Докато турската армия финализира плановете си да нападне Североизточна Сирия,

...
Докато турската армия финализира плановете си да нападне Североизточна Сирия,
Коментари Харесай

Турските планове за настаняване на бежанци в Североизточна Сирия тревожат съюзниците

Докато турската войска завърши проектите си да нападне Североизточна Сирия, планът на Анкара да реалокира милиони бежанци в превзетата територия там, тревожи някои западни съдружници също толкоз, колкото самата военна интервенция.

В послание към международните водачи в Организация на обединените нации преди две седмици президентът Реджеп Тайип Ердоган сподели карта на региона, като изложи амбициозни оферти за създаване на десетки нови села и градове за настаняване на сирийски бежанци.

Неговата карта сподели, че един милион сирийци ще бъдат подслонени в Североизточна Сирия, само че Ердоган сподели пред Общото заседание на Организация на обединените нации, че даже повече - до два милиона - бежанци биха могли да бъдат настанени там, откакто турските бойци поемат надзор над региона.

За Турция, която приютява повече бежанци от всяка друга страна в света, връщането на сирийци оттатък границата се трансформира в незабавен приоритет в миг, когато тя се бори с икономическа криза и висока безработица.

Но множеството от 3,6 милиона сирийци в Турция са от региони с араби сунити в Западна Сирия, а не от обитаемата най-вече с кюрди североизточна част. Преместването на голям брой бежанци в регион на стотици благи от техните домове ще докара до фрапантна демографска смяна. Високопоставен чиновник от американския Държавен департамент разказа проекта като " може би най-лудата концепция, която в миналото съм чувал ".

Информации през юли за бежанци, които са били принудително депортирани от Истанбул, разсъниха опасения за огромни връщания. Турция споделя, че не е прибирала назад сирийци срещу волята им.

Чешкият външен министър Томаш Петържичек, изразявайки необятно споделяните европейски безпокойства, съобщи, че сирийските бежанци би трябвало да могат да се връщат непринудено. " Не мисля обаче, че те би трябвало да бъдат връщани с военна интервенция, турска или друга ", сподели той.

Европейски посланик уточни, че Европейски Съюз, който е отпуснал пакет от помощ в размер на над шест милиарда евро, с цел да помогне на Турция да приюти бежанците на своя територия, също ще гледа скептично на всяко искане за финансиране на планове в Сирия преди да бъде реализирано политическо решение за слагане завършек на продължаващия осем години спор.

Анкара отхвърли опасенията за въздействието на връщането на бежанци от Турция, като сподели, че всяка смяна на популацията единствено ще поправя дейностите на кюрдските сили, които управляват в този момент региона.

" Турция... няма интерес да окупира или да трансформира демографската конструкция. ПКК/СЗН (Кюрдската работническа партия/Сили за отбрана на народа - бел.ред.) направиха това в Североизточна Сирия. Време е това да се поправи ", написа в Туитър представителят на Ердоган Ибрахим Калън.

За Анкара, която преглежда бойците от кюрдските СЗН в Североизточна Сирия като терористи поради техните връзки с бунтовници, водещи въоръжена битка в Турция, приток на сирийци, които не са от кюрдски генезис, ще й помогне да си обезпечи буфер против главната си опасност за сигурността.

Други региони на Сирия претърпяха фрапантни промени на популацията като бунтовническите сунитски квартали на Хомс и Дамаск бяха опразнени вследствие на боевете. От села в Северна и Западна Сирия по силата на покупко-продажби бяха евакуирани сунити и шиити.

СКАЧАТ АКЦИИТЕ НА ЦИМЕНТА

Преди да се насочи към Организация на обединените нации предишния месец, Ердоган съобщи, че следената от Турция зона ще разреши както на бежанците да се завърнат по своите земи, по този начин и да бъде отговорено на потребностите им от обучение, опазване на здравето и заслон.

" Тя ще има даде опция да живеят на лична земя, а не в селища от палатки и градове от контейнери ", съобщи той пред Ройтерс.

По-късно Ердоган сподели, че броят на завръщащите се сирийци може да нарасне до три милиона, в случай че нахлуването на Турция стигне по-далеч от 32-километровата зона за сигурност, която тя възнамерява да откри в Североизточна Сирия.

Турция към този момент извърши две военни офанзиви в Северозападна Сирия и споделя, че тези интервенции са посочили, че тя може да възвърне услугите и инфраструктурата в регионите, унищожени от война.

" Ние се уверяваме, че в зоните за сигурност, които сътворяваме, са изпълнени изискванията, тъй че хората да могат да живеят човешки, и ще продължим да го вършим ", уточни вицепрезидентът Фуат Октай.

Той сподели, че Турция е предоставила сигурност, опазване на здравето, обучение, жилища, пътища, вода и електричество, позволявайки на 370 хиляди сирийски бежанци да се завърнат.

Ердоган не загатна каква е цената на проектите му за Североизточна Сирия, само че държавната телевизия ТРТ уточни сумата от 151 милиарда турски лири (27 милиарда долара).

Тази сума и мащабът на евентуалните строителни планове към този момент повиши акциите на турските компании за произвеждане на цимент, които имат фабрики край сирийската граница.

Акциите на " Мардин чименто " и " Адана чименто " скочиха за два следващи дни тази седмица на фона на упованията за бизнес благоприятни условия в региона.

" Търсенето е резултат от развитията в Сирия... упованието за преустрояване в този регион ", сподели анализатор в турска брокерска къща.

На доктрина един строителен взрив по южната й граница е точно тласъкът, от който турската стопанска система се нуждае. Тя изпадна в криза в края на предходната година след години на напредък, подхранван от напредък в строителството, подпомагано от на ниска цена кредитиране. Фирмите от бранша са измежду най-тежко засегнатите от спада.

Друг въпрос е от кое място ще дойдат парите за финансиране на строителните планове, даже и да предположим, че Турция успее да откри надзор над дълга 500 километра линия по границата.

" Когато погледнеш дължината на границата и турците кажат, че желаят сигурна зона по цялото й продължение, демилитаризирана и следена от Турция, а след това да слагат там три милиона бежанци и да накарат европейците да платят 26 милиарда $, това няма да се случи ", сподели европейски дипломатически източник. " Не е реалистично и е чиста фикция ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР