До края на януари съществени валежи не се чакат, всички

...
До края на януари съществени валежи не се чакат, всички
Коментари Харесай

Въздухът у нас няма да се оправи до 10 години

До края на януари основни превалявания не се чакат, всички би трябвало съществено да се замислят Социалното министерство е най-големият замърсител - то раздава дърва и въглища без пари, споделя проф. Георги Рачев
* Ако рибата в " Студена " падне на дъното, ще почине и в допълнение ще компрометира водата

* София в никакъв случай не е имала по-чист въздух, в сравнение с сега

* В центъра на Париж може да имаш камина, само че не на дърва, а на газ

- Проф. Рачев, какво време се обрисува до края на зимата?

- Очертава се топла зима, както и суха. До края на януари не виждам основни превалявания у нас. Така че перничани, а и освен те, би трябвало доста съществено да се замислят. Няма да има вода, те към този момент са на мъртвия размер. Аз не знам, нека някой е извадил рибата от язовира. Ако тя падне на дъното, ще почине, тъй като заради мътилката няма да има О2. И по този метод в допълнение ще компрометира водата.

- До каква степен, съгласно Вас, пожарите в Австралия се дължат на климатични промени, и до каква те са-мите ги провокират?

- Пожарите в Австралия обгръщат от ден на ден територии. По повърхност те към този момент са два пъти по-големи от пожа-рите в Сибир и към пет пъти по-големи от тези в Амазония, където освен това не горяха влажните екватори-ални гори, а саваната. Тя е по-особена ландшафтна зона, в която с изключение на гори има и много треви, а и пет месе-ца е суша. Много мъчно е да се каже, че климатичните промени са провокирали пожарите в Австралия. Там пожари е имало, ще ги има и в идващите години. Те са част от естествената природа на Австралия. Както и в Сибир. Но сред Сибир, от една страна, и Австралия или Калифорния от друга, има голяма разли-ка. В Сибир при разстояние от София до Пловдив няма жив човек. И този, който призоваваше да се изпратят екипи, не е виждал горски пожар. Как ще изпратиш хора на такова място, като те би трябвало да имат здравно обслужване, да се хранят, да нощуват някъде, би трябвало логистика - това е като на война. Как ще изпратиш еки-пи в регион, в който няма нищо? В някои интервали от годината ги няма даже и дивите животни, тъй като нямат храна. Ако, не дай, Боже, се случи нещо с някой доброволец, кой ще поеме отговорността?

А в Австралия и Калифорния нещата стоят друго, тъй като там пожарите засягат антропогенната активност - домовете и инфраструктурата, издигната от индивида. Затова и в Калифорния бе хвърлена националната армия и всички пожарникари. Важно е да се знае, че горски пожари постоянно е имало, само че те ще нанасят от ден на ден вреди заради простата причина, че ние, хората, към този момент сме на всички места. Защото, в случай че погледнем от друга позиция, горят горите, които ние посадихме. Ако ги нямаше, щеше да изгори тревата и пожарите няма-ше да имат подобен голям ареал.

- Все отново нали тъкмо горите са по този начин наречените " бели дробове " на планетата?

- Това е другата мантра, която се повтаря, само че не е вярна. Горите реализират едвам към 30-35 на 100 от кислорода на света. Останалия О2 го основават зелените и кремъчните водорасли в международния океан. Искам да ме разберете вярно - не желая земята да бъде без гори. Искам да бъде все по-зелена, което и става. Въпросът е, че ние сечем необмислено, сечем скъпите типове, както и тези, които са най-близко до транспортните връзки, с цел да ни е елементарно. Тоест, няма сериозна международна грижа за гората. Направете една информация какво е представлявала България по време на Освобождението. Тя е била една гола пустиня! Вито-ша не е била това, което познаваме - там е нямало гора. Тя е била гола планина. Да не приказваме за южните скатове на Стара планина, които са към Горнотракийската равнина - там е нямало кьораво дърво. България в никакъв случай в своето битие не е била по-зелена, в случай че не се върнем 100 хиляди години обратно.

- Как да си разбираем тогава хайдушките песни, които възпяват зеления Балкан? Или тъкмо заради оскъдна-та зеленина, това е било особена полезност?

- Може и по този начин да се одобри. Но в случай че би трябвало да търсим логиката, естествено е, че колкото повече гори за-саждаме, толкоз по-голяма е и вероятността един горски пожар да стане неконтролируем. И тук е мястото на географи като мен, на еколози и инженери. Хора, които да се обединят не два милиарда австралийски до-лара да бъдат хвърлени за справяне с последствията от пожарите, да се направи по този начин, че с към половин милиард да се извърши предварителна защита. Там, където има доста гори, да се поддържат целогодишно доста сериоз-ни просеки, тъй че да не се трансферира от единия завършек на просеката до другия. Има го във всички развити страни, които имат доста гори и са застрашени от сходни пожари. Има го и в Австралия, само че би трябвало да бъде преосмислено - да се разшири просеката, да няма трева или шубраци, с цел да се трансферира пожарът. Трябва ця-лостно преосмисляне - ето, в Калифорния изгоряха къщи за милиони, а не една елементарна барачка на село. Изгоряха огромни имения. Ние, хората, сме на всички места, и човешката активност дава своя дял. Масовият туризъм, неконтролируемото палене на огън... В австралийските гори има доста листа, които когато изсъхнат, горят съвършено. А дъното на една захвърлена бутилка или буркан може да изиграе ролята на лупа и да възпламени огъня. Това са по този начин наречените тихи бомби и също са резултат на човешка интервенция. Или - баба Гичка възпламенява старите листа на двора, но ги пали при мощен вятър, до момента в който най-после изгори и личната й къща. Малко ку-риозно е - едни раздават кино награди, а други отиват в Австралия да се борят с пожарите. Едните гасят, а другите са на плажа и до тях гори пожар. Проблемът е многопластов.

- Явно е, че би трябвало да има превантивни ограничения. Но има ли легенди във връзка с климата - нездравословните излъчвания, световното стопляне.

- Митовете се използват с избран стопански резултат - дано да бъдем почтени. Едната мантра е обвързвана с изсичането на горите. Естествено, секат ги, тъй като както у нас електоралната маса на някои партии е подвластна от дървесината, с която се снабдява, президентът на Бразилия завоюва с гласовете на този електорат, който съзнателно си възпламени тревите, с цел да отглежда соя и телешко месо за богата Европа. И богата Европа им се скара. А те споделиха " Защо не си гледате вашата къщурка и да ни оставите, защото ние желаеме да живеем тъкмо по този начин, както живеете във Франция? " Имам поради абсурда сред френския и бразилския президент. Не са по този начин простички по детски нещата - това е положително, това е неприятно. Австралия, да вземем за пример, не може да бъде упрекната, че е страна, която не взе-ма ограничения превантивно. Много топло бе това лято, може да е имало и човешка интервенция. Имаше и по този начин наречените сухи мълнии - това е мълния без дъжд. При един пожар тя е спомагателната искра, която подпалва ландшафта. Човек, който не е бил на горски пожар, а аз съм взел участие в потушаването на над 30, няма по какъв начин да разбере какво оз-начава горещото време, съчетано с вятър. 28 души починаха в Калифорния и половината бяха пожарникари. Само преди няколко години в Атика в региона на Атина изгоряха 70 души в един извънредно баровски квартал. Хората се хвърляха в морето от високите скали. Мястото бе гъсто застроено, с доста зеленина - и като пламне от едната страна, в случай че вятърът е в удобна посока, няма гасене. Ето в такива пожароопасни региони би трябвало да има някак-ва санитарна непорочност за броя на къщите. Но това са земи, за които се заплащат милиони - отново опираме до икономи-ката.

- Напоследък стартира да става мантра по какъв начин в името на екологията би трябвало да се откажем от част от икономика-та си и от някои към този момент добити богатства - да вземем за пример колите, самолетните билети...

- Напротив, това, което се приказва, е потребно тъкмо за избрани стопански кръгове. Да се върнем обратно в пещерите и по дърветата - това обръщение е почтено за клинична пътека в раздел психиатрия.

- Наскоро един общински консултант предложи не всеки да има достъп до автомобил, с цел да се почисти възду-хът над София.

- И нашите, и международните политици мечтаят нещо да се случи, до момента в който им трае мандатът. Да има нещо, с което да блеснат, а такова животно няма. Всички стратегии са дълготрайни. Специално за България - въздухът няма да се почисти в околните 10 години. Защото, първо, ние би трябвало да имаме няколко национални дълготрайни стратегии за премахването на старите коли, само че поетапно, а не от раз - посредством стопански лостове на подкрепяне или наказания. След това би трябвало да си променим отоплението и да се научим да си чистим къщичката. Докато не стартират да се мият София и огромните градове, този прахуляк, който се е отсрочил един път на тротоара, като изсъхне, още веднъж се връща в атмосферата. Нямаме освен политическа, само че и човешка воля. Ние като консуматори не сме подготвени да се отка-жем от старите коли, не сме подготвени да поемем някои дребни решения.

- Но на процедура, каквато и глоба да се предложи, това визира най-вече хората с невисок обществен статус...

- Така е. Социалното министерство е най-големият замърсител - то раздава дърва и въглища без пари. Докато не газифицираме огромните градове, ние ще се тровим в личния си пушек. А тематиката за такава стратегия никой не повдига. Ако някой надигне глас против старите коли, пада от власт незабавно и на място. Ето образец - в цен-търа на Париж може да имаш камина, само че към този момент е неразрешено да я ползваш на дърва. Ще си прекараш газ. Редица градове ограничиха старите коли в най-активните часове на седмицата. Но това се прави малко по малко, не от раз. Иначе какво излиза - преди пет години, когато си купуваш колата, си добър, тъй като инвестираш в стопанската система, а в този момент ти споделят - сори, не може да се кара такава кола.

И в случай че се върнем на Австралия, тъй като тя е част от цялостната екосистема, горските пожари са част от обновява-нето на гората. Не би трябвало да се търси някаква пагубна мощ в това. Ще има пожари и отсега нататък, въпросът е да ги ограничим. Ние се приспособяваме, само че очевидно е, че тези ограничения би трябвало да станат още по-обхватни и строги. Всяка една нация се учи от грешките си, вайкането е за " пишещите братя ", тъй като хората желаят да има съспенс.

- А каква е ролята на екоактивистите и особено на Грета Турнбьорн в цялата екоинвазия от предходната година?

- Каквото и да кажа против Грета, може да бъде подсъдимо, тъй като не е пълнолетна. Грета може да си приказва всевъзможни нелепости, само че аз й предлагам да се върне първо на учебно заведение, тъй като това е обвързване на всяко европейско дете. Да чуе инакомислещите, да отиде по-късно в университета, да разбере, че не е по този начин просто, както тя го показва, тъй като татко й желае да изкара малко пари, само че пък други татковци ще останат без работа. Аз постоянно давам този образец - в зората на капитализма желаех да затворя " Кремиковци " и участвах в едно такова придвижване - да пре-махнем комбината, който беше каверната на белите дробове на града. Когато отидохме в " Кремиковци " да обяс-няваме тези неща, ни посрещнаха едни мъже и дами, които не ме гледаха ласкаво, тъй като оставаха без работа. Там работеха 15 000 души, да не приказваме за фамилиите им. Една десета от популацията на София оставаше без приходи. Това е злополука за стопанската система. А като няма стопанска система, от кое място ще вземем пари за екологични проек-ти? Нещата би трябвало да се вършат малко по малко. Ето, " Кремиковци " към този момент го няма, само че нервността по мръсния въздух продължава. Ние имаме проблем, и по едно и също време с това ще Ви кажа, че София в никакъв случай не е имала по-чист въздух, в сравнение с сега. Но би трябвало да се направи доста повече, да се сигнализира и да се приказва.

- И в този момент сякаш се приказва...

- Вижте какво се получава - давам предполагаем образец. Аз съм притежател на един Топлоелектрическа централа и разполагам с пари. Представете си една мултинационална компания, която разполага с трилиони. За тези хора към този момент стана съвременно да си купуват учени. И това са дребни пари, хората си купуват цели организации. Купуваш си верния специалист, аз да вземем за пример не съм видял самостоятелен енергиен специалист. После купуваш медия, където да приказва твоят експерт. Накрая за похлупак си правиш няколко неправителствени организации със зелена устременост. С пари в днешно време може да напазарувате всичко. Ето - питате ме за Грета Тунберг. Детето е болно. То споделя някои истини, които ние знаем, само че не може да се вменява непрестанно възприятие за виновност. Тя упрекна света, че настава безпорядък. Е, не настава. Напротив, светът в никакъв случай не е бил толкоз богат, толкоз утолен и толкоз кротичък, колкото е сега. Нека някой се върне обратно в историята и да ми каже по кое време светът е бил толкоз богат. Преди 50 години при същия пожар в Австра-лия какво щеше да стане? Никой нямаше да преброи нито коалите, нито кенгурутата, които са починали. Нямаше да има кой. Аз видях по малкия екран най-малко 5 коали, на които хората даваха вода - значи сме ги избавили. Ние, хората, навлязохме в дивата природа и единствено ние можем да изправим личните си неточности. Няма такова животно, което да пренебрегне личната си сигурност и личните си ползи, с цел да избавя друго.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР