Докато САЩ и съюзниците от НАТО преговарят с Русия тази

...
Докато САЩ и съюзниците от НАТО преговарят с Русия тази
Коментари Харесай

Американски дипломат: Путин иска отново Желязна завеса

Докато Съединени американски щати и съдружниците от НАТО договарят с Русия тази седмица, би трябвало да имат поради една отрезвяваща действителност: Владимир Путин е решен да възвърне съветската империя. Това умозаключение прави известният американски посланик Кърт Волкер

Какво мисли той за обстановката - научете в идващите редове:
Съединени американски щати скрито утвърдиха спомагателна помощ за Украйна
Американската администрация е одобрила скрито в края на декември отпущането на спомагателни средства за Украйна в размер на 200 млн. до...
Прочети повече
След като стана президент на Русия преди 21 години, Владимир Путин разгласи желанието си да възвърне съветското великолепие. По това време, след десетилетие на див западен капитализъм, корупция и срив на закона и реда, доста руснаци и външни наблюдаващи приветстваха думите му като нужна промяна, която ще укрепи демокрацията.

Две десетилетия по-късно стана ясно, че той е мислел за нещо друго. След като дефинира разпадането на Съветския съюз като най-голямата покруса на ХХ век, Путин стартира план за възобновяване на съветската империя в Европа и Евразия.

Няколко детайла са централни за този план и са забележими (макар и постоянно пренебрегвани) още през първото десетилетие на ръководството му: възобновяване на съветската войска, модернизиране и разширение на съветския нуклеарен боеприпас, възкръсване и разширение на съветските разследващи служби и действия, вдишване на контрола върху съветските медии, консолидиране на държавната промишленост и подкопаване (а в този момент и намерено осакатяване) на всяка политическа съпротива на неговата партия " Единна Русия ".

С речта си на Мюнхенската конференция по сигурността през 2007 година Путин направи още една последваща стъпка, като разгласи пред света, че Русия отхвърля съществуващата европейска конструкция за сигурност. До този миг Русия към този момент беше оповестила, че няма да се причисли към Договора за елементарните въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) и изрично се опълчи на проектите на НАТО за противоракетна защита, които преди този момент бяха разработвани в партньорство с Русия. Русия също по този начин отхвърли да съблюдава правилото на единодушие на приемащата страна за своето значително нежелано наличие на войски в Грузия и Молдова и стартира да подценява рестриктивните мерки на Виенската спогодба по отношение на концентрацията на войски, и прозрачността на военните учения. По-късно тя наруши Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват (INF) и стартира да отхвърля полети, поискани според Договора за намерено небе.

След като укрепи опциите на Русия и откри по-силна военна позиция по отношение на Запада, Путин стартира да агломерира някогашните руски територии. В рамките на последните две години той управлява поемането на контрола върху сигурността и медиите в Беларус и Казахстан, разполагането на съветски мироопазващи войски в Нагорни Карабах, и огромното съсредоточаване на военни сили, което заплашва с ново навлизане в Украйна. Това е в допълнение към противозаконното анексиране на Крим и окупацията на части от Донбас през 2014 година, окупацията на Абхазия и Южна Осетия през 2008 година и дългогодишното наличие на Русия в Приднестровието.
Украински народен представител: Съединени американски щати са съгласни Украйна да не става член на НАТО
Русия и Съединени американски щати към този момент са се договорили Украйна в никакъв случай да не стане член на НАТО и ракети няма да бъдат поставяни на територията на балтийскит...
Прочети повече
Проектотекстовете на договорите, които Русия показа на Съединените щати и на НАТО през декември, ясно демонстрират, че Русия се стреми да преобърне европейската конструкция за сигурност, одобрена след споразуменията от Хелзинки през 1975 година, и вместо това да се върне към сходно на Ялта разделяне на Европа на западна и съветска сфери на въздействие. Няколко детайла от " декалога " от Хелзинки са директно оспорени от съветските текстове: правото на страните да избират сами съюзите си за сигурност; ненамесата във вътрешните работи на други държави; задължението да се въздържат от опасност или приложимост на сила; и приемането, че интернационалните граници не могат да бъдат променяни със мощ.

Очевидно е, че Съединени американски щати и Европа ще отхвърлят тези съветски претенции. Но това надали е най-важното. През декември 2022 година ще бъде маркирана 100-годишнината от основаването на Съветския съюз на територията на някогашната Руска империя. Путин наподобява е решен да отпразнува тази годишнина, откакто е основал нова съветска империя, и поддържа това с военна мощ, без значение от митингите на Запада.

Да се оправят с тази нова действителност ще бъде предизвикателство за водачите на НАТО през идващите месеци и години. За да резервира свободата и сигурността в Европа - и да резервира вярата, че нациите, които понастоящем не са в НАТО, също могат да се радват на независимост и сигурност - НАТО би трябвало да бъде подготвена да се върне към невиждано от десетилетие равнище на военно наличие и зоркост.

Периодът след Студената война е към своя край. Това, което следва, може да не е нова Студена война, само че няма да е и интервал на насърчителен прогрес в региона на мира и сигурността, към който от дълго време се стремим. НАТО би трябвало да бъде в подготвеност.

Активността на Русия през последните години се трансформира в опасност за цяла Европа, изключително за Швеция. Това съобщи министърът на защитата на скандинавската страна Петер Хултквист.
Срещата в Женева: Русия е уверила Съединени американски щати, че няма да нахлува в Украйна
Вашингтон е предложил на Москва няколко хрумвания за деескалиране на напрежението. Това стана ясно след траялата 8 часа среща сред деле...
Прочети повече
" Всички страни имат суверенни права в сходство с правилата на Организация на обединените нации, само че Москва подценява интернационалното право и заплашва сигурността на няколко страни ", акцентира той.

" Трябва да си сътрудничим с НАТО; Европейски Съюз е значима и надеждна политическа платформа за Швеция ", съобщи Хултквист.

Превод: БГНЕС. Посланик Кърт Волкер е почетен помощник в Центъра за разбор на европейската политика. Водещ специалист в региона на външната политика и политиката за национална сигурност на Съединени американски щати, той е бил специфичен представител на Съединени американски щати за договарянията с Украйна в интервала 2017-2019 година и дипломат на Съединени американски щати в НАТО в интервала 2008-2009 година

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР