Докато милиони руснаци тънат в мизерия, президентът на Руската федерация

...
Докато милиони руснаци тънат в мизерия, президентът на Руската федерация
Коментари Харесай

Отвориха кутията на Пандора: Любовницата на Путин има имот в Монако за 4 милиона

Докато милиони руснаци тънат в бедност, президентът на Руската федерация Владимир Путин е подарил на любовницата си парцел в Монако за четири милиона $. Това излиза наяве от следствието „ Досиетата Пандора”, което разкри офшорните сметки на мнозина политически водачи и предприемачи по света. То е най-мащабното следствие досега, а създател е Международният консорциум на проверяващите публицисти.

Стотици международни водачи, авторитетни политици, милиардери, известни персони, религиозни водачи и наркотрафиканти са укривали парите си в първокласни жилища, парцели на брега на морето, яхти и друго имущество през последния четвърт век, демонстрира следствието, учредено на съвсем 12 милиона документа. По-бедните народи търпят повече вреди от трупането на благосъстояние в данъчни убежища, тъй като то ощетява хазните им и ги лишава от средства за градеж и ремонт на пътища, учебни заведения и лечебни заведения.

Разследването свързва съветския президент Владимир Путин с недвижимо имущество в княжество Монако. Според съветския проверяващ уебсайт „ Проект” и „ Гардиън” през април 2003 година жена на име Светлана Кривоногих се е сдобила с парцел в Монако през офшорна компания. Това се е случило седмици, откакто е родила момиче. Според публицистите в този интервал тя е имала връзка с съветския президент. В момента на покупката парцелът се е оценявал на близо четири милиона $, съобщи „ Вашингтон поуст”.

„ Гардиън” показва, че през 2003 година Светлана Кривоногих (тогава на 28 години) се снабдява със суперлуксозен апартамент в „ Монте Карло”. Благодарение на следствието „ Досиетата Пандора” излиза наяве, че парцелът е на тогава 28-годишната Светлана. Само в границите на няколко години в този интервал никому незнайната жена се снабдява с парцели в Санкт Петербург и Москва, както и други активи, оценени на 100 милиона $. Как по този начин момиче със непретенциозен генезис и израснала в общ апартамент, споделяйки кухнята с други фамилии, забогатява толкоз бързо и елементарно? Тя е студентка по стопанска система и работи като чистачка в магазин. В края на 90-те години се появява и нейният тайнствен спонсор – Владимир Путин, понастоящем президент на РФ. Не е явен точният темперамент на връзката им, само че излиза наяве, че са близки. Те даже са пътували дружно на разнообразни дестинации. През 2003 година тя ражда Луиза, която съгласно „ Проект” е щерка на Путин. Кремъл, несъмнено, отхвърля да има каквато и да е връзка сред президента и Светлана. Путин рядко разяснява персоналния си живот.

„ Досиетата Пандора” разкриват, че имената на доста доближени на Кремъл олигарси също са част от документите. Тук става въпрос и за геополитика, тъй като принц Албер, принцът на Монако, поддържа положителни връзки с Путин. Става ясно, че най-малко 46 съветски олигарси употребяват офшорни компании, с цел да скрият мръсните си пари и да избегнат заплащането на налози. Международният консорциум за проверяваща публицистика базира следствието си на над 12 милиона документа от 14 компании за финансови услуги, основани в Панама, Белиз, Британските вирджински острови, Кипър, Сингапур и Швейцария – известни офшорни дестинации. По следствието са работили повече от 600 публицисти от 150 медии в продължение на две години.

Досиетата разкриват също, че чешкият министър председател Андрей Бабиш не е заявил собствеността си в офшорна компания, употребена за пазаруването на две вили в Южна Франция за над 14 млн. евро. Семейството на президента на Азербайджан Илхам Алиев е обвързвано от следствие на OCCRP с имотни покупко-продажби в Лондон на стойност близо 700 млн. $. Сред другите държавни водачи, чиито имена се появяват в документите " Пандора ", са някогашният президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев, министър председателят на Пакистан Имран Хан, кралят на Йордания Абдула II, някогашният английски министър председател Тони Блеър. В документите има и данни за покупко-продажбите на над 130 милиардери от Русия, Съединени американски щати, Турция и други страни. Прави усещане, че измежду хората с офшорни сметки са и финансисти с значими позиции: финансовите министри на Пакистан, Бразилия и Нидерландия, някогашни финансови министри на Франция и Малта, в това число и скандално известният някогашен началник на МВФ Доминик Строс-Кан. В Турция офшорни сметки е поддържал да вземем за пример огромният строителен бизнесмен Ерман Илиджак, популяризирал се с един доста оспорван строителен план: президентския замък на Ердоган, в който има цели 1150 стаи. Други известни лица от района са президентът на Черна Гора Мило Джуканович и сръбският министър на финансите Синиша Мали.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР