Докато коронавируса се разпространява в САЩ, анализаторите с право са

...
Докато коронавируса се разпространява в САЩ, анализаторите с право са
Коментари Харесай

The National Interest: Пандемиите могат да издигнат и да сринат великите сили

Докато ковид се популяризира в Съединени американски щати, анализаторите с право са фокусирани на вероятните медицински и стопански последствия, само че тази пандемия към този момент се оформя като най-важното геополитическо развиване на 21-и век - съперничеството сред Вашингтон и Пекин, разяснява американското издание The National Interest, представено от организация " Фокус ".
От това какъв брой добре се оправят Съединени американски щати и Китай с ковид в околните седмици може да зависи кой ще бъде международен водач в идните десетилетия.
В последна сметка световните пандемии са съдействали за издигането и срутва на доста велики сили в предишното. 
През V век преди новата епоха Атина е водещата мощ в антична Гърция. Полисът е богат център на търговията, както и на гръцките изкуства и просвета, а флотът му, дружно с Делианската лига, взе участие в разгрома на Персийската империя малко по-рано.
В Пелопонеската война с безконечния си зложелател Спарта обаче, Атина страда от епидемията от 430 година прочие хр. Днешните историци считат, че зараза от коремен тиф от Северна Африка убива огромна част от популацията на града, в това число армията му и даже е виновна за гибелта на един от най-ефективните му водачи - Перикъл. Преди епидемията Атина, наподобява, като че ли ще победи във войната, само че отслабеният от заболяването полис желае мир пред 421 година пр хр. Когато войната продължава, Атина в последна сметка е победена и демокрацията ѝ е свалена от победните спартанци.
Подобна орис сполетява и Венецианската република. В момента считаме Венеция за известна туристическа дестинация, само че в късното средновековие тя е била комерсиална и военноморска суперсила. Венеция евентуално е била най-богатият град на земята по това време, разполагала е с един от най-мощните флотове в света и е направлявала голям брой търговски пристанища и колонии в Италия, средиземноморието и на Балканите. 
Но тъкмо като Атина, Венеция е пометена от няколко смъртоносни епидемии. Италианската чума от 1629 до 1631 година за която се счита, че е пристигнала от Китай и се е популяризирала по Пътя на коприната, първа застига града. Като главен европейски център на търговията по това време, Венеция е измежду най-засегнатите от нея. Макар управляващите да вършат всичко по силите си да се оправят със болестта (думата карантина в действителност идва от венецианската диалектна дума quarantena, която значи 40 дни), това се оказва незадоволително. Италианската чума способства за значително изместване на салдото на силите в Европа. С упадъка на Венеция, северните европейски страни, като Англия и Нидерландската република заемат нейното място и се трансформират във значими геополитически сили. 
Тези исторически уроци са доста значими на фона на разпространяването на COVID-19, което към този момент визира и съперничеството сред Съединени американски щати и Китай.
Както споделя Цицерон, парите са мускулите на всяка огромна мощ. Китай записва най-лошите си стопански индикатори от десетилетия, а стоковите пазари на Съединени американски щати се срутват и анализаторите плануват криза. И двете международни сили ще бъдат доста отслабени стопански, само че не поравно. Техните качества да се оправят с рецесията ще дефинират по кое време, а може би дали въобще, Китай ще се трансформира в първата икономическа мощ в света.
Дипломатически има идеологичен детайл в съперничеството сред Съединени американски щати и Китай, защото доста хора виждат властническият буржоазен модел на Пекин като добра опция на налаганата от Вашингтон демократическа система с отворени пазари. За да се оправят с COVID-19, управляващите в Китай в началото се пробваха да прикрият казуса, което единствено утежни нещата. Но след бавния си старт, Пекин наложи драконови ограничения и наподобява към този момент е овладял заболяването.
Страничните наблюдаващи в този момент са любопитни да раберат дали демократичните Съединени американски щати ще съумеят по-добре да се оправят с тази рецесия. Както постоянно се случва в свободните общества, локалните държавни управления и частните играчи, като университетите и професионалните спортни лиги, взеха по-решителни ограничения от държавното управление. Но специалистите предизвестяват, че по-сериозни дейности от страна на федералната власт ще са нужни за преодоляването на заболяването. Успехът на ограниченията на Съединени американски щати ще оформи световните визии за успеваемостта на демокрацията и авторитаризма. Това от своя страна ще усъвършенства или утежни интернационалния статут на Съединени американски щати, тяхната " мека мощ " и опцията им да притеглят съдружници в своята орбита и отвън сферата на въздействие на Китай. 
И най-после Националната комисия за отбранителни тактики през 2018 година прдупреди, че Трета международна война с Китай е допустима, а Съединени американски щати могат и да я изгубят. COVID-19 ще окаже въздействие и на военнослужещите и бойната подготвеност на двете страни. Освен това стратегическото внимание ще е ориентирано към епидемията. Експертите по интернационалните връзки считат, че несигурността що се отнася до военния баланс на силите и волята е сериозна причина за спор. Ако държавното управление на Съединени американски щати е фокусирано върху оправянето с локална рецесия и има зараза измежду военнослужещите да вземем за пример, дали това няма да накара Пекин да счита, че най-накрая е пристигнал момента да работи и да си върне Тайван? Със сигурност рискът от война наподобява невисок, само че е по-висок в сравнение с преди седмици и последствията могат да бъдат пагубни. 
За наслада на Съединени американски щати, проучванията демонстрират, че демокрациите като цяло превъзхождат своите властнически съперници в съперничеството, що се отнася до огромните сили. Все отново няма време за губене. Докато американските водачи формулират своя отговор на ковид, те би трябвало да мислят освен за непосредствената рецесия в публичното здраве, само че и за самото бъдеще на американското световно водачество.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР