,

Докато турската армия финализира плановете си да нападне Североизточна Сирия, ...

Турските планове за настаняване на бежанци в Североизточна Сирия тревожат съюзниците.

Докато турската армия финализира плановете си да нападне Североизточна Сирия, проектът на Анкара да премести милиони бежанци в завладяната територия там, тревожи някои западни съюзници също толкова, колкото самата военна операция.

В обръщение към световните лидери в ООН преди две седмици президентът Реджеп Тайип Ердоган показа карта на района, като изложи амбициозни предложения за изграждане на десетки нови села и градове за настаняване на сирийски бежанци.

Неговата карта показа, че един милион сирийци ще бъдат подслонени в Североизточна Сирия, но Ердоган каза пред Общото събрание на ООН, че дори повече - до два милиона - бежанци биха могли да бъдат настанени там, след като турските войници поемат контрол над района.

За Турция, която приютява повече бежанци от всяка друга страна в света, връщането на сирийци отвъд границата се превърна в спешен приоритет в момент, когато тя се бори с икономическа рецесия и висока безработица.

Но повечето от 3,6 милиона сирийци в Турция са от райони с араби сунити в Западна Сирия, а не от населената предимно с кюрди североизточна част. Преместването на огромен брой бежанци в район на стотици мили от техните домове ще доведе до драстична демографска промяна. Високопоставен служител от американския Държавен департамент описа плана като "може би най-лудата идея, която някога съм чувал".

Информации през юли за бежанци, които са били насилствено депортирани от Истанбул, събудиха опасения за мащабни връщания. Турция казва, че не е връщала обратно сирийци против волята им.

Чешкият външен министър Томаш Петържичек, изразявайки широко споделяните европейски безпокойства, заяви, че сирийските бежанци трябва да могат да се връщат доброволно. "Не мисля обаче, че те трябва да бъдат връщани с военна операция, турска или друга", каза той.

Европейски дипломат посочи, че ЕС, който е отпуснал пакет от помощ в размер на над шест милиарда евро, за да помогне на Турция да приюти бежанците на своя територия, също ще гледа скептично на всяко искане за финансиране на проекти в Сирия преди да бъде постигнато политическо решение за слагане край на продължаващия осем години конфликт.

Анкара отхвърли опасенията за въздействието на връщането на бежанци от Турция, като каза, че всяка промяна на населението само ще коригира действията на кюрдските сили, които контролират сега района.

"Турция... няма интерес да окупира или да променя демографската структура. ПКК/СЗН (Кюрдската работническа партия/Сили за защита на народа - бел.ред.) направиха това в Североизточна Сирия. Време е това да се поправи", написа в Туитър говорителят на Ердоган Ибрахим Калън.

За Анкара, която разглежда бойците от кюрдските СЗН в Североизточна Сирия като терористи заради техните връзки с бунтовници, водещи въоръжена борба в Турция, приток на сирийци, които не са от кюрдски произход, ще й помогне да си осигури буфер срещу основната си заплаха за сигурността.

Други райони на Сирия претърпяха драстични промени на населението като бунтовническите сунитски квартали на Хомс и Дамаск бяха опразнени в резултат на боевете. От села в Северна и Западна Сирия по силата на сделки бяха евакуирани сунити и шиити.

СКАЧАТ АКЦИИТЕ НА ЦИМЕНТА

Преди да се отправи към ООН миналия месец, Ердоган заяви, че контролираната от Турция зона ще позволи както на бежанците да се завърнат по своите земи, така и да бъде отговорено на нуждите им от образование, здравеопазване и подслон.

"Тя ще има даде възможност да живеят на собствена земя, а не в селища от палатки и градове от контейнери", заяви той пред Ройтерс.

По-късно Ердоган каза, че броят на завръщащите се сирийци може да нарасне до три милиона, ако нахлуването на Турция стигне по-далеч от 32-километровата зона за сигурност, която тя планира да установи в Североизточна Сирия.

Турция вече извърши две военни офанзиви в Северозападна Сирия и казва, че тези операции са показали, че тя може да възстанови услугите и инфраструктурата в районите, унищожени от война.

"Ние се уверяваме, че в зоните за сигурност, които създаваме, са изпълнени условията, така че хората да могат да живеят човешки, и ще продължим да го правим", посочи вицепрезидентът Фуат Октай.

Той каза, че Турция е предоставила сигурност, здравеопазване, образование, жилища, пътища, вода и електричество, позволявайки на 370 хиляди сирийски бежанци да се завърнат.

Ердоган не спомена каква е цената на плановете му за Североизточна Сирия, но държавната телевизия ТРТ посочи сумата от 151 млрд. турски лири (27 милиарда долара).

Тази сума и мащабът на потенциалните строителни проекти вече покачи акциите на турските компании за производство на цимент, които имат заводи край сирийската граница.

Акциите на "Мардин чименто" и "Адана чименто" скочиха за два поредни дни тази седмица на фона на очакванията за бизнес възможности в района.

"Търсенето е резултат от развитията в Сирия... очакването за преустройство в този район", каза анализатор в турска брокерска къща.

На теория един строителен бум по южната й граница е именно тласъкът, от който турската икономика се нуждае. Тя изпадна в рецесия в края на миналата година след години на растеж, подхранван от подем в строителството, подпомагано от евтино кредитиране. Фирмите от сектора са сред най-тежко засегнатите от спада.

Друг въпрос е откъде ще дойдат парите за финансиране на строителните проекти, дори и да предположим, че Турция успее да установи контрол над дълга 500 километра ивица по границата.

"Когато погледнеш дължината на границата и турците кажат, че искат сигурна зона по цялото й протежение, демилитаризирана и контролирана от Турция, а после да поставят там три милиона бежанци и да накарат европейците да платят 26 милиарда долара, това няма да се случи", каза европейски дипломатически източник. "Не е реалистично и е чиста фантазия". /БТА

Източник: dnesplus.bg