Докато продължаваме да се занимаваме предимно с резултатите от местните

...
Докато продължаваме да се занимаваме предимно с резултатите от местните
Коментари Харесай

Заплаха за България: Уникалната ПАВЕЦ „Чаира“ разбита умишлено! 2 млрд. е ремонтът

Докато продължаваме да се занимаваме най-вече с резултатите от локалните избори, нормалните словесни нападки сред този и оня политик, както и с откровени жълтини, властта дума не обелва за тежката обстановка с една от основните енергийни мощности на България, а точно помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) „ Чаира “, съобщи „ Труд “. На най-голямата централа от този тип в цяла Югоизточна Европа се разпореждаха огромни очаквания, тя е стратегическа за страната ни и не на последно място, избави страната ни и от режим на тока през зимата на 2017 година ПАВЕЦ „ Чаира “ е от значително значение за електроенергийната ни система.

Съоръжението, което служи за запазване на сила, е неповторимо за България и района и е издигнато от японската компания „ Тошиба “, като сходни други централи има единствено две в международен мащаб – в Япония.

Параметрите на централата в действителност са впечатляващи, а според от потенциала на язовира, от който се зарежда – „ Чаира “, може непрестанно да работи от 8.5 часа в генераторен режим и 11 часа в помпен режим. Беше планувано и разширение с построяването на язовир „ Яденица “ в прилежащата котловина, като по този начин опциите на централата ще се усилят три пъти и ще може да работи от 22 до 24 часа при цялостна мощ.

Разбира се, по остарял български бит, всичко все още е в начален стадий и по-скоро пожелателно, в сравнение с действително. Причината е противоречие на плана със законодателството на Европейския съюз (ЕС), а в резултат на негативно мнение на Главна дирекция „ Околна среда “ (ГДОС) на Европейската комисия (ЕК) от 2021 година диалозите за финансиране на плана с Европейската капиталова банка (ЕИБ) и Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) са прекратени, като дори планът не бил включен в петия лист на планове от общ интерес и от съвместен интерес, не бил и съгласуван с условията на Европейски Съюз за околната среда.

За да е още по-родна картинката, напролет на 2022 година ПАВЕЦ претърпя тежка повреда и от този момент е затворена. Какво тъкмо се е случило не е изцяло ясно, подозира се даже бойкот.

Освен големите суми, които ще са нужни за възстановянето – над 2 милиарда лв., преди няколко дни се разбра, че евентуално част от повредите са неотстраними – един от четирите хидроагрегата е неспасяем и ще се наложи подмяната на турбинната му част.

Съответно периодите за повторното заработване се удължават – до края на година би трябвало да бъде оповестена тръжна процедура, а ремонтите работи на новите съставни елементи ще лишават много време и съгласно шефа на НЕК четвърти елемент ще проработи след 2025 година, приказва се даже и за 2028 година

Реклама

Година и половина след повредата в действителност не знам съвсем нищо. Бойко Рашков щеше да проверява, Кирил Петков разправяше наляво и надясно по какъв начин Министерство на вътрешните работи и ДАНС проверяват и и всичко ще се откри, политиците взаимно си прехвърляха топката.

Най-малкият проблем е финансовият, най-малката драма е, че за следващ път няма отговорен. Става въпрос за незаконна немарливост и застрашена национална сигурност даже.

По този метод електроенергийна ни система става уязвима, тъй като ПАВЕЦ „ Чаира “ трябваше и можеше да ни подсигури, в случай че се случи случай с някой от блоковете на АЕЦ „ Козлодуй “.

Малко евентуално е тази невиждана повреда да е изцяло инцидентна – задоволително е единствено да забележим следствията за страната ни. И тъй като няма по какъв начин да ни натиснат да затворим ПАВЕЦ „ Чаира “, за разлика от ТЕЦ-овете – неповторимото оборудване не създава нездравословни излъчвания, се случи единственото допустимо, което можеше да я изкара от строя – бойкот.

Без да преувеличаваме, можем умерено да го назовем и директна опасност за националната ни сигурност.

И измежду хаосите на служебните кабинета, измежду безумното ръководство на държавното управление на Кирил Петков, по чието време се случи тази повреда, измежду непрекъснатите избори, обвинявания, сглобки, обединения, все още сме изгубили една от основните енергийни мощности за страната ни, неповторима за Европа, за света даже.

Това не е известна тематика, само че е извънредно значима. ПАВЕЦ „ Чаира “, за разлика от гигантските паркове за акумулатори и „ зелените “ предложения, които ни пробутват, е безусловно най-голямата и неповторима енергийна батерия. Или беше…

Още не е ясно какво е причинило аварията на ПАВЕЦ „ Чаира “ през 2022 г. Докато не бъде изяснено, няма по какъв начин централата да проработи, заяви по-рано през днешния ден и министърът на енергетиката Румен Радев на чуване пред Народното събрание. 

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР