Докато цените на енергията в Европа растат, Русия изгаря огромни

...
Докато цените на енергията в Европа растат, Русия изгаря огромни
Коментари Харесай

Докато цените на горивата в Европа чупят рекорди, край Санкт Петербург всеки ден се изгаря газ за $10 млн.

Докато цените на силата в Европа порастват, Русия изгаря големи количества природен газ. След като изследва сателитни фотоси, аналитичната компания Rystad Energy стига до заключението, че съветски цех за полутечен природен газ покрай финландската граница изгаря гориво за 10 млн. $ всеки ден. Според специалистите този газ преди е бил изнасян за Германия.

Анализът на Rystad Energy, представен от Би Би Си, демонстрира, че новият цех за полутечен природен газ (LNG) на " Газпром " в Портовая, северозападно от Санкт Петербург, изгаря към 4,34 млн. кубически метра газ всеки ден.

Първите хора, които виждат пламтящите факли, са жителите на финландски граничен регион това лято.

Заводът е ситуиран наоколо до компресорна станция при започване на газопровода " Северен поток 1 ", по който се транспортира газ до Германия по морското дъно.

Доставките по този водопровод са спрени от средата на юли. Руснаците изясняват това с механически проблеми, само че Германия твърди, че това е чисто политически ход, подхванат в отговор на западните наказания поради нахлуването на Русия в Украйна.

Още през юни обаче наблюдаващите означават доста нарастване на топлината, генерирана от централата - евентуално заради изгарянето на газ.

Този метод на изхвърляне на " непотребния " газ е постоянно срещан в рафинериите. Обикновено това се прави по механически съображения или поради сигурност. Мащабът на изгарянето в Портовая обаче е изненада за специалистите.

" Никога не съм виждала такова изгаряне в цех за полутечен природен газ ", споделя доктор Джесика Маккарти, специалист по сателитни данни в университета Маями в Охайо. - През юни наблюдавахме голям факел, който не е липсващ и горенето остава на същото извънредно високо равнище. "

Мигел Бергер, немският дипломат в Обединеното кралство, разгласи, че напъните на Европа да понижи зависимостта си от съветския газ " оказват мощно влияние върху съветската стопанска система ". " Те нямат къде другаде да продадат газа си, тъй че би трябвало да го изгарят ", допуска той.

Марк Дейвис е основен изпълнителен шеф на Capterio - компания, която се занимава с намирането на способи за отбягване на спомагателното изгаряне на газ. Той твърди, че гигантският факел край Санкт Петербург не се е появил инцидентно и евентуално решението за изгаряне на газ е взето по оперативни аргументи.

" Често операторите се пробват по всевъзможен метод да избегнат прекъсването на производството, опасявайки се, че стартирането му в деяние може да се окаже механически мъчно или скъпо. Вероятно това се е случило и в този момент ", споделя той.

Други специалисти считат, че става дума за техническите компликации, които се срещат при обработката на огромните количества газ, преминаващи през " Северен поток 1 ". " Газпром " може би е възнамерявал да употребява този газ за произвеждане на полутечен природен газ в новия цех, само че евентуално компанията е имала проблеми с преработката му и най-безопасният вид в този момент е да го изгори.

Възможно е това да е резултат и от комерсиалните наказания, наложени от Европа против Русия в отговор на нахлуването в Украйна. " Този тип дълготрайно изгаряне може да значи, че им липсва някакво съоръжение ", споделя Еса Вакилайнен, професор по енергетика в университета LUT във Финландия. - Поради комерсиалните наказания Русия не може да създава висококачествени вентили, нужни за преработката на петрол и газ. Може би някои клапани са счупени и не могат да ги заменят ".

" Газпром ", който е притежател на завода, не разяснява.

Учените настояват, че всеки ден, в който газът се изгаря на факел, усилва разноските и въздействието върху околната среда. " Макар че точните аргументи за изгарянето не са известни, размерите, излъчванията и местоположението на факела са очевидно увещание, че Русия господства на енергийните пазари в Европа ", споделя Синдре Кнутсон, анализатор в Rystad Energy. - Посланието не би могло да бъде по-ясно: в случай че желае, Русия може да понижи цените на силата за един ден. Газът, който другояче би минал през " Северен поток 1 " или различни тръбопроводи, се изгаря. "

Първо, цените на силата в целия свят скочиха, откакто бяха анулирани карантинните ограничавания, наложени по време на пандемията от ковид. Изведнъж всички се нуждаеха от огромни количества сила, което сложи доставчиците в невиждано усложнение.

Цените още веднъж се покачиха през февруари тази година, откакто Русия нахлу в Украйна. Европейските държавни управления започнаха да търсят способи да понижат зависимостта си от Русия, която до тогава доставяше 40% от газа, употребен в Европейски Съюз.

В резултат на това цената на газа от различни източници се увеличи. Някои страни от Европейски Съюз, като Германия и Испания, към този момент ползват ограничения за спестовност на гориво.

Учените са загрижени и за въздействието върху околната среда.

В същото време специалистите припомнят, че изгарянето на газ е доста по-щадящо от елементарното освобождение на метан - главен съставен елемент на природния газ и мощен фактор за стоплянето на климата. Русия постоянно прибягва до този способ: по данни на Световната банка страната е преди всичко в света по изгаряне на газ.

Но с изключение на обстоятелството, че всеки ден факелът в Портовая изхвърля в атмосферата към 9000 тона CO2, има и други съществени проблеми, свързани с него, в това число огромни количества сажди от изгарянето.

" Особената заплаха от изгарянето на газ в арктическите ширини е, че отделяните сажди се популяризират на север. Там те се утаяват върху снега и леда и доста форсират топенето ", споделя професор Матю Джонсън от университета Карлтън в Канада. - Според някои необятно представени документи горенето е главен източник на отсрочване на сажди в Арктика. Затова всяко увеличение на изгарянето в този район е изключително нежелателно. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР